Mięsa i wędliny w profilaktyce cukrzycy i zdrowym żywieniu

sokSOKOŁÓW S.A. – największy producent mięsa i wędlin w Polsce, który na co dzień dba o najwyższą jakość i bezpieczeństwo swoich produktów, jest partnerem akcji społecznej, promującej prozdrowotne zachowania w profilaktyce cukrzycy, zainicjowanej przez  Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Walki z Cukrzycą Sokołów S.A. przygotował serię filmów z profesjonalnymi poradami dietetyka oraz relacje z warsztatów kulinarnych dla cukrzyków. Filmy są dostępne na kanale YouTube Sokołow TV i mogą stać się dobrym początkiem nowego stylu życia i jedzenia, tym bardziej, że produkty firmy Sokołów, takie jak „Uczta Qulinarna – wołowina z Sokołowa”, powstają już z uwzględnieniem potrzeb konsumenta diabetyka.

W Polsce choruje na cukrzycę ponad 3 mln osób.  Zdecydowana większość – około 90% – to chorzy z cukrzycą typu 2. Na cukrzycę typu 1 choruje  w Polsce około 180 000 osób, a ten typ choroby najczęściej rozpoznawany jest pomiędzy 10. a 14. rokiem życia. Jednym z ważnych elementów profilaktyki i leczenia obu typów cukrzycy jest odpowiednio dobrana dieta.

nat sok

Często diagnoza cukrzycy jest odbierana przez pacjentów jak wyrok i konieczność zmagania się do końca życia z restrykcyjną dietą. Tymczasem diabetycy nie muszą sobie wszystkiego odmawiać,  a wręcz przeciwnie, ich dieta powinna być zróżnicowana, lecz koniecznie odpowiednio zbilansowana. Ważną rolę w zdrowym żywieniu pełni mięso. Jest niezbędnym elementem diety, ponieważ dostarcza aminokwasów w odpowiednich dla organizmu ilościach, dzięki czemu mogą być wykorzystywane do budowy białek organizmu. Warto przy tym pamiętać, że tylko białko pochodzenia zwierzęcego jest białkiem pełnowartościowym.

Białka zwierzęce, zalecane w diecie chorych na cukrzycę, to przede wszystkim  chude mięso (cielęcina, wołowina, królik) oraz drób (kurczak, indyk – jedzone bez skóry). Mięso jest nie tylko dobrym źródłem białka, lecz także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. W diecie cukrzycowej jest bezcenne, ponieważ tylko w minimalnym stopniu wpływa na poziom cukru we krwi.

Dieta stworzona pod kątem zapotrzebowania osób chorych na cukrzycę jest również rekomendowana dla osób po 40. roku życia oraz tych, które prowadzą mało aktywny tryb życia lub cierpią na otyłość. W dużym skrócie można powiedzieć, że podstawą tej diety jest sztuka utrzymywania odpowiednich proporcji i “przestawienie się” ze złych nawyków żywieniowych. W połączeniu ze zmianą trybu życia na bardziej aktywny, jest szansą na zdrowsze życie, a często na uniknięcie zachorowania na cukrzycę.

Najważniejsze zasady diety opracowanej dla osób chorych na cukrzycę, to:

  1. Regularne posiłki (od trzech do pięciu niezbyt dużych posiłków dziennie)
  2. Spożycie minimum 1,5 litra wody dziennie
  3. Podobna liczba kalorii spożywana każdego dnia
  4. Zbilansowanie diety – ważna jest  nie tylko kaloryczność, indeksy glikemiczne i wymienniki węglowodanowe produktów, lecz także zawartość błonnika, białka,  witamin i wielonasyconych kwasów tłuszczowych i pozostałych składników.
  5. Źródłem większości białka w diecie cukrzycowej powinny być: chudy drób, cielęcina, wołowina, ryby, chude wysokogatunkowe wędliny, chude mleko i jego przetwory, jaja.
  6. Zwiększenie udziału związków antyoksydacyjnych, czyli witamin C, E i β-karotenu, związków polifenolowych oraz zwróć uwagę na prawidłową podaż witamin B6, B12 i kwasu foliowego.

Wychodząc naprzeciw potrzebom swoich klientów, największy producent mięsa w kraju – Sokołów S.A. włączył się szeroko w akcję edukacyjną i informacyjną dotyczącą żywienia diabetyków. Wprowadza  na rynek coraz więcej produktów przyjaznych diabetykom, np. seria Naturrino czy  linia produktów „Uczta Qulinarna – wołowina z Sokołowa”, które powstały już z myślą o potrzebach konsumenta diabetyka.  Wprowadzeniu nowej linii produktów towarzyszy też szeroka akcja edukacyjna. Filmy z poradami dietetyków i kucharzy można zobaczyć na You Tube/Sokołów TV (https://www.youtube.com/playlist?list=PLvlHc2OcB3lF54-OVCiE_9JB5WIFT1N_P).

Sałatka z bavette

Składniki: 1 opakowanie bavette Uczta Qulinarna, 1 opakowanie boczku surowego Sokołów, 1/2 gruszki, 1/2 mango, awokado, 100g pomidorków koktajlowych 1 papryczka chilli, 200g sałaty roszponki, sos vinegret, czarny sezam, olej.

Przygotowanie: Wszystkie warzywa i owoce obieramy i kroimy w plastry lub paski, papryczkę chili kroimy wraz z pestkami.

Stek bavette przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Po obłożeniu plasterkami papryki marynujemy przez kilkanaście minut, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotawego koloru. Cienkie plastry boczku układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na ok 4-5 minut. Warzywa mieszamy z roszponką. Pamiętajmy by stek po smażeniu chwilę „odpoczął”. Stek kroimy w poprzek włókien. Plastry wołowiny kładziemy na sałatkę, a całość polewamy niewielką ilością sosu winegret. Końcowym efektem dania jest położony na wierzch chrupiący boczek. Całość doprawiamy ziarnami czarnego sezamu.

  Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcz [g] Węglowodany [g] Błonnik pokarmowy [g] WW WBT
Cała potrawa  2056  124,4  153,2  69,5  21,5
1 porcja  514  31,1  38,3  17,37  5,37 1,2  4,68

Informacja prasowa
Warszawa, 17.11.2015