Piąta Gala Premierowa Żółtego Przewodnika Gault&Millau już wkrótce!

Premiera V edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce odbędzie się 26 listopada 2018 r. Tym razem, na zaproszenie Województwa Pomorskiego, Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej oraz Miasta Gdańsk, gospodarzem największej kulinarnej Gali w Polsce będzie Gdańsk. 

Co ważne, po raz pierwszy otwierają się podwoje tego ekskluzywnego wydarzenia – organizatorzy udostępniają limitowaną pulę zaproszeń! Zaproszenia na V Premierę Żółtego Przewodnika Gault&Millau.

Uwaga, liczba zaproszeń jest bardzo limitowana!

12716285_1128928980474511_4512488546874959444_o

W wydarzeniu weźmie udział ponad 700 gości, w tym setki szefów kuchni, których restauracje znajdą się w Żółtym Przewodniku na 2019 rok. Jak co roku podczas Gali zaprezentowwani zostaną najlepsi szefowie kuchni w Polsce. Nagrody, już po raz piąty, zostaną przyznane w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Najcenniejszy dyplom, z tytułem Szefa Roku, do tej pory został wręczony Andrei Camastrze, Wojciechowi Modestowi Amaro, Pawłowi Oszczykowi oraz Witkowi Iwańskiemu. Kto dołączy do tego prestiżowego grona?

26 listopada to data oficjalnej premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2019 – przewodnika, który tworzy kulinarną mapę Polski. Jest on ogólnopolskim, rzetelnym źródłem informacji o tym, gdzie warto zjeść, smakowicie spędzić czas, a także gdzie kupić regionalne produkty, przetestowane i polecane przez grono inspektorów Żółtego Przewodnika. Każdego roku ponad 20 wykwalifikowanych, anonimowych inspektorów dokładnie ocenia około tysiąca restauracji. Do przewodnika trafiają wszystkie te, które pozytywnie przejdą skrupulatną weryfikację – to miejsca naprawdę godne uwagi. W tym roku inspektorzy wybrali aż 650 restauracji! Nie będzie brakowało także niespodzianek:

Jak co roku zaskoczymy naszych czytelników. W Przewodniku pojawi się nowa sekcja – to miejsca wyróżnione oznaczeniem POP. Te, które nie są restauracjami, a mimo tego cieszą znakomitymi smakami i atmosferą. Wśród nich są najlepsze cocktail i wine bary, kawiarnie, cukiernie a nawet street foody w wydaniu gourmet. Nie usiłujemy ich porównywać z restauracjami, stąd opracowaliśmy tę nową kategorię i zupełnie nowy styl oznaczeń.  – mówi Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna  Żółtego  Przewodnika.

Gala, w nawiązaniu do nowej kategorii opisywanych miejsc, będzie miała w tym roku inną niż dotychczas formułę – po wręczeniu nagród najlepszym szefom kuchni zaprosimy gości na prawdziwe kulinarne show! W programie, oprócz wręczania nagród najwybitniejszym szefom kuchni odbędą się pojedynki kulinarne sław takich jak m. in. Martin Gimenez Castro, Aleksander Baron, Arkadiusz Wilamowski, Paweł Stawicki i Jan Kiliański, oraz przygotowana przez nich 10 daniowa kolacja degustacja, okraszona pairingami dobranymi przez najlepszych barmanów i sommelierów w kraju. Zaprezentowane będą także trendy kulinarne najbliższych sezonów, a każdy z gości otrzyma egzemplarz Przewodnika przed jego oficjalnym debiutem rynkowym.

Misja Gault&Millau i liczne projekty kulinarne realizowane są dzięki Partnerom Przewodnika i Gali: Citibank, Lavazza, Małopolska – Region Wód Mineralnych, Mastercard, Moet Hennessy, Gastro Magic, Grimbergen, Golden Products, oraz Partner Center.

Więcej informacji o gali znajdziecie na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/

***

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami. Ich liczba, od 1 do 5, wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.

Gault&Millau Polska wydaje przewodnik od 2015 roku – przybliża najlepsze restauracje w kraju, ciekawe miejsca noclegowe oraz poleca najlepsze lokalne produkty. Każdego roku zespół ponad dwudziestu całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafiają te, które pozytywnie przeszły inspekcje – są to prawdziwe „perły gastronomiczne”. Gault&Millau Polska promuje także szefów kuchni, pracujących nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków oraz propaguje świetnej jakości produkty i ich producentów. Więcej informacji: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/ oraz na stronie https://www.gaultmillau.com/