II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia / Relacja

29 października 2015 roku odbył się II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia organizowany przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

Patronat honorowy nad konkursem objęli Marszałek Województwa Pomorskiego Pan Mieczysław Struk, Prezydent Miasta Gdańska Pan Paweł Adamowicz, Pomorski Kurator Oświaty Pani Elżbieta Wasilenko, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Pan Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski.

Uczniowie w zespołach dwuosobowych, inspirując się literaturą, mieli za zadanie wykonać zakąskę, deser, przygotować prezentację dotyczącą wybranych tekstów literackich.

W konkursie wzięło udział 19 szkół. Miło nam było gościć:

  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Im. Jana Pawła II z Kościelca,
  • Powiatowe Centrum Edukacyjne Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Lęborka,
  • Zespół Szkól Przemysłu Spożywczego im. J. Śniadeckich z Poznania,
  • Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga,
  • Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska,
  • Zespół Szkół im. Wincentego Witosa z Suchej Beskidzkiej,
  • Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego z Murowanej Gośliny,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej – Curie z Kwidzyna,
  • Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny,
  • Zespół Szkół Gastronomiczno -Spożywczych z Olsztyna,
  • Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. księcia Sambora II z Tczewa,
  • Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego z Ostródy,
  • Zespół Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa z Ostródy,
  • Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego z Rusocina,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności z Myślenic,
  • Zespół Szkół Hotelarsko -Gastronomicznych z Gdyni,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Rumi,
  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im.ks. Edmunda Roszczynialskiego z Wejherowa.

Grand Prix zdobyli:

Kacper Serafińczuk i Dominik Błażejewski z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku za przygotowanie zakąski: Combra z sarny z topinamburem, coulis z kasztanów i paloną czekoladą na podstawie Pana Tadeusza A. Mickiewicza oraz ciastka czekoladowego z żelem z gruszki, kremem chantilly, bezą z pietruszki i watą cukrową w oparciu o książkę Roald DahlCharlie i fabryka czekolady.

I miejsce za zakąskę przyznano Weronice Szymczak i Darii Budych z Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie. Szkoła w Murowanej Goślinie. Dziewczęta zachwyciły zakąską ciepłą, przygotowaną z karpia , z dodatkiem z suski sechlońskiej oraz chrzanu w towarzystwie fondu z owoców morza inspirując się Janem Brzechwą „Brzechwa dla dorosłych”.

II miejsce za zakąskę zdobyli Krzysztof Orzechowski Michał Plaugo z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu za Tatar a ‚ la smeagol sporządzony na podstawie powieści Tolkiena John Ronald Reuel Władca Pierścieni. Tom 2. Dwie wieże.

III miejscem za zakąskę wyróżniono uczennice z Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa z Suchej Beskidzkiej Małgorzatę Kwaśny i Angelikę Sałapatek za jagnięcinę na purée pietruszkowym przyrządzoną na podstawie książki Stefana Żeromskiego Przedwiośnie.

I miejsce za deser wywalczyły Weronika Szymczak Daria Budych z Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie. Szkoły w Murowanej Goślinie. Dziewczęta zachwyciły jury tortem orzechowym upieczonym na podstawie Granicy Zofii Nałkowskiej.

II miejsce za deser zdobył Zespół Szkół im. Wincentego Witosa z Suchej Beskidzkiej. Małgorzata Kwaśny i Angelika Sałapatek przekonały jury miłosną harmonią na podstawie wiersza Bolesława Leśmiana W malinowym chruśniaku.

III miejsce za deser zdobyły Ida Popis, Katarzyna Sikorska z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie za ciasto z musem śliwkowym na podstawie John Flanagana Zwiadowcy, księga 11. Zaginione historie.

I miejsce za literackość przyznano Zespołowi Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni. Natalia Frankiewicz Agata Kaczykowska zaintrygowały jury wykorzystaniem książki Jamesa Frey Mój przyjaciel Leonard,na podstawie której sporządziły ceviche z łososia w pierożkach, z sałatką z awokado podane z dresingiem pietruszkowym i czekoladowy torcik na orzechowym spodzie w towarzystwie miodowego sosu.

II miejsce za literackość otrzymał Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności z Myślenic. Joanna Wróbel Zuzanna Wietek przekonująco opowiadały o książkach: J. Lanchastera Cnym Rozkoszom i M. Prousta W stronę Swanna, na podstawie których przygotowały bliny gryczane w sosie śmietanowo – rydzowym oraz Krem duo – czekoladowy z kwaśną nutą.

III miejsce przypadło Zespołowi Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta w Słupsku. Patrycja Korochoda i Malwina Kaczmarczyk wybrały kilka książek: Zbrodnię i karę Fiodora Dostojewskiego, Nad NiemnemElizy Orzeszkowej, Ludziach bezdomnych S, Żeromskiego, Dziadka do orzechów Hoffmanna. Książki pozwoliły zawodniczkom przygotować sałatkę z polędwicy z dorsza atlantyckiego, marynowanego w białej herbacie w asyście dressingu malinowego oraz lasagnię z dyni i buraka na tiulu orzechowym z salsą z ananasa i marakui.

Gratulujemy nagrodzonym uczniom i ich nauczycielom.

W jury zasiadły autorytety kulinarne i cukiernicze, znawcy i pasjonaci kulinariów:

Jury Degustacyjne:

  • Maciej Dobrzyniecki – Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce,
  • Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich,
  • Krystian Szidel  – Szef Kuchni Hotelu Sheraton,
  • Tomasz Koprowski – Szef Kuchni Hotelu Grand,
  • Grzegorz Nakrajnik – Szef kuchni Restauracji „La Cucina” w Gdańsku,
  • Justyna Zdunek – Właścicielka Restauracji Metamorfoza w Gdańsku i ambasadorce pomorskiej kuchni,
  • Agata Godlewska – Redaktor Prowadząca Magazyn Food Service,
  • Łukasz Modelski – Zastępca Redaktora Naczelnego Magazynu Twój Styl,
  • Paweł Petrykowski – Technolog firmy Nestor, Lodziarski Mistrz Polski 2015,
  • Karol Szatybełko – Podstarszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, właściciel cukierni „Rydelek”,
  • Szymon Kawlewski – Skarbnik Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku właściciel Cukierni „Wega”

Jury Techniczne:

  • Mariusz Gachewicz – Szef Kuchni „Hotelu Zamek Gniew”,
  • Marek Moskwa – Kierownik cukierni Goldwasser,
  • Michał Turzyński – Technolog firmy Master Martini,
  • Bartosz Rozbiegała – Szef Restauracji Hotelu Kozi Gród,
  • Michał Wiśniewski – Kierownik cukierni Hotelu Haffner, Mistrz Polski w przygotowaniu deseru 2015,
  • Krzysztof Ilnicki – Właściciel „Cukierni UMAM”, Pan Marek Rogalski uczestnik Top Chef-a, szef kuchni Restauracji Kowall.

Jury literackie:

  • Monika Jankowska – Redaktor Dziennika Bałtyckiego,
  • Michał Turek – Redaktor RadioPlus

W trakcie imprezy odbyły się warsztaty, pokazy, prezentacje. Przedstawiciele Firmy Maximus zademonstrowali prezentację: Nowoczesna pracownia technologiczna, Łukasz Lewandowski szef kuchni Sport Hospitality i Adam Krzywiec – Właściciel i Szef Kuchni Restauracji Sekai Sushi w Rumii przeprowadzili warsztaty ze sporządzania sushi. Michał Turzyński technolog firmy Master Martini zademonstrował sposobów sporządzania dekoracji z czekolady. Maurycy Chodorowskiemu z ILLY dzielił się wiedzą na temat parzenia kawy. Piotr Rutecki z Restauracji Metamorfoza w trakcie live cooking przygotowywał potrawy z dziczyzny, owoce morza . Radosław Wereszczyński szef kuchni Restauracji „Neighbours Kitchen” wprowadził młodzież w tajniki kuchni molekularnej.

Wyróżnieni uczniowie otrzymali cenne nagrody:

  • Grand Prix – bony po 1000zł ufundował Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej Pan Maciej Dobrzyniecki,
  • Nagrody rzeczowe – sprzęt kuchenny sfinansowali: PZU, Prezydent Miasta Gdańska Pan Paweł Adamowicz.
  • Każdy uczestnik otrzymał noże kuchenne zakupione przez Pana Jarka Marczewskiego Dyrektora Firmy MAXIMUS GASTRONOMIA, odzież kucharską, produkty czekoladowe sponsorowane przez Państwa Izabelę Piasecką, Tomasza Piaseckiego Właścicieli Firmy NESTOR, Pana Marka Rusztyna właściciela Firmy Mark Ubieramy Najlepsze Szkoły, Firmy Callebaut, Master Martini.

Catering dla uczniów i gości przygotowali: Paweł Czerepacha i Tomasz Gross – Właściciel Restauracji Nad Potokiem, Jolanta, Zygmunt i Alicja Kąkol z Restauracji Hotelu Kozi Gród, Tomasz Lepisz – Dyrektor Hotelu Szydłowski, Piotr Trynka – General Manager Assistant MERCURE Gdańsk Stare Miasto, Łukasz Miecznikowski – Szef Kuchni z MERCURE Gdańsk Stare Miasto, Joanna Wolny – Front Office Manager z Sofitel Grand Sopot, Wiesław Samociuk z Restauracji Hotelu Cztery Brzozy, Michał Mosek – Manager Restauracji Filharmonia, a  Maurycy Chodorowski – Przedstawiciel Firmy ILLY udostępnił ekspres kawowy oraz kawę.