Targi Gastro Expo 17-18.02.2010

W dniach 17-19 lutego 2010 r. odbyły się w Gdańsku :

 

XIII Targi Piekarstwa, Cukiernictwa  i Lodziarstwa BALTPIEK,
XV edycja Targów Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii i Sklepów GASTROEXPO,
V edycja Targów Wyposażenia Hoteli CIEPŁY BAŁTYK.

 

Honorowy Patronat nad imprezami sprawowali: Minister Gospodarki oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Udział w tym przedsięwzięciu  wzięło ponad 150 firm z kraju i zagranicy.

Na Targach BALTPIEK swoją ofertę zaprezentowali producenci maszyn i urządzeń dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i młynarskiego, a także urządzeń do produkcji lodów oraz różnego rodzaju dodatków smakowych.

Targi GASTROEXPO – to ekspozycja maszyn, urządzeń, technologii, wyrobów kulinarnych, używek dla gastronomii  i artykułów do cateringu.

Targi CIEPŁY BAŁTYK – to prezentacja najnowszych rozwiązań dla hoteli, pensjonatów,  sal, konferencyjnych, centrów SPA.

Tegoroczne edycje imprez były niezwykle bogate w wydarzenia programowe. Obok ciekawej oferty  dla branży hotelarskiej, odbywały się także spotkania merytoryczne.
Już pierwszego dnia Targów odbyły się Debata EURO 2012 – wymogi bezpieczeństwa i standardu wyposażenia w hotelach i obiektach  noclegowych.
Imprezie towarzyszą także liczne seminaria, m.in. „Franczyza w hotelarstwie – korzyści finansowe i nie tylko”, „Innowacyjność w hotelarstwie”, „Finansowanie budowy hoteli ze środków unijnych”, „Zamiany w ustawie o usługach turystycznych – podział branży wg grup ryzyka”. W tym po raz pierwszy odbył się skierowany do obiektów skategoryzowanych, a także innych obiektów noclegowych Konkurs o Bursztynową Falę Targów CIEPŁY BAŁTYK. Konkurs został  rozstrzygnięty przez Radę Programową Targów.

Podczas Targów GASTROEXPO poznaliśmy organizowane przez  Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski Forum Kulinarne – Trendy Kulinarne w Gastronomii Światowej. W ramach Forum zorganizowane zostały profesjonalne szkolenia dla kucharzy z technik kulinarnych, które poprowadził  Prezes Stowarzyszenia Krzysztof Szulborski.  Odbyło się wiele pokazów kulinarnych na , których zaprezentowano nowoczesne aranżacje dań mięsnych, wegetariańskich, z ryb i owoców morza, sałat i sałatek,  zakąsek bankietowych, a także najnowsze techniki dekorowania dań.

Niezawodny Andrzej Ławniczak, jak zawsze wierny tradycji zaproponował dania Kuchni Kaszubskiej, tym razem jednak w nowoczesnych formach i aranżacjach.

Odbyło się również  „Carving Show”, na którym prozentowano podstawowe techniki wycinania w owocech i warzywach, pokaz poprowadził Krzysztof Wierzba.

Na Targach zobaczyliśmy spektakularne pokazy barmańskie w wykonaniu mistrzów Flair Academy. Odwiedzający targi mogli skorzystać z kursu barmańskiego prowadzonego przez  Eugeniusza Dytko – Mistrza Świata Barmanów Flair i Jacka Makowskiego – Vice Mistrza Polski Barmanów.

Z kolei Targom BALTPIEK już tradycyjnie przez wszystkie dni targowe towarzyszyła Wystawa Wyrobów Piekarzy i Cukierników, a także Forum Piekarskie i Cukiernicze, w ramach którego odbyły się prezentacje firm oraz pokazy piekarsko-cukiernicze.
Istotnym punktem programowym imprezy były pokazy jednego z pomorskich mistrzów cukiernictwa Tomasza Dekera, który zaprezentował publiczności technikę wyrobu czekoladowych pralin oraz figurek z marcepana.

Na Tatargach, kólowała też kawa, niezliczone ilości smaków, aromatów oraz najnowocześniejsze formy jej zaparzania.

Po raz pierwszy targom BALTPIEK towarzyszył konkurs cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i CukiernikówKuźnia Słodkich Talentów”, którego tegoroczny temat  to ”Na straganie w dzień targowy…”. Konkurs skierowany był do uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych, którzy drugiego dnia targów zmierzyli się ze sztuką cukiernictwa.
Drugiego dnia targów – 18 lutego – najlepsze produkty tradycyjnie nagrodzono Medalami Mercurius Gedanensis, Grand Prix Mercurius Gedanensis, a także Nagrodą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Te ważne wydarzenia branżowe, jak co roku  skupiły kilka tysięcy profesjonalnych zwiedzających  m.in. szefów kuchni, kucharzy, piekarzy, cukierników, właścicieli cukierni, piekarni i kawiarni, restauratorów, barmanów, baristów, technologów żywienia, dystrybutorów, hurtowników,  a także właścicieli i menagerów hoteli, pensjonatów, uzdrowisk, sanatoriów, ośrodków wypoczynkowych, obiektów Spa&Wellness i centrów konferencyjnych.

 

W imieniu Zarządu SPKiC rp chciałbym bardzo serdecznie podziękować wszystkim Kucharzom biorącym udział w pokazach kulinarnych jak również Sponsorom SPKiC rp : Gronex , Cheman , Ecolab , Farm Frires oraz firmie Bonduelle i Bruno Tassi którzy pomogli stworzyć nam KULINARNE SHOW Razem udowadniamy sobie i całej Polsce ze Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski jest najlepszą organizacją kulinarną.

Krzysztof Szulborski