KASZAMANNA – fotografia kulinarna

Kaszamanna to blog o gotowaniu dla osób, które lubią dobre jedzenie, ale nie mogą sobie pozwolić na spędzanie długich godzin w kuchni. Dla bardziej wnikliwych- kaszamanna to też blog przemycający fotografię i stylizację kulinarną. Blog jest założony przez 3 pasjonatki: Karolinę Kosowicz, która zawodowo zajmuje się fotografowaniem, a na blogu prezentuje dania pokazane swoim okiem, Kamilę Browarską – stomatologa, która dba o dietetyczne aspekty oraz Magdalenę Rajchelt – psycholożkę, która poza tworzeniem prostych przepisów, zajmuje się stylizacją zdjęć.

RestaurantDay_Kurkowa_kaszamanna-1Prowadzicie blog Kaszamanna.com. Co Was do tego skłoniło?

Lubimy gotować i robić zdjęcia. A to już wystarczy. Dodatkowo cierpimy na chroniczny brak czasu i nie możemy pozwolić sobie na przygotowywanie czasochłonnych dań, stąd profil naszego bloga, nakierowany na prostą i szybką kuchnie.

 

Skąd czerpiecie inspiracje?

Z portali ze zdjęciami, prasy kulinarnej i innych blogów kulinarnych, zwłaszcza skandynawskich. Internet jest prawdziwą skarbnicą pomysłów.

 

logoJakie sukcesy posiadacie na swoim fotograficznym koncie?

Całkiem świeży sukces to 2 miejsce w I Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych.

 

Czy fotografowanie żywności jest łatwe? Jakie produkty sprawiają najwięcej kłopotów? Czy istnieją produkty niefotogeniczne :) ?

Zanim zaczęłyśmy zajmować się fotografią kulinarną , wydawało nam się, że nie ma żadnej filozofii w „smacznym” ujęciu pulpecików czy pomidorowej, że jedzenie nie strzeli nam focha ani nie zamarudzi na planie, więc jest bezproblemową „modelką”. Szybko zweryfikowałyśmy swój pogląd! Okazało się, że jedzenie jest, co prawda, bardzo wdzięcznym obiektem, ale też niełatwym. Oprócz opanowania światła i kadru trzeba pamiętać o całej kompozycji zdjęcia, która nie istniałaby bez odpowiedniej stylizacji, dlatego też gromadzimy „graty”, gadżety, starocie, które mogą się przydać do zdjęć. Mamy już nawet zaprzyjaźnione skupy złomu :)

kasza manna oferta fotografia kulinarnaCo fotografuje się najtrudniej?! Wszelkiego rodzaju sosy, zupy gulaszowe, sałatki majonezowe, które zwykle na zdjęciu wyglądają jak breje. Dlatego też często na potrzeby zdjęcia potrawę zdejmuje się z ognia jeszcze w stanie lekko surowym, dzięki czemu składniki nie rozpadają się i zachowują swoje struktury. Dania, które szybko zmieniają swoją konsystencję, jak np. lody, wymagają od nas niebywałego refleksu i organizacji pracy.

 

Jak Waszym zdaniem prezentują się blogi kulinarne i strony www szefów kuchni i restauracji?

Blogi kulinarne prezentują się coraz lepiej. Z ogromną przyjemnością oglądamy wyczyny niektórych blogerów, którzy dbają o każdy detal. Gorzej niestety wygląda sprawa, jeżeli chodzi o strony restauracji. Tu czas jakby się zatrzymał. Zdjęcia są często sztuczne, zbyt plastikowe. Mamy nadzieję, że to też się wkrótce zmieni.

 

Czy oprócz publikacji zdjęć można zakupić u Was fotografie kulinarne? Może posiadacie w ofercie wykonywanie sesji fotograficznych?

Tak oczywiście, można się z nami śmiało kontaktować, w sprawie zakupu już istniejących albo zamawiania nowych, zdjęć. Wykonujemy też kompleksowe sesje kulinarne na zlecenie.

 

Pełna oferta : http://kaszamanna.com/oferta/