Młodzi cukiernicy zachwycili jurorów Bake & Play

Przez cały listopad i połowę grudnia młodzi miłośnicy tworzenia słodkich przysmaków, a przede wszystkim uczniowie klas o profilu cukierniczym zmagali się z zadaniami w ramach II edycji konkursu Akademii Mistrza Bake & Play. Zabawa, zorganizowana przez ZT Kruszwica, ma na celu promocję branży, a przede wszystkim młodych, utalentowanych i ambitnych adeptów tej sztuki.

Do oceny zgłoszono ponad 100 prac. Wszystkie – jak zgodnie przekonują jurorzy – na bardzo wysokim poziomie.

Wyniki konkursu dowodzą tego, co zawsze powtarzałem – mamy bardzo zdolnych młodych cukierników, którzy potrzebują tylko szansy, by się wykazać. Najchętniej nagrodziłbym wszystkich uczestników, bo spisali się rewelacyjnie. Prace były przemyślane, pięknie wykonane, oryginalne. Niektóre receptury świadczyły o dużej odwadze uczestników, ich pasji i niebanalnym spojrzeniu na sztukę kulinarną. Dlatego wszyscy, którzy wzięli udział w naszym projekcie zasługują na słowa wielkiego uznania. Wszyscy są zwycięzcami i wykorzystali szansę, by pokazać swój talent światu

podsumowuje konkurs organizator i jeden z sędziów Bake & Play, Jacek Zięba z ZT Kruszwica.

Niestety reguły zabawy są jasne – troje laureatów wybranych przez grono jurorskie oraz „cukiernik publiczności”, czyli zdobywca największej liczb punktów w głosowaniu internautów.

Pierwszy raz miałam przyjemność sędziować w konkursie cukierniczym i jedynie żałuję, że nie mogłam spróbować tych wszystkich pyszności. Kilka przepisów zwyczajnie mnie zachwyciło i choć nie mam takich umiejętności jak uczestnicy, spróbuję powtórzyć je w domu

mówi Justyna Łukasik z firmy Warsztat PR, koordynatora konkursu.

Zdecydowanie najtrudniejsze było wyłonienie zwycięzców, bo mnóstwo prac zasłużyło na wyróżnienie. Udało nam się jednak wywiązać z naszego zadania i wybrać trójkę uczestników, która naszym zdaniem w tej edycji spisała się najlepiej.

Zwycięzcą konkursu Bake & Play został Kamil Zdziebłowski. Na drugim stopniu podium stanęła zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu – Justyna Borecka. Miejsce trzecie zajęła Aleksandra Pudelska. Z kolei nagrodę publiczności wywalczyła Klaudia Derling.

Prestiż i satysfakcja z pokonania tak wielu rywali, nie były jedyną nagrodą, o którą walczyli uczestnicy. Organizatorzy docenili ich talent i wysiłek nagrodami rzeczowymi: smartfonem Samsung S5, tabletem Lenovo, słuchawkami Monster Beats i selfie stick’iem. Wszyscy laureaci wywalczyli też udział w warsztatach prowadzonych przez Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego, które odbędą się w marcu.

Mieczysław Chojnowski, był też przewodniczącym konkursowego jury:

Bardzo często pracuję z uczniami, zdaję więc sobie sprawę, że mamy naprawdę utalentowaną młodzież. Mimo to, poziom konkursu bardzo mnie zaskoczył – przyznaje. – To bardzo młodzi ludzie, a radzą sobie z czekoladą i karmelem jak zawodowcy. Stosują rozmaite techniki, świetnie dobierają składniki. Jednak największe wrażenie zrobiło na mnie to w jaki sposób radzą sobie z masą cukrową. Stworzone z niej figurki, ozdabiające wiele deserów, to małe dzieła sztuki – piękne, pełne szczegółów, wspaniałe. Dlatego wszystkim uczestnikom serdecznie gratuluję.

Tym co bardzo ucieszyło jurorów jest wysoka frekwencja i zaangażowanie mentorów.

Nie spodziewałem się, aż tak dużego odzewu. Cieszę się, że młodzi ludzie korzystają z okazji, by pokazać swój talent i umiejętności na rynku cukierniczym. Zdaję sobie jednak sprawę, że gdyby nie zachęta i pomoc ze strony nauczycieli i mistrzów, odzew byłby mniejszy, a same prace nie tak doskonałe. Dlatego bardzo dziękuję wszystkim opiekunom. Sukces tych młodych ludzi, to w dużej mierze zasługa ich mentorów – mówi Jacek Zięba.

W dowód wdzięczności i uznania organizatorzy nagrodzili cukiernię Aleksandra w Kłobucku oraz Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

Zainteresowanie konkursem, to dla zajmującej się promowaniem branży cukierniczej i gastronomicznej Akademii Mistrza, dowód, że podobne projekty są potrzebne.

Tak duży odzew jest dla nas sygnałem, że to co robimy ma sens. Dlatego już dziś zapraszam wszystkich młodych adeptów sztuki cukierniczej do wzięcia udziału w kolejnej odsłonie konkursu, która rozpocznie się w październiku. Szykujemy naprawdę ciekawe zadania i rewelacyjne nagrody – zapewnia Jacek Zięba.

Justyna Stefańska