V Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny – „Zastosowanie surowców regionalnych w nowoczesnej kuchni”

w Powiatowym Centrum Edukacyjnym   w Lęborku

6 kwietnia 2016 roku  odbyła się w PCE V edycja Międzyszkolnego Konkursu Gastronomicznego – „Zastosowanie surowców regionalnych w nowoczesnej kuchni „, w którym rywalizowało 11 uczestników reprezentujących swoje szkoły ze Słupska, Rumi, Sierakowic, Bytowa i  naszego – PCE-ZSP  w Lęborku.

Patronat nad konkursem objęli:

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, akademia kulinarna – od nauki do sztuki kulinarnej, Starostwo Powiatowe w Lęborku, Burmistrz Miasta Lęborka p. Witold Namyślak.

Goście szczególni:

  • Starosta Powiatu Lęborskiego p. Teresa Ossowska- Szara
  • Burmistrz Miasta Lęborka p. Witold Namyślak
  • Radna Sejmiku Województwa Pomorskiego – p. Alicja Zajączkowska
  • Wizytator Delegatury Kuratorium Oświaty w Słupsku – p. Ewa Hałas
  • Starszy Powiatowego Cechu Rzemiosła  i Przedsiębiorczości w Lęborku – p. Roman Chmielecki
  • Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Andrzej Ławniczak
  • TV – „Kanał 6”

Kryteria oceniania  uczestnika  podczas konkursu:

  • organizacja stanowiska pracy i przestrzeganie  zasad BHP
  • stopień trudności wykonywanej potrawy
  • technika sporządzania potraw
  • sposób podania i dekoracja  z zachowaniem współczesnych trendów
  • walory smakowe potrawy.

Prace uczniów:

Pracę uczniów oceniało jury, którego przewodniczącym był sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Andrzej Ławniczak, szef kuchni w restauracji „Betlejem” – Andrzej Bobryk oraz kucharz Hotelu „Lubicz” w Ustce Dariusz Wierzchowski. Komisja konkursowa w podsumowaniu stwierdziła, iż poziom umiejętności kulinarnych uczestników był bardzo wysoki i wyrównany, a  wyłoniła następujących laureatów konkursu:

I miejsce – Agnieszka Kὂsling z Powiatowego Centrum Edukacyjnego ZSP w Lęborku, która wykonała „Roladki z musu z sandacza z sosem malinowym i gruszką oraz kaszotto z kaszy jaglanej i szpinaku”- opiekun Bożena Zanewycz

II miejsce – Krystian Kuchta z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rumi, który wykonał „Policzki wołowe w winie podane ze smażoną cukinią”, opiekun Dorota Gaszta

III miejsce – Hubert Kiełbasa z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, który sporządził „Schabową roladę z sosem borowikowym”, opiekun Agnieszka Zielińska , Waldemar Stachowski

IV miejsce – Kamila Markowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, sporządziła „Polędwicę w kruszonce ziołowej podaną z wiązanką warzyw i sosem wiśniowym”, opiekun Mirosława Cyman

Gratulujemy laureatom oraz wszystkim uczestnikom konkursu i życzymy dalszych sukcesów oraz rozwoju i kreatywności w tworzeniu smacznych potraw.

Bożena Zanewycz
PCE-ZSP w Lęborku