Pasztet? Spróbuj go przygotowanego przez najlepszych kucharzy w Polsce!

Już 23 października rozpoczyna się jeden z najbardziej wyczekiwanych konkursów gastronomicznych w tym roku. Impreza corocznie odbywa się w ramach Kulinarnego Pucharu Polski i promuje tradycyjną kuchnię opartą na dziczyźnie oraz skarbach runa leśnego Borów Dolnośląskich, co podkreśla wyjątkowe miejsce, jakim jest Zamek Kliczków. Podczas tej trzydniowej uroczystości każdy będzie miał okazję zobaczyć kulinarne popisy gwiazd takich, jak Sylwia Biały, Mariusz Szwed, Tomasz Welter czy Marcin Świder. W konkursie podzielonym na 3 poziomy zmierzą się amatorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonalni kucharze, a zwycięstwo będzie przepustką do zawodów Kulinarnego Pucharu Polski. Wstęp na wydarzenie jest całkowicie wolny.

Impreza rozpoczyna się o godzinie 8:30 w sobotę. Konferencja prasowa odbędzie się o godzinie 18:00. Dodatkowe informacje jak i cały harmonogram wydarzenia dostępny jest na stronie zamku w zakładce Ale Pasztet!.

Link do wydarzenia na facebooku: https://www.facebook.com/events/410262242431742/
Strona internetowa Zamku Kliczków: www.kliczkow.com.pl

Plakat Ale Pasztet

 

HARMONOGRAM IMPREZY-Ale Pasztet! 2015

 

SOBOTA 24.10.2015r.

od 08:30  Oficjalne rozpoczęcie konkursu i gotowania przez profesjonalistów, SALA TEATRALNA

10:30 – 11:00   Prezentacja piwa Litovel, SALA BALOWA

11:00 – 11:45   Prezentacja I – Tomasz Welter – Bonduelle, SALA BALOWA

11:45 – 12:30   Prezentacja II – DORADO, SALA BALOWA

12:30 – 13:30   Prezentacja III – Hotel Tumski i Zamek Kliczków, SALA BALOWA

13:30 – 14:00   Prezentacja IV – Tomasz Welter – Bonduelle, SALA BALOWA

14:00 – 14:45   Prezentacja V – Marcin Świder – Iglotex, SALA BALOWA

14:45 – 15:30   Prezentacja VI – Tomasz Welter – Bonduelle, SALA BALOWA

15:30 – 16:30   Prezentacja VII – Marcin Świder – Iglotex, SALA BALOWA

16:30 – 18:00   Zakończenie gotowania, próbowanie potraw, narada jury, SALA TEATRALNA

16:30 – 19:00   Konkurs barmański, prezentacje sponsorów i część wystawiennicza, SALA DWORSKA

18:00 – 19:00   Konferencja prasowa dla dziennikarzy

19:00 – 19:45   Narada jury konkursu dla barmanów, WYKUSZ W SALI DWORSKIEJ

od 20:00  Gala Dinner, wyniki konkursów, wręczenie nagród, SALA TEATRALNA

21:15 – 21:30   Niespodzianka!, wystąpienia sponsorów, SALA TEATRALNA

od 22:00  Poczęstunek, SALA BALOWA

NIEDZIELA 25.10.2015r.

od 10:00  Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Szkół o profilu gastronomicznym, SALA TEATRALNA

od 10:00  Oficjalne rozpoczęcie konkursu  dla Amatorów, SALA MYŚLIWSKA

od 10:00   Oficjalne rozpoczęcie konkursu na nalewki, pasztety, dania mączne i jednogarnkowe, MAŁY DZIEDZINIEC

od 10:00   Rozpoczęcie dyżuru ekspertów z Poradni Dietetycznej Kaloris z Żagania połączonego z możliwością wykonania pomiarów ciała oraz opracowaniem optymalnego jadłospisu w zależności od rodzaju schorzenia czy też aktywności fizycznej i trybu życia, SALA KOMINKOWA

11:00      Rozpoczęcie pokazu kulinarnego w wykonaniu Marcina Świdra – Iglotex, SALA BALOWA

12:00      Rozpoczęcie Warsztatu Kulinarnego na temat: „Zioła w tradycyjnej kuchni regionu” w wykonaniu Tomasza Weltera – Bonduelle, SALA BALOWA

12:00      Rozpoczęcie warsztatów z Fotografii Kulinarnej, SALA SALONIK (liczba miejsc ograniczona – zgłoszenia na m.leszczynski@borydolnoslaskie.org)

13:00      Rozpoczęcie pokazu kulinarnego na temat: „Przystawki w tradycyjnej kuchni regionu” w wykonaniu finalistki pierwszej edycji programu Hell`s Kitchen – Sylwii Biały oraz uczestnika programu Master Chef – Mariusza Szweda, SALA BALOWA

14:00      Rozpoczęcie Pokazu Kulinarnego firmy Zeelandia, SALA BALOWA

14:00      Charytatywny poczęstunek dla zaproszonych gości, SALA KOMINKOWA

15:00      Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu plastycznego oraz konkursu dla amatorów połączone z uroczystym wręczeniem nagród, SALA TEATRALNA

15:00      Zakończenie konkursu dla szkół o profilu gastronomicznym, SALA TEATRALNA