Święto Toruńskiego Piernika 2016 – najlepsza impreza kulinarna roku z piernikiem w roli głównej

Święto Toruńskiego Piernika 2016, które odbyło się 13 sierpnia w Toruniu, zamieniło toruńską Starówkę w kulinarną, festiwalową scenę i odkryło całkiem nowe oblicze piernika. Toruński przysmak to bowiem nie tylko słynna na całym świecie polska słodycz, ale również wyśmienity dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych i z ptactwa. Z okazji Święta Toruńskiego Piernika swoje kulinarne propozycje zaprezentowali znani szefowie kuchni – Mateusz Gessler, Grzegorz Łapanowski oraz Philippe Abraham.

Tegoroczne Święto Toruńskiego Piernika odkryło całkiem nowe oblicze symbolu miasta z 600-letnią historią i tradycją. Toruński Piernik tego dnia stał się bowiem bohaterem festiwalu kulinariów na mistrzowskim poziomie. Szefowie kuchni podczas swoich pokazów oraz turnieju kulinarnego dla toruńskich restauracji przygotowali dania z piernikową nutą, która uwodzi swoim słodko-piernym posmakiem.

Podczas pierwszego pokazu Grzegorz Łapanowski zaproponował połączenie piernika z grillowanymi kaczymi sercami oraz pieczoną piersią kaczki. Uczestnicy pokazu mogli skosztować również kaszanki z konfiturą piernikową i cukrem muscovado.

„Piernik ze względu na przyprawy korzenne w kuchni można wykorzystać do przyrządzania potraw z wszelkiego rodzaju ptactwa np. kaczki czy gęsi.  Można go łączyć również z dziczyzną oraz warzywami, które lubią połączenie ze słodkimi smakami, jak np. pasternak i buraki. Są również pierniki gastronomiczne, rodzaj kamyka z ciasta, który się ściera. Ma on charakterystyczny korzenny smak i służy jako przyprawa” – powiedział Grzegorz Łapanowski.  

Mateusz Gessler przygotował pierś z kaczki w sosie piernikowo-śliwkowym oraz schab w sosie z piernika. Uczestnicy pokazów mogli nie tylko posmakować każdej z przyrządzonych na ich oczach potraw, ale również poznać tajniki kucharza, który instruował krok po kroku, jak przygotować prezentowane danie.

„Piernika można używać na różne sposoby. Głównie znamy go z przyprawy w słodyczach czy przy okazji Świąt, ale pienik można  łączyć również  z drugimi daniami, jak np. ze schabem w sosie śliwkowo-piernikowym, czy makret z sosem pomarańczowo piernikowym. Po pokazie w Toruniu na Dniach Piernika Toruńskiego, goście poznali na pewno nowe zastosowanie piernika w kuchni” – powiedział Mateusz Gessler.

Philippe Abraham dał popis nie tylko gotowania na najwyższym, mistrzowskim poziomie, ale pokazał również, jak w 10 minut przygotować wykwintną i zaskakującą przekąskę – lizaka z koziego sera z duszonym jabłkiem i karmelizowanymi orzechami z  piernikiem. Drugą potrawą, zaprezentowaną podczas pokazu, były piernikowe napoleonki z marynowanym łososiem, musem chrzanowym i szczypiorkiem.

„Ten festiwal był idealną okazją aby pokazać  wszystkim, że piernik to produkt, który doskonale łączy się z innymi składnikami tworząc pyszne dania” – podsumował pochodzący z Francji restaurator.

W obchodach Święta Toruńskiego Piernika wzięły udział także toruńskie restauracje, które podczas kulinarnego turnieju rywalizowały o tytuł mistrza piernikowych smaków. Przez najbliższy rok cieszyć się będzie nim restauracja  „Hole In One”, która przygotowała zwycięskie dania z piernikiem: pierś perliczki z masłem piernikowym i szałwią z sosem piernikowo-morelowym, skorzonera w mleku z goździkami, kaszankę z pęczakiem i kostką ze skrzydełka, puree z białej kapusty i orzechów. Spośród pięciu restauracji laureata wybrało jury w składzie: szef kuchni Philippe Abraham, prof. nauk historycznych Jarosław Dumanowski oraz Rafał Markowicz z Fabryki Cukierniczej Kopernik.

ItorunskiZlotFoodTruckow1_SwietoTorunskiegoPiernika

Strzałem w dziesiątkę okazały się również strefa gastronomiczna, usytuowana poniżej namiotów na Bulwarze Filadelfijskim, oraz I Toruński Zlot Food Trucków. W menu barów na kółkach oczywiście nie zabrakło piernikowych propozycji t.j.: hiszpańskie pierogi z piernikiem, czy policzki wieprzowe w pierniku. Tuż obok, nad samą Wisłą, na czas obchodów Święta powstała Aleja Piw Rzemieślniczych oraz piernikowa kawiarnia serwująca wypieczone specjalnie na tę okazję słodkości niedostępne na co dzień w sprzedaży.

W tym roku Święto Toruńskiego Piernika miało całkiem nową, kulinarną formułę ukazującą Toruńskie Pierniki z zupełnie innej strony, jako produkt współczesny, który warto doceniać nie tylko od święta. Wśród atrakcji Święta Toruńskiego Piernika nie mogło jednak zabraknąć historii, tradycji i warsztatów wypieku pierników pod okiem Mistrzów Piernikarskich Fabryki Cukierniczej Kopernik. Organizatorzy zadbali o zróżnicowane atrakcje muzyczne, artystyczne i sportowe. W programie znalazły się takie propozycje jak: street ball, trampolinki fitness, piernikowa gra miejsca, międzynarodowe warsztaty piernikowe, koncerty, w tym zespołów Mikromusic i Funkologia, pokazy artystyczne toruńskich teatrów, piernikowe śniadanie na dziedzińcu Ratusza, animacje edukacyjne dla dzieci i warsztaty tworzenia piernikowych rękodzieł.

Wyłącznym sponsorem Święta Toruńskiego 2016 była Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., partnerem Urząd Miasta Torunia, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Muzeum Okręgowe w Toruniu.

***

MateuszGessler_PokazKulinarny_SwietoTorunskiegoPiernika

Mateusz Gessler – pochodzący z Polski, wychowany we Francji restaurator, właściciel popularnej warszawskiej restauracji „Warszawa Wschodnia”. Popularność w rodzimym kraju zdobył za sprawą programów telewizyjnych „MasterChef Junior”, którego jest jurorem, oraz „Top Chef”, w którym pojawił się jako gość i surowy krytyk kulinarny. Absolwent szkoły gastronomicznej w Losannie.

GrzegorzLapanowski_PokazKulinarny2_SwietoTorunskiegoPiernika

Grzegorz Łapanowski – pasjonat gotowania i dobrego jedzenia, przedstawiciel kulinarnego świata w mediach i prowadzący programu „Top Chef”. Przy tworzeniu kulinarnych programów współpracował również ze stacjami telewizyjnymi TVN i KUCHNIA+ oraz radiem TOK.FM i Czwartym Programem Radia Polskiego. Autor artykułów kulinarnych  publikowanych na łamach Food Service`u, Przeglądu Gastronomicznego, News Gastro, Magazynu Kuchnia, serwisu Ugotuj to!., Shape, Slow, Slow Life: Food&Garden i bloga w www.natemat.pl oraz książki kulinarnej „Smakuje”. Na co dzień zajmuje się prowadzeniem pokazów kulinarnych i warsztatów dla dzieci, młodzieży i dorosłych.

PhilippeAbraham_PokazKulinarny_SwietoTorunskiegoPiernika

Philippe Abraham – pochodzi z Francji, gdzie swoją przygodę ze sztuką kulinarną rozpoczął w wieku 16 lat w restauracji Le Relais de la Forge. Zaraz po studiach zdobywał doświadczenie w wielu renomowanych restauracjach takich jak La Ferme Saint Simeon z 1*, Goumard Prunier z 2*, czy Taillevent z 3* Michelin. Właściciel i szef kuchni restauracji Petit Paris w Sopocie. Wykładowca Akademii Kulinarnej FUMENTI w Gdańsku.

Więcej informacji:

Emilia Klepacka
ATW Communications
tel.: 533 044 424, (22) 851 00 21
e-mail: emilia.klepacka@atwcom.pl

Informacja prasowa

Warszawa, dnia 22 sierpnia 2016