RELACJA z Warsztatów kulinarnych „Poznaj tradycyjne potrawy i produkty Pomorza”

W sobotę 3 sierpnia podczas X Dorszowych Żniw, dorocznego festiwalu i konkursu na potrawy z ryb morskich, odbyły się warsztaty kulinarne „Poznaj tradycyjne potrawy i produkty Pomorza”. Warsztaty są częścią cyklu kulinarnego, w którym gotują osoby lokalnie rozpoznawalne oraz dziennikarze, aby w ten sposób promować swój region i miejscowe tradycje. Pomysłodawcą cyklu jest Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gdyni natomiast realizatorami projektu są mistrzowie kuchni ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich w Gdańsku, specjaliści z zakresu kuchni regionalnej i tradycyjnej.

Podczas warsztatów w Gniewie uczestnicy musieli zmierzyć się z trzema potrawami związanymi z regionem. Były to: zupa bursztynowa, wędzony pstrąg z sosem z kwaszonych ogórków oraz zamkowa goleń wieprzowa pieczona w cieście chlebowym. Warsztaty mają na celu pokazywanie środowiskom opiniotwórczym bogactwa kulinarnego województwa pomorskiego. Poprzez praktyczną naukę przyrządzania potraw tradycyjnych pomysłodawcy chcą zachęcić środowiska lokalne do inicjowania działań promujących tego rodzaju produkty i potrawy tradycyjne.

Warsztaty ARR to tylko część z bardzo bogatego programu X Dorszowych Żniw, które odbywały się we wspaniałym otoczeniu Zamku Krzyżackiego w Gniewie.

W programie imprezy znalazły się pokazy gotowania na żywo, degustacje miejscowych specjałów, konkursy kulinarne dla dzieci i rodzin oraz różnego rodzaju występy artystyczne. Najważniejszym wydarzeniem Dorszowych Żniw był oczywiście konkurs kulinarny dla profesjonalnych kucharzy na potrawy z dorsza.

Źródło: http://www.arr.gov.pl/