Wojewódzkie Święta Karpia oPolskiego już w październiku!

W pierwszy weekend października br. na Zamku Książęcym w Niemodlinie podczas Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, zorganizowane zostaną po raz pierwszy na Opolszczyźnie profesjonalne konkursy kulinarne z przyrządzania potraw z karpia. Opolszczyzna bowiem słynie z tradycyjnej hodowli karpia – pochodzi stąd ok. 10% krajowej produkcji tej słodkowodnej ryby.

lgr_karp_webgraphic_lay_006_www_cnr

Organizatorem konkursów jest Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”.
Konkursy odbywają się w następstwie cyklu szkoleń pn. „Czas na rybę!”, podczas których Kamil Klekowski oraz Adrian Feliks uczyli uczniów szkół gastronomicznych oraz opolskich restauratorów oprawiania oraz przyrządzania potraw z lokalnych ryb.

W dniu 6 października br. uczniowie opolskich szkół gastronomicznych będą pokazywali swoje kulinarne umiejętności, natomiast dzień później o zwycięstwo na najlepszą karpiową potrawę będą walczyli opolscy Szefowie Kuchni.
Produktem obowiązkowym, oprócz lokalnej ryby, jest kasza gryczana. W konkursie wystąpi pięć dwuosobowych drużyn. Na konkursowe potrawy uczestnicy będą mieli 120 minut.

Konkursy organizowane są w ramach ósmej edycji Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, gdzie karp opolski gra główną rolę. Oprócz konkursów, odbędą się pokazy kulinarne wraz z degustacją – Kamila Klekowskiego oraz Adriana Feliksa. Lokalni restauratorzy będą także sprzedawali swoje rybne produkty. Gospodarstwo Rybackie w Niemodlinie w tym dniu będzie natomiast sprzedawało świeżą rybę.

Plakat_Wojewódzkie_Święto_Karpia