3 Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej

op

regulamin

komisjapartnerzy menukontakt

foto 2016

 

Relacja z 2 OKFK 2015

Obrady Komisji Konkursowej dobiegły końca. Spośród 43 prac finałowych wybrano najlepsze zdjęcia w trzech kategoriach konkursowych: AMATORZY/jajko, BLOGERZY/Uczta kulinarna – wołowina z Sokołowa, PROFESJONALIŚCI/makaron.

I miejsce BLOGERZY – Magdalena Rajchelt (kaszamanna.com)
I miejsce AMATORZY – Marzena Ryba
I miejsce PROFESJONALIŚCI – Olimpia Davies

 

 

 

Komentarze komisji konkursowej

Stefan Wroński - redaktor naczelny magazynu Restauracja
Stefan Wroński – redaktor naczelny magazynu Restauracja

Moja metoda oceny dzieła jest bardzo pierwotna. Na rzeczy, które trafiają mi do gustu, reaguję nieopanowanym śmiechem, smutkiem, gęsią skórką. Podobnie jest ze zdjęciami. Najlepszą rekomendacją takiej pracy jest ślinotok. Jeżeli potrawę smacznie pokazano, znaczy że zdjęcie jest takie jak trzeba. Tak miałem oglądając pracę Marzeny Ryby. Dodatkowym plusem w mojej ocenie było to, że jajka w szklance podawała mi babcia, gdy byłem znacznie młodszy i nazywała je „po wiedeńsku”. Działa mi na wyobraźnie.

Zdjęcie Magdaleny Rajchelt mogło by spokojnie wziąć udział w konkursie dla profesjonalistów. Widzę je służące promocji najlepszych restauracji. Odpowiada trendowi, któremu patronuje René Redzepi z kopenhaskiej Nomy, wydobycia surowego smaku z jedzenia. W dodatku te stopy! W pierwszej chwili wydały się mi aż nieprzyzwoite. Czemu? Nie wiem, ale wzbudzają emocje.

Olimpia Davies skomponowała zdjęcie, którego potrawę aż szkoda tknąć widelcem. Miałbym prawdziwy dylemat, czy nie zostawić sobie tych ośmiorniczek w spokoju, niech tak leżą w czarnej paście, w oceanicznej głębinie, a może to nadzieja, a więc makaronowa wyspa? Patrzę raz jeszcze na zdjęcie i zacząłem być głodny.

 

Gala Finałowa