Arte Culinaria Italiana

25 września 2010 roku odbędzie się X Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana „ w Centrum Olimpijskim w Warszawie.
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną, odbywająca się corocznie w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce (m.in. Hotel Marriott, Zamek w Baranowie Sandomierski, Hotel Centrum w Łodzi , Hotel Lord w Warszawie) , służącą promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz firm posiadających najwyższej klasy produkty potrzebne w gastronomii. Ma także na celu propagowanie kuchni włoskiej w Polsce poprzez przedstawienie oryginalnych receptur i produktów zarówno dla szefów kuchni i kucharzy, restauratorów i hotelarzy jak i pasjonatów kuchni włoskiej.
Jednakże głównym celem konkursu jest stworzenie odpowiednich warunków dla sprawdzenia nabytych umiejętności w znajomości kuchni włoskiej przez uczestników konkursu. Poprzez umożliwienie rywalizacji konkursowej , zdobycie nowych doświadczeń, które podniosą kwalifikacje zawodowe i prestiż , zaprezentowanie oraz umożliwienie oceny efektów ich pracy przez znane autorytety ze świata gastronomii ,rozumiem sens organizowania takich konkursów.
Studiując opinie obserwatorów VIII Konkursu , zdecydowałem iż należy powrócić do wątku związanego z przygotowaniem makaronów i deserów. O ile temat makaronów: rodzaje, technika przygotowania, łączenie składników czy forma serwowania itd. są dość dobrze znane i poziom wiedzy jest coraz wyższy, tak temat dotyczący deserów w dalszym ciągu pozostawia wiele do życzenia i zasługuje jeszcze raz na zwrócenie uwagi.
Pozwolę sobie zacytować opinię jednego z internautów, który słusznie zauważył, ze podczas VIII edycji desery w wykonaniu uczestników konkursu były dość skromne, a przecież repertuar włoskich deserów jest bardzo bogaty ( m.in. dolci in forma, dolci al cucchiaio, dolci freddi, biscotti, dolci fritti, pasticeria mignon, praline, brioche, torta, crostate ,le frutte etc.).
Dlatego tez po raz kolejny podejmuję ten temat wzbogacając go o dodatkowe elementy związane z użyciem wybranych surowców otrzymanych od sponsorów.
Mam nadzieje, że ta jubileuszowa edycja pozwoli nam odpowiedzieć na pytanie związane z sensem organizowania takich konkursów jak również ocenić jak wielki postęp na przestrzeni 10 lat zrobiła polska gastronomia w znajomości kuchni włoskiej.
Pragnę także przypomnieć, iż impreza ta jest typu non-profit i każdy kto podjął się współpracy podczas wszystkich edycji konkursu poświęcił swój czas, służył swoją wiedzą i zainteresowaniem bez czerpania z tego tytułu zysków.
Serdecznie zapraszam ekipy do uczestnictwa oraz zachęcam innych sponsorów do udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu.

Giancarlo Russo
Organizator
Tel.691 490 790

do pobrania: