Relacja / 8. Wojewoódzkie Święta Karpia Opolskiego!

W pierwszy weekend października na Zamku w Niemodlinie, podczas 8.Wojewoódzkiego Święta Karpia Opolskiego organizowanego przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”, odbył się konkurs kulinarny „Czas na rybę”.  Produktem obowiązkowym oprócz karpia, była kasza gryczana.

Restauracje_Czas_Na_rybe

W sobotę o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyło pięć dwuosobowych drużyn ze szkół z województwa opolskiego, tj. Kędzierzyna Koźla, Kluczborka, Gorzowa Śląskiego, Opola i Strzelec Opolskich.

W niedzielę natomiast w konkursie wzięły udział opolskie restauracje: Restauracja „Nad Stawem” z Bogacicy, Bistro Finezja z Tułowic, Restauracja Bajka z Grodźca, Restauracja Pasja z Hotelu Spałka z Kluczborka, Restauracja Na Wyspie z Niemodlina

Oceniane były nie tylko potrawy, ale także sposób ich przygotowywania. Jury zostało podzielone na dwie grupy. Członkowie jury technicznego oceniali przygotowanie stanowiska pracy, czystość na stanowisku, profesjonalizm pracy oraz wygląd stanowiska po pracy. Natomiast jury degustacyjne oceniało potrawy pod kątem smaku, techniki kulinarnej, aranżacji talerza oraz wykorzystania produktu podstawowego. W skład jury weszli przedstawiciele dwóch ogólnokrajowych Stowarzyszeń tj. Euro-Toques-Polska, które objęło patronat nad organizowanymi konkursami, oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Wśród uczniów pierwsze miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim w składzie: Patrycja Podgórska i Żaneta Zadworna, za potrawę Karp z sosem holenderskim i kaszą gryczaną.

W konkursie dla restauracji zwyciężył natomiast zespół z Restauracji „Nad Stawem” w składzie: Tomasz Rosa i Marita Skomska, który zaprezentował potrawę: Smażony karp podany z uszkami z kaszą i grzybami.

Jury oraz goście Święta Karpia, którzy mogli skosztować konkursowych potraw degustacyjnych przygotowanych przez restauracje, ocenili wszystkie potrawy bardzo wysoko.

Uczniowie_Czas_na_rybe

Dodaj komentarz