XII Ogólnopolski Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

Zapraszamy na najważniejsze i największe wydarzenie włoskiej kuchni w Polsce !!!

XII Ogólnopolski Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana„ 10-12 marzec 2017 Słoneczny Zdrój Hotel Medical Spa & Wellness Busko Zdrój.

ACI

W konkursie wystąpi 12 ekip profesjonalnych kucharzy, którzy przygotują do oceny jury profesjonalnego: risotto oraz danie główne z dowolnie wybranym elementem królika. Zwycięzcy konkursu dla profesjonalistów otrzymają m.in. nagrody pieniężne – 5000 zł, 3000 zł, 1000 zł, medale z prawdziwych kruszców, ekskluzywne naczynia marki Philipiak Milano czy vouchery pobytowe w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness.

Odbędzie się także konkurs dla Gwiazd- znanych postaci telewizyjnych. Swoją obecność potwierdzili m.in. Zygmunt Chajzer, Andrzej Grabarczyk, Tomasz Kozłowicz, Paweł Stasiak i Andrzej Młynarczyk. Gwiazdy będą oceniane przez Jury Degustacyjne VIP- przedstawicieli Sponsora Strategicznego i Sponsorów Głównych konkursu oraz Burmistrza Miasta Busko Zdrój. Zwycięzcy konkursu dla Gwiazd otrzymają także wiele atrakcyjnych nagród rzeczowych i upominków od sponsorów.

Serdecznie zapraszamy wszystkich kochających kuchnię włoską
Giancarlo Russo i Patryk Kotarba

 

*********************************************************************************************************************************

ACIAutorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni w Polsce, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w roku 2016 konkurs ten wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych. Konkurs służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych, przede wszystkim związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących produkty włoskie. Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce. Zwycięzcy konkursu oprócz nagród finansowych i rzeczowych otrzymują medale z prawdziwych kruszców. Uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski Patronat nad konkursem obejmowała Ambasada Włoska, Włoski Instytut Handlu Zagranicznego oraz władze miast w których odbywało się coroczne wydarzenie. Podczas organizacji konkursu opiekę merytoryczną sprawowały: Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy (Federazione Italiana Cuochi), Greckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

W jury zasiadali najznamienitsi szefowie kuchni z Polski i z zagranicy, znane osobistości ze świata polityki, biznesu i mediów, mi. in. Kurt Scheller, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Jerzy Pasikowski, Krzysztof Szulborski, Paweł Stasiak, Zygmunt Chajzer, Andrzej Grabarczyk, Grzegorz Wąs i wielu innych wspaniałych gości. Rzesza restauratorów, firm i mediów oraz sympatyków kuchni włoskiej miała możliwość poznać użycie i smak świeżych białych i czarnych trufli czy też wykorzystanie Prossecco w przygotowywaniu risotto. Zdobyto wiedzę na temat produkcji najbardziej znanych i najwyższej klasy włoskich produktów typu Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, oliwy Monini, makarony Barilla, desery Master Martini oraz walory wielu innych włoskich towarów niedostępnych na tamten czas na rynku polskim. Jako uatrakcyjnienie imprez odbywały się pokazy i degustacje produktów sponsorskich, recitale włoskich artystów oraz m.in. prezentacja Fiata 500. W poprzednich edycjach część merytoryczną konkursu prowadzili m.in. Karol Okrasa i Paweł Pochwała, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer, Jacek Kopciński i Jacek Lenartowicz. Galę Dinner uświetniały występy włoskich artystów i grup muzycznych: William Prestigiacomo (The Voice of Poland), Marco Boccino, An Dreo & Karina oraz Michał Niemiec .

Podczas XII edycji tematem przewodnim konkursu będzie przygotowanie oryginalnych dań kuchni włoskiej z odpowiednim wykorzystaniem włoskich produktów oraz naczyń kuchennych dostarczonych od sponsorów (marki Philipiak Milano – sponsora strategicznego konkursu oraz marki Mille Sapori – sponsora głównego). W konkursie wystąpi 12 ekip profesjonalnych kucharzy, którzy przygotują do oceny jury profesjonalnego: risotto oraz danie główne z dowolnie wybranym elementem królika. Odbędzie się także konkurs dla Gwiazd- znanych postaci telewizyjnych. Swoją obecność potwierdzili m.in. Zygmunt Chajzer, Andrzej Grabarczyk, Tomasz Kozłowicz, Paweł Królikowski, Paweł Stasiak i Andrzej Młynarczyk. Zwycięzcy konkursu dla profesjonalistów otrzymają m.in. nagrody pieniężne – 5000 zł, 3000 zł, 1000 zł , medale z prawdziwych kruszców, ekskluzywne naczynia marki Philipiak Milano czy vouchery pobytowe w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness. Zwycięzcy konkursu dla Gwiazd otrzymają wiele atrakcyjnych nagród rzeczowych i upominków od sponsorów.

Organizowane przez 11 lat konkursy „Arte Culinaria Italiana„ otrzymywały bardzo pochlebne opinie wśród mediów, wielokrotne publikacje telewizyjne i wspaniałe rekomendacje pośród ogólnopolskiej oraz branżowej prasy zarówno w Polsce jak i za granicą.

Wybrane artykułu i publikacje:

https://www.youtube.com/watch?v=z_WTVK6GLhI
http://www.giancarlo.pl/galerie/filmoteka
http://konkursy.gastrona.pl/art/Jakub_Bondziul_i_Wojtek_Swiesiulski_zwyciezcami_konkursu_Arte_Culinaria_Italiana,11858.html
http://www.papaja.pl/?m=a&id=7236
http://newsgastro.pl/wydarzylo-sie/xi-konkurs-wloskiej-sztuki-kulinarnej
http://www.e-restauracja.com/artykul/4610/najlepiej-po-wlosku-gotuja-w-amber-roomie
http://www.zyciepabianic.pl/galeria/konkursu-wloskiej-sztuki-kulinarnej-arte-culinaria-italiana/12049.html
http://www.zyciepabianic.pl/wydarzenia/miasto/nasze-sprawy/zobacz-jak-gotuja-najlepsi.html
http://www.zyciepabianic.pl/wydarzenia/rozne/roznosci/ugotuja-jak-wlosi.html
http://www.dzienniklodzki.pl/styl-zycia/kuchnia/a/xi-konkurs-wloskiej-sztuki-kulinarnej-najlepsi-polscy-kucharze-zjechali-do-pabianic-zdjecia,9420087/
http://www.kuchniaplus.pl/program/wideo/zwiastuny/cook-news-odc-93_1798.html
http://poland100bestrestaurants.pl/artykul/XI+Konkurs+W%C5%82oskiej+Sztuki+Kulinarnej+%E2%80%9EArte+Culinaria+Italiana%E2%80%9D-448
http://www.przeglad-gastronomiczny.pl/8-nowiny/239-xi-konkurs-wloskiej-sztuki-kulinarnej-arte-culinaria-italiana.html
http://www.art4media.pl/event/realizacje/arte-culinaria-italiana-2016/
http://www.sowarobert.pl/wydarzylo-sie/robert-sowa-jurorem-konkursu-arte-culinaria-italiana/
http://www.zsg.bydgoszcz.pl/666-xi-konkurs-wloskiej-sztuki-kulinarnej-arte-culinaria-italiana