Letnie zupy

Łukasz LewandowskiZupa z cukinii z kurczakiem i julienne warzywnym
Cukinia, ogólnie dostępna latem w przyzwoitej cenie, świetnie nadaje się do przygotowania zupy, której będzie głównym składnikiem.
Potrzebujemy bulion, najlepiej ugotowany z dodatkiem części kurczaka oraz wołowiny z warzywami. Cukinię (ok. 3szt) kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem 2 gałązek selera naciowego 1 cebuli pokrojonej w grubszą kostkę oraz 3 ząbkami czosnku. Podsmażone składniki zalewamy 2 litrami bulionu i gotujemy ok 15minut, po czym całość rozdrabniamy mikserem. Zupa jest jedynie lekko zagęszczona posiada konsystencji kremowej. Do przygotowanej bazy dodajemy julienne z włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por, cukinia). Warzywa muszą być al dente, Dodajemy kostkę z piersi kurczaka oraz świeżo posiekany koperek. Zupę doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem oraz odrobiną pieprzu cayenne. Na koniec dodajemy 200 ml kremowej śmietany. Zupa jest bardzo aromatyczna i lekko ostra, a warzywa jędrne. Składnik główny powinien nadawać gęstość zupie.

 

Lekka zupa rybna w aromacie koperku z szyjkami rakowymi
Do zupy możemy wykorzystać różne rodzaje ryb oraz skorupiaków. Ważne, aby składniki były lekko al dente. Nierozgotowane warzywa i ryba zachowują więcej wartości odżywczych oraz swoisty aromat.
Filetujemy ryby (sandacza, łososia) oraz obieramy raki. Z kręgosłupów i pancerzy rakowych gotujemy bulion rybny z warzywami. Podsmażamy na oliwie 1 cukinię pokrojoną w kostkę, seler naciowy, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki zalewamy bulionem. Gotujemy 15 minut i miksujemy. Do przygotowanej bazy dodajemy julienne z włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por ) oraz pokrojoną w grubszą kostkę rybę. Dodajemy śmietanę kremową (ok 200ml), doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy szyjki rakowe i koperek.

Łukasz Lewandowski