IV Wojewódzki Konkurs Kulinarny Frankofonia „Kuchnia wegetariańska w towarzystwie deserowych kalorii”

15 marca 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku obchodziliśmy 15 lecie Frankofonii -święta języka francuskiego. Uczniowie ZSGH z klas z językiem francuskim przygotowali naleśniki, ciasta, stoiska z francuskimi serami.  Nie też zabrakło tortu, programu artystycznego oraz kwiatów dla nauczycielek języka francuskiego pomysłodawczyń Frankofonii. Wystawa zdjęć „Wspomnienia… przybliżyła gościom historię Frankofoni w ZSGH.

1

Głównym punktem obchodów był IV Wojewódzki Konkurs Kulinarny Frankofonia „ Kuchnia wegetariańska w towarzystwie deserowych kalorii”, którego celem było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.

Patronaty Honorowe nad konkursem objęli Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk oraz Pomorska Kurator Oświaty Monika Kończyk, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Od rana uczniowie z pięciu szkół gastronomicznych z województwa pomorskiego rywalizowali o pierwsze miejsce w IV Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym Frankofonia „Kuchnia wegetariańska w towarzystwie deserowych kalorii”.

Jury w składzie: Krzysztof Szulborski-Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Grzegorz Nakrajnik- szef kuchni Restauracji La Cucina, Anna Lewczuk Firma Szkoleniowa Alante, Krzysztof Szymański-  Qubus Hotel Gdańsk, Dominique Chesnais- szef kuchni Restauracji A la francaise, Tomasz Koprowski- szef kuchni Accord Hotel Sofitel Grand Sopot, Dariusz Powierża – zastępca szefa kuchni Accord Hotel Sofitel Grand Sopot, Philipe Abraham z Petit Pari, Mateusz Gaabouri, Marcin Gładczuk kucharze z Restauracji Latający Holender przyznało pierwsze miejsce Kamili Formeli i Paulinie Dąbrowskiej z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku przygotowanych przez panią Renatę Król-Klusek. Dziewczęta oczarowały jury daniem głównym: ,,Brzydkie kaczątko”- vege kaszankę z koncentratu buraczanego, wina, brany, szałwi, smażonego przegrzebka, tuila z sepia i żel z cydru. Na deser uczennice podały crumble pistacjowy, krem chantilly z wanilią, biszkopt czekoladowy, żelkę na bazie pomarańczy sycylijskich, jabłko z miętowym posmakiem i żel z dzikiego bzu.

Drugie miejsce zajęły Magdalena Frankiewicz i Dominika Bonikowska z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni przygotowane przez panią Bożenę Demytruk. Zawodniczki zachwyciły jury dorszem na parze z czarnym puree, zielonym groszkiem, kawiorem z łososia, cebulką smażoną na maśle oraz pączkiem ze słonym karmelem, orzeszkami pinii, lawendową gruszką, sosem z hibiskusa i paloną białą czekoladą.

Na trzecim miejscu znaleźli się uczniowie z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie Aleksander Kopras i Sandra Jakubowska przygotowani przez pana Tomasza Grzegorzewskiego. Zawodnicy zaskoczyli jury, podając mille feuille z ryby, puree z cebuli, gołąbka francuskiego, buraka marynowanego, kurki w palonym maśle, por grillowany oraz crem caramel, bezę sos wiśniowy, sorbet pietruszkowy.

10

Poza tym wyróżniono uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 z Rumi Dawida Wiorowskiego, Bartosza Serema przygotowanych przez panią Barbarę Sanecką. Chłopcy przyrządzili smażonego turbota w sosie grzybowym, tartę z kremem brulee ze świeżymi owocami.

Swoją nagrodę w dwóch kategoriach przyznała także publiczność, której najbardziej smakowało danie główne Karola Czerwińskiego i Mateusz Grotha z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku uczniów pani Genowefy Augustyniak. Chłopcy przygotowali łososia z sosem winno – maślanym, żelem gruszkowym oraz kieszonkę z camembertem i suszonymi pomidorami. Publiczności zasmakował też deser Lidii Leman, Kamila Tutkowskiego z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Przodkowa przygotowanych przez Annę Wydrowską. Uczniowie przygotowali na deser owocową eksplozję.

11

Nagrody w konkursie ufundowali: Miasto Gdańsk, Qubus Hotel Gdańsk,  Accord Hotel Sofitel Grand Sopot, wydawnictwa Lektor Klett, Nowela Portal Romanisty, Elephant Restaurant&music, Mon Balzac cafe bar, Restauracji A la Francaise, Af Alliance Francaise.