Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu – wywiad

Nauczyciel to jeden z najtrudniejszych zawodów – na pewno każdy z tym się zgodzi. A osoby podejmujące się te wyzwanie muszą odznaczać się nie tylko wielką wiedzą i cierpliwością, ale również doświadczeniem. Jest ono wyjątkowo ważne u nauczycielek i nauczycieli zawodu. Równie istotnym elementem, który tworzy idealny wzór na nauczyciela zawodu, jest nowoczesny, dostosowany do stale zmieniających się warunków – warsztat pracy.

Projekt Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu jest unikalną szansą by nabyć profesjonalne umiejętności związane z praktycznym i teoretycznym funkcjonowaniem przedsiębiorstwa piekarsko-cukierniczego. Zdobyta wiedza i doświadczenie odmienią warsztat pracy każdej Uczestniczki i każdego Uczestnika. Ale o tym więcej Mirosław Łęczycki – właściciel sieci piekarni, Lider Projektu oraz Krzysztof Szulborski – prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Partner Projektu.

Projekt Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu realizowany jest od stycznia bieżącego roku, ale kiedy powstał pomysł, aby ruszyć z takimi działaniami?
Mirosław Łęczycki: Ciężko powiedzieć. Pomysł rodził się przez wiele miesięcy. Aż wreszcie zebrałem w sobie tyle odwagi by zacząć działać. Jako właściciel sieci piekarń wiem jak ważni są wykwalifikowani pracownicy. To oni tworzą potencjał firmy. Co roku przychodzą do mnie uczniowie szkół gastronomicznych – przyszli mistrzowie piekarnictwa i cukiernictwa. Widzę jak się starają, jak chłoną wiedzę. Niestety są źle przygotowani. A gdzie leży przyczyna? W szkołach. Właśnie dlatego zaproponowałem Panu Krzysztofowi, byśmy wspólnie zaczęli działać.
Krzysztof Szulborski: Niestety taka jest smutna prawda. Szkoły nie do końca przygotowują odpowiednio uczniów. Dopiero na stażach czy praktykach uczniowie poznają jak działają nowoczesne przedsiębiorstwa. Ze swego doświadczenia wiem, że takie programy doskonalenia zawodowego są bardzo potrzebne, bo nauczyciele to doskonali teoretycy, ale z ich wiedzą praktyczną bywa znacznie gorzej.

A jak się Panom współpracuje?
Mirosław Łęczycki – A bardzo dobrze. Nasz Partner jest utytułowanym mistrzem sztuki kulinarnej. Największym sukcesem jest Mistrzostwo Świata BBQ 2006 we Wrocławiu, Mistrzostwo Republiki Czeskiej w Gulaszu, Brązowy Medal na Olimpiadzie Kulinarnej Erfurt 2008. Każdy z nas ma doświadczenie związane w branżą piekarsko-cukierniczą tylko, że trochę z innej strony. Także dopełniamy się. Ja bardzo dobrze znam branżę od strony przedsiębiorcy. Jak już wcześniej powiedziałem – szkolę wielu uczniów. Widzę czego brakuje, którą stronę należy pójść by poprawić stan polskiego piekarnictwa i cukiernictwa. Z kolei Pan Szulborski ma bogate doświadczenie w prowadzeniu różnych praktyk, staży. Prowadzi wiele konkursów kulinarnych. Po prostu mistrz w każdym calu.
Krzysztof Szulborski – Miło słyszeć takie pochwały. Sądzę, że wspólnie wiele zdziałamy i w końcu zmieni się sposób nauczania w szkołach gastronomicznych. Musimy zadbać o przyszłych cukierników, kucharzy, piekarzy. Projekt jest tak skonstruowany, aby wszyscy chętni rozwinęli swoje umiejętności. Zobaczyli i spróbowali pracy w rzeczywistych warunkach. Wzbogacili swój warsztat pracy w sposób merytoryczny i praktyczny.

Proszę powiedzieć jaki jest główny cel Projektu? Co Panowie chcecie dzięki niemu osiągnąć?
Krzysztof Szulborski – Głównym celem jest wypracowanie wspólnie z przedsiębiorcami i szkołami nowego podejścia do nauczania praktycznego. Podczas Projektu Uczestniczki i Uczestnicy z całej Polski, pod czujnym okiem ekspertów, wzbogacą swój warsztat pracy. Wszystko po to, aby ich uczniowie zdobyli odpowiednie przygotowanie do podjęcia pierwszej pracy i osiągania tytułów mistrza sztuki kulinarnej, piekarnictwa i cukiernictwa.

A czym ten projekt różni się od innych? Chyba konkurencja jest duża?
Szulborski Krzysztof – Projekt Doskonalenie „Chlebem Powszedni” Nauczyciela Zawodu to wyjątkowa szansa by całkowicie bezpłatnie nabyć profesjonalne umiejętności związane z praktycznym i teoretycznym funkcjonowaniem przedsiębiorstwa piekarsko-cukierniczego. Unikalnym rozwiązaniem jest dostosowanie praktyk do osobistego profilu zawodowego Uczestniczki i Uczestnika. I przede wszystkim mistrzowie, którzy będą prowadzić zajęcia i opracowywać ten program doskonalenia. Sądzę, że nie możemy mówić o konkurencji. Przecież każdemu z realizatorów podobnych działań zależy na tym samym. Chcemy mieć cukierników i piekarzy najwyższej klasy.
Mirosław Łęczycki – Ważne też jest, że udział w projekcie dzięki współfinansowaniu projektu przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, jest całkowicie bezpłatny. Zapewnione jest całodniowe wyżywienie, noclegi, materiały piśmiennicze, ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków i profesjonalny strój kucharski z logotypami tego prestiżowego Projektu oraz zwracane są wszelkie kosztu dojazdów. Zadbamy nie tylko o sferę naukową, ale także odkryjemy uroki Warmii i Mazur, gdzie będą odbywały się 10-dniowe praktyki. A podczas 2-dniowych diagnoz zaprosimy Państwa nad nasze piękne morze. Także proponujemy kompleksowo pakiet – mistrzów, którzy podzielą się tajnikami sztuki kulinarnej, oraz najpiękniejsze miejsca Polski.
Faktycznie takie połączenie skusi wiele osób. A jak długo będzie trwał projekt?
Mirosław Łęczycki – Do końca 2014 roku. W założeniach projektu mamy zapisanych 260 Uczestniczek i Uczestników, ale teraz trochę żałujemy, że nie zapisaliśmy większej liczby. Działamy już osiem miesięcy a chętnych osób jest mnóstwo. Bardzo dziękujemy za wielkie zainteresowanie.
Krzysztof Szulborski – Zapraszamy na stronę projektu www.dokosnaleniechlebem.pl. Tam zawsze znajdują się świeże informacje na temat naszych działań. Oczywiście zapraszamy do wzięcia udziału.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.