Pierwszy półfinał Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej już za nami!

MKSK_2016_0250x0000_020 stycznia w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions odbył się pierwszy półfinał konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2016.

Tematem tegorocznej edycji jest Danie główne z pstrąga tęczowego oraz minimum jednego rodzaju Primerby i Esencji bulionu rybnego Knorr Professional.

Jury przewodniczył Tomasz Purol – Executive Chef Hotel Blow Up Hall 5050.
Razem z pozostałymi członkami jury: Witoldem Iwańskim – szef kuchni restauracji „Aruana” w hotelu Narvil, Arturem Skotarczakiem – Executive Chef Restauracji “Muga”, Robertem Skubiszem – szef kuchni restauracji „Amber Room” w Pałacu Sobańskich, Maciejem Majewskim – szef kuchni w hotelu Sofitel Warsaw Victoria/restauracja „Le Victoria Brasserie Moderne” oraz Michałem Kudukiem – Executive Chef Blue Diamond Hotel wyłonili pierwszych finalistów XII edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.

Do rywalizacji w finale 2 marca 2016 r. przystąpią:

  • Ilona Kruczek z Technikum Lider w Lublinie przy ul. Radziwiłowskiej
  • Rafał Dworzański z Regionalnej Szkoły turystycznej w Polanicy Zdrój przy ul. Wojska Polskiego
  • Sebastian Szostak z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie
  • Oskar Dąbrowski z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy
  • Michał Kowalski z Zespoły Szkół Gastronomicznych w Katowicach przy ul. Roździeńskiej
  • Karolina Lindstadt z zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie, Starzynie

Zwycięzca konkursu wyjedzie na staż do Restauracji Hisop w Barcelonie uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz otrzyma nominację do finału konkursu dla profesjonalistów Primerba Cup 2016.

II półfinał odbędzie się 3 lutego 2016:

  1. Brzozowski Bartłomiej z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu przy ul. Kościelnej
  2. Chowaniec Krzysztof Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych Zakopane ul. Partyzantów
  3. Daszyński Łukasz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
  4. Frankiewicz Natalia z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni przy ul. Morskiej
  5. Guzik Paulina z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Krakowie przy ul. Zamoyskiego
  6. Kwiecień Robert z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu przy ul. Kościuszki
  7. Laśkiewicz Paweł z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy przy ul. Cienistej
  8. Piotrowski Kamil z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza
  9. Pisarek Maciej z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. przy Okólnej
  10. Ryba Beata z Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach przy ul. Mickiewicza
  11. Rzęski Adam Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego
  12. Serafińczuk Kacper z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gdańsku przy Al. Legionów

Osoba rezerwowa

Mamot Marcel z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej przy ul. Jana III Sobieskiego

Uczniom, którym nie udało się zakwalifikować do dalszych etapów konkursu dziękujemy za nadesłane zgłoszenia i zachęcamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu.

Źródło: materiał prasowy