Dla zdrowia seniora / Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Akademia Smaku Sokołów stawia sobie za cel kreowanie nowych trendów żywieniowych oraz propagowanie zdrowego trybu życia. Jej eksperci wiele uwagi poświęcają osobom o szczególnych wymaganiach dietetycznych – dlatego kolejne warsztaty kulinarne w Akademii poświęcone były żywieniu seniorów. Jaka wygląda przeciętna dieta osób starszych, jaka być powinna i jak ją zmienić – to główne tematy spotkania.

Uczestnikami warsztatów byli seniorzy, blogerzy oraz redakcja magazynu „Kukbuk”, a program obejmował zarówno wspólne przygotowanie potraw odpowiednich dla osób starszych, jak i prezentacje tematyczne. Laura Osęka – psychodietetyk i edukator żywieniowy – przedstawiła psychologiczne aspekty żywienia seniorów. W podeszłym wieku następują duże zmiany w stanie zdrowia – również takie, które mają bezpośredni związek z jedzeniem (problemy trawienne, spadek apetytu, pogorszenie stanu uzębienia, osłabienie zmysłów smaku i węchu). Seniorzy często nie mają wiedzy o właściwym odżywianiu, a spadek poziomu życia, samotność czy brak możliwości zrobienia zakupów w negatywny sposób odbijają się na ich diecie. Niedożywienie osób starszych to poważny problem społeczny, a ich przeciętny jadłospis jest monotonny i ubogi w składniki odżywcze (za mało pełnowartościowego białka, warzyw i owoców, a za dużo przetworzonej żywości i rafinowanego cukru).

Jakie są podstawowe zasady odpowiednio zbilansowanej diety osoby w podeszłym wieku? Zapotrzebowanie energetyczne seniora jest przynajmniej o 10 % mniejsze niż w przypadku osoby dorosłej, natomiast zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne rośnie. Standardowo dieta osoby starszej powinna składać się w 60 % z węglowodanów, w 20 % z białka i w 20 % z tłuszczów. Na talerzu seniora nie może zabraknąć chudego mięsa, tłustych ryb, dobrych produktów zbożowych, nabiału, orzechów i ziaren, warzyw i owoców oraz dużej ilości wody. O dietę seniora w znaczącym stopniu powinny zadbać osoby młodsze – dzieci i wnuki. Jak to zrobić? Jak najczęściej jeść wspólnie z seniorami i jeść to samo, co oni (tylko inaczej doprawione); przygotowywać ciekawe, kolorowe posiłki, pomagać w wyborze niedrogich, ale zdrowych produktów. Wiele pomysłów na smaczne, proste i przystępne cenowo dania dla seniorów znaleźć można na stronie www.smakidobregozycia.pl.

W diecie seniora niezwykle istotnym składnikiem jest białko, a jego ważnym źródłem – dobre jakościowo mięso. Godna polecenia jest wieprzowina – o czym podczas warsztatów mówił współpracujący z Sokołowem szef kuchni Łukasz Konik (główny kucharz w obiektach należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój). Wieprzowina ma mało tłuszczu (15 % mniej niż 20 lat temu), mało cholesterolu, zawiera natomiast tłuszcze nasycone, cenne witaminy i pierwiastki. Jak przyrządzić z niej efektowne i zdrowe dania odpowiednie dla seniorów, uczestnicy warsztatów mogli przekonać się podczas wspólnego gotowania z dwoma szefami kuchni: Łukaszem Konikiem i Dominikiem Moskalenko.

Polędwica wieprzowa gotowana w niskiej temperaturze, z soczewicą z warzywami

6 (1)Składniki na 1 porcję:

polędwiczka wieprzowa 160 g, soczewica czerwona 2-3 łyżki, szpinak świeży baby 20 g, czosnek 1 ząbek, szalotka 1 szt., papryka żółta 1 łyżka, cukinia 1 łyżka, rozmaryn świeży, liść laurowy, ziele angielskie, masło, olej rzepakowy, bagietka 1 szt. (do przygotowania bułki tartej), natka pietruszki 1 pęczek, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Polędwiczkę wieprzową zapakować próżniowo z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i rozmarynu. Gotować w urządzeniu do gotowania w niskiej temperaturze w 62°C przez około 20 minut. Polędwiczkę można też ściśle zawinąć w folię spożywczą tworząc tzw. „cukierek” (przyprawy włożyć do środka) i gotować w garnku, zwracając uwagę, by polędwiczka była w pełni zanurzona w wodzie.

Soczewicę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie przesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku.

Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z bułki tartej i natki pietruszki.

 

Schab pieczony z puree z pietruszki oraz kaszą pęczak

6 (2)Składniki na 1 porcję:

schab 160 g, pietruszka korzeń 100 g, kasza pęczak 50 g, mleko 100 ml, oliwa z oliwek, natka pietruszki 1 pęczek, młoda marchew z natką 1 szt., musztarda Dijon 1 łyżeczka, majeranek, liść laurowy, słodka papryka, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Schab wykroić. Zamarynować w soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz majeranku. Zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić w chłodnym miejscu przez ok. 1 godzinę. Piec w piekarniku w 1000C przez około 50-60 minut.

Kaszę pęczak ugotować z dodatkiem soli oraz liścia laurowego (proporcje 1:2). Do kaszy dodać musztardę i natkę pietruszki.

Pietruszkę obrać, zalać mlekiem. Gotować do miękkości. Po tym czasie zblendować na gładkie puree. Marchew obrać, obsmażyć na oliwie. Zapiec około 5-8 minut w 1800C.

Dodatkowych informacji udziela:

Aleksandra Chalimoniuk

Manager ds. PR i Komunikacji Sokołów S.A.

aleksandra.chalimoniuk@sokolow.pl

Tel. +48 795506274

Agnieszka Sałkowska

ROOTS PR

agnieszka.salkowska@rootspr.pl

Tel:  +48 504 412 747

O firmie Sokołów S.A.

SOKOŁÓW S.A. to lider i najbardziej rozpoznawalna marka w branży mięsnej w Polsce, znana i ceniona za granicą. Do najsilniejszych marek spółki należą Sokoliki, Gold, Uczta Qulinarna, Naturrino, Darz Bór. Główna siedziba spółki znajduje się w Sokołowie Podlaskim. Zakłady produkcyjne zlokalizowane są w Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu i Tarnowie. Spółka posiada również biuro w Warszawie.

Grupa SOKOŁÓW S.A. od lat jest prekursorem zmian i wyznacza nowe standardy w branży przetwórstwa mięsnego. Do produkcji wykorzystuje surowce najwyższej jakości, w dużej części pozyskiwane w ramach programów współpracy z hodowcami. Produkcja odbywa się zgodnie z wymaganiami uznanych międzynarodowych standardów IFS oraz BRC. Wszystkie zakłady posiadają certyfikat ISO14001, potwierdzający spełnianie najwyższych wymagań dotyczących środowiska.

SOKOŁÓW S.A. od lat zajmuje wysokie pozycje w rankingach. Według Rankingu Polskich Marek dziennika Rzeczpospolita, marka Sokołów jest najcenniejszą i najsilniejszą polską marką w branży mięsnej. Marki produkowane w Grupie SOKOŁÓW zdobyły m.in. nagrodę “Ulubiona Marka 2015”, Godło „Teraz Polska”, Nagrodę Kupców Polskich “Złoty Paragon” i “Przeboje FMCG”. Firma została też dwukrotnie wyróżniona w ogólnoeuropejskim badaniu European Trusted Brands (Superbrands 2013 i 2014). Najnowsze marki, “Naturrino” i “Uczta Qulinarna” zostały nagrodzone Złotymi Medalami Międzynarodowych Targów Poznańskich.