Ambasador 92 i Akademia Pomysłów z ofertą nie tylko dla cukierni!

Firma Ambasador 92 specjalizuje się w dystrybucji produktów do piekarni, cukierni oraz gastronomii. Dodatkowo prowadzicie Akademię Pomysłów.  Cóż to takiego?

Krzysztof Jakubowski: Firma Ambasador  92  od 23 lat zajmuje się zaopatrzeniem cukierni piekarni i gastronomii w różnego rodzaju surowce.  Początkowo staraliśmy się odpowiadać na oczekiwania rynku, ale po pewnym czasie postanowiliśmy sami go kreować. Bierzemy udział w większości targów europejskich i nie tylko. Znamy najnowsze produkty i najnowsze trendy obowiązujące na świecie. Postanowiliśmy  tą wiedzą podzielić się z innymi. Stąd powołanie Akademii Pomysłów. Zapraszamy do niej technologów czołowych firm, którzy wraz z naszymi technologami dzielą się swoją wiedzą z uczestnikami szkoleń.

strefa47d

Beza z musem malinowym (10 szt.)
Składniki bezy: Białko – 200 g; Cukier 300 g / Opis oraz sposób przygotowania: Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Na papierze do pieczenia formujemy w ringu kształt bezy. Bezę pieczemy w temperaturze 130 *C przez godzinę.
Składniki musu malinowego: Ser mascarpone 0,25 kg; Żółtka – 2 szt.; Cukier – 0,06 kg; Śmietana 36% – 0,4 l; Delipasta malinowa – 0,1 kg; Listki czekolady i mięta do dekoracji / Opis oraz sposób przygotowania: Żółtka ubić z cukrem na sztywną masę dodać serek mascarpone, bitą śmietanę i DeliPasta malinowa.

Co Was skłoniło do rozpoczęcia działalności szkoleniowej? Na to pytanie odpowiedziałem już częściowo. Ponadto naszym celem jest szerzenie wiedzy wśród naszych partnerów handlowych, pokazywanie im jak można wykorzystać nowe surowce , jakie są nowe produkty i w jaki sposób mogą one ułatwić  pracę nie tylko w cukierni, ale też w kuchni.  Chcemy też poprowadzić szereg szkoleń adresowanych do szefów kuchni by przybliżyć im nasze produkty i ułatwić w kuchni pracę.

Czy działacie tylko w swojej Akademii czy można Was spotkać także w innych miejscach w Polsce? Działamy nie tylko w naszej Akademii. Możemy korzystać z pracowni naszych partnerów handlowych i wspólnie z ich technologami poszerzać wiedzę. Organizujemy również szkolenia na bazie naszych oddziałów w  Trójmieście, Orzyszu i Lublinie. Ostatnio zakończyliśmy dwu dniowe szkolenie w hotelu Anders w Starych Jabłonkach, na które zaprosiliśmy 19 Szefów kuchni i kucharzy z wielu regionów Polski. W najbliższych miesiącach zorganizujemy tego typu szkolenie także w Warszawie.

Czekoladowe fondant z wiśniami Amarena

Czekoladowe fondant z wiśniami Amarena (20 szt.)
Składniki: Czekolada gorzka. 54% – 0,2 kg; Masło – 0,12 kg; Jajka – 8 szt.; Cukier – 0,09 kg; Mąka pszenna – 0,15 kg; Kakao – (łyżka płaska); Wiśnie Amarena – 0,3 kg; lody waniliowe – 0,9 kg; Mięta – 0,02 kg / Opis oraz sposób przygotowania: Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, 4 żółtka i 4 całe jaja ubijamy z cukrem, do jajek dodajemy czekoladę rozpuszczoną z masłem. Dosypujemy mąkę rozmieszaną z kakaem i delikatnie mieszamy. Czas pieczenia 8 minut w 180st. C.

Jaką posiadacie ofertę produktową? Nasza oferta produktowa zawiera ponad trzy i pół tysiąca pozycji. Ale szczególne miejsce w gastronomii zajmują produkty Fabbri, włoskiego potentata na rynku lodziarskim oraz czekolady Callebaut i Cacao Barry. Niech nikogo nie zmyli fakt, że Fabbri to czołowy producent komponentów do lodów. Okazało się, że te komponenty znakomicie nadają się do wielu zastosowań nie tylko w cukierni, ale także w gastronomii. Dodatkowo są to produkty bardzo wydajne, o szerokiej gamie smakowej, których zakup w formie świeżej jest niełatwa.

Do kogo chcecie dotrzeć poprzez organizację szkoleń i warsztatów? W cukiernictwie i lodziarstwie jesteśmy znani i rozpoznawalni, ale kiedy zaprosiliśmy do współpracy szefa kuchni restauracji Strefa w Warszawie, m.in. tegorocznego laureata nagrody Hermesa Pana Jarosława Walczyka, okazało się, że cała masa produktów może znaleźć zaskakujące zastosowanie w kuchni. Nasze produkty można wykorzystać nie tylko przy sporządzaniu deserów. Mogą być wykorzystane do sałatek, przystawek, dań głównych, a poza tym wspierają kreatywność szefów kuchni przy tworzeniu nowych potraw.

A jak o warsztatach w hotelu Anders w Starych Jabłonkach wypowiadają się uczestnicy? Zobaczcie sami:

10689762_578679358904931_5701047156436438114_nTomasz Milewski Hotel Mikołajki***** To było bardzo profesjonalne szkolenie. Zaraz po powrocie do pracy wraz z kucharzami zaczęliśmy testować receptury, tak żeby móc je wykorzystywać nie tylko w cukierni, ale także w kuchni. Cieszę się, że mogłem uczestniczyć w takich warsztatach
1604898_958399617555170_1412400656432798077_nPatryk Dziamski Dziamski Concept Rest: Poznałem ciekawe propozycje nieznanych mi wcześniej produktów, ale co najważniejsze, przekonałem się, że mają one szerokie zastosowanie – nie tylko w cukiernictwie. Firma Ambasador 92 dołożyła wszelkich starań aby każdy z uczestników mógł pracować na rozmaitych, nowoczesnych produktach i przygotować własne wizualizacje deserów na talerzach.
10392441_402357599939918_8288555240164762140_nPaulina Kantak Restauracja Kurnik: Jestem pod dużym wrażeniem. Monika Ignaciuk pokazała nam wiele technik, które na pewno wykorzystam w swojej restauracji. W końcu prace trzeba sobie ułatwiać. Nie mam dostępu do urządzenia Pacojet, które było prezentowane podczas warsztatów, ale za to przy użyciu blendera, miksera i zamrażarki będę potrafiła wykonać super lody o dowolnym smaku. Monika pokazała także prosty sposób na zrobienie ptasiego mleczka o smaku marakui i chyba najfajniejsza rzecz- biszkopt z mikrofalówki gotowy w 15 sekund- petarda Do tego sprzedała nam świetne receptury na beziki, pavlova i roladę bezową, które ja osobiście uwielbiam i na pewno pojawią się w mojej karcie. Uwag brak – za to same superlatywy!
11652201_1174370179255665_927856131_nMarcin Kaczmarek-Pielin Szef kuchni, założyciel Master Chefs 4 Dogs: Bardzo się ucieszyłem z zaproszenia na szkolenie z produktów cukierniczych od firmy Ambasador-92. Jak na każde szkolenie i możliwość poszerzenia swojej wiedzy oraz umiejętności pojechałem z wielkim entuzjazmem i ogromną ciekawością tego co będzie się działo i z czym przyjdzie się zmierzyć! Nie jestem z zawodu cukiernikiem jednak jest to mimo wszystko część mojej profesji, która również mnie fascynuje i byłem bardzo ciekaw produktów i sposobów ich wykorzystania oraz przetworzenia. Jak się okazało szkolenie prowadzone przez Monikę Ignaciuk pokazało szereg metod i sposobów wykorzystania produktów i technik również w kuchni. Finalnie jestem bardzo zadowolony i bogatszy o nową wiedzę i umiejętności! Na pewno będę w przyszłości polecał każdemu szkolenia z firmą Ambasador-92.

 Pełna oferta firmy dostępna jest na www.ambasador92.pl

indeks