XIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

W dniu 10 marca 2018 roku w Hotelu Blue Diamond Active SPA **** w Trzebownisku k. Rzeszowa odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Wójta Gminy Trzebownisko, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie „Ciao Italia2.0” oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2018.

Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej.

baner 6x4m 2018

Podczas Arte Culinaria Italiana odbędzie się także rywalizacja konkursowa o udział w eliminacjach do prestiżowego, międzynarodowego konkursu kulinarnego Pasta World Championship, odbywającego się w Mediolanie. Profesjonalne Jury wybierze najlepsze danie makaronowe przygotowane podczas Arte Culinaria Italiana, którego twórca zostanie uhonorowany przez markę Barilla tytułem Master of Pasta.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiły się 22 ekipy , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip:

1. RESTAURACJA KUKNUK **** – RZESZÓW www.kuknuk.pl
Jakub Hołota
Rafał Kuźniar

2. RESTAURACJA ENOTEKA PERGAMIN ****-KRAKÓW www.enotekapergamin.pl
Mateusz Guzik
Rafał Tobiasz

3. HOTEL BONIFACIO**** – SOCHOCIN www.hotelbonifacio.pl
Przemysław Bednarz
Łukasz Fabiszewski

4. HOTEL CENTRUM *** – SOSNOWIEC www.hotelcentrumsosnowiec.pl
Bartłomiej Kornacki
Przemysław Gościniak

5. RESTAURACJA PONIDZIE HOTEL SŁONECZNY ZDRÓJ **** – BUSKO ZDRÓJ www.slonecznyzdroj.pl
Hubert Misterkiewicz
Łukasz Wolny

6. LEMON RESORT SPA **** – GRÓDEK NAD DUNAJCEM www.lemonresort.pl
Iwona Tomasiak
Teresa Salamon

7. RESTAURACJA SAFRAN HOTEL RADO ****– WOLA CHORZELOWSKA www.hotelrado.pl
Kamil Tłuczek
Krzysztof Chłopek

8. HOTEL RESTAURACJA WAWRZYNIAK**** – KROTOSZYN www.wawrzyniak.net.pl
Tomasz Ptak
Arkadiusz Marcisz

9. HERON LIFE HOTEL*****- GRÓDEK NAD DUNAJCEM www.heron-hotel.com
Dominik Łukasik
Michał Ciszek

10. HOTEL CZARNY POTOK RESORT SPA &CONFERENCE **** – KRYNICA ZDRÓJ www.hotelczarnypotok.pl
Wojciech Kotula
Piotr Orzech

11. HOTEL RESTAURACJA PIANO *** – LUBLIN www.piano-lublin.pl
Paweł Gałecki
Dariusz Cygan

12. HOTEL KOSSAK **** – KRAKÓW www.hotelkossak.pl
Jan Cup
Michał Chlebek

EKIPA REZERWOWA
RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA- PABIANICE www.zielonagorka.com
Jędrzej Lewandowski
Dawid Pluta

Profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów:

JURY PROFESJONALNE DEGUSTACYJNE
1. KRZYSZTOF SZULBORSKI- PRZEWODNICZACY JURY
2. KURT SCHELLER
3. TEOFILOS VAFIDIS
4. ANDRZEJ POLAN
5. JAROSŁAW UŚCINSKI
6. WIESŁAW BOBER

JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE
1. TOMASZ PUROL
2. PATRYK KOTARBA
3. DAWID ŁAGOWSKI
4. ZBIGNIEW KOPYCKI

SUPERVISOR
1. DARIUSZ ZAHORAŃSKI

W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn :
1. ZYGMUNT CHAJZER I TOMASZ LACHOWICZ
2. PAWEŁ STASIAK I DARIA STASIAK
3. TOMASZ KOZŁOWICZ I RENATA STANKIEWICZ
4. BARTOSZ ŻUKOWSKI I POLA ŻUKOWSKA
5. KRZYSZTOF IGNACZAK I IWONA IGNACZAK
6. LESZEK WISNIEWSKI I BOŻENA SZCZEPAŃSKA
Gwiazdy będą oceniane przez następujących Jurorów:

JURY VIP DEGUSTACYJNE
1. ZBIGNIEW KLOC- WŁAŚCICIEL HOTELU BLUE DIAMOND HOTEL ACTIVE SPA****
2. SŁAWOMIR BARCZAK- DYREKTOR HOTELU BLUE DIAMOND HOTEL ACTIVE SPA****
3. LESŁAW KUŹNIAR – WÓJT GMINY TRZEBOWNISKO
4. WOJCIECH CHOJNICKI – PREZES ZARZĄDU MARKI WINTERHALTER
5. KAROLINA DMOCHOWSKA – EXPERT DS. MARKI BARILLA
6. MAŁGORZATA PIOTROWSKA – DYREKTOR MARKETINGU MARKI GASTRO

MAGIC SERVIS
7. KRZYSZTOF REMISZEWSKI- DYREKTOR DS.FOOD SERVICE MARKI SOKOŁÓW SA
JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE
1. ANDRZEJ ŁAWNICZAK
2. MICHAŁ MARKOWICZ
3. DARIUSZ RATUSZNIAK

SUPERVISOR
1. JACEK KEMPA
Serdecznie zapraszam 10 marca do Hotelu Blue Diamond Active SPA**** w Trzebownisku, a ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu,dziękuję za chęć uczestnictwa i zapraszam do rywalizacji konkursowej za rok.
Giancarlo Russo

PROGRAM:

09.03.2018 Piątek

14.00 Przyjazd i zakwaterowanie uczestników konkursu dla Gwiazd, Jury , Sponsorów i Gości w Hotelu Blue Diamond, Hotel Fenix, Hotel Falcon
18.00-20.00 Kolacja – Restauracja Simple -I piętro
20.00 Odprawa konkursowa z Jury dla profesjonalistów i Gwiazd – Restauracja Simple- parter
Od 15.00 Montaż sceny, stanowisk do gotowania, stanowisk ekspozycyjnych sponsorów- sala konferencyjna
21.00- 03.00 Spotkanie integracyjne dla jury, sponsorów i gości VIP – Bar Tarasowy lub Party SPA ( sauna, basen, grill )

10.03.2018 Sobota

7.00-10.30 Śniadania hotelowe – Restauracja Simple- I piętro
9.30 Oficjalne otwarcie konkursu – sala konferencyjna
10.00- 16.00 Konkurs kulinarny dla profesjonalistów – wstęp wolny dla widzów z zewnątrz – sala konferencyjna
12.00- 16.00 Konkurs kulinarny dla Gwiazd – wstęp wolny dla widzów z zewnątrz – sala konferencyjna
14.00 – 16.00 Lunch – Restauracja Simple – I piętro
16.30-19.00 Demontaż stanowisk konkursowych i stanowisk sponsorskich – przygotowanie sceny do Gali
19.30-20.30 Uroczysta Gala – sala konferencyjna
20.30 Dinner – Restauracja Simple

11.03.2018 Niedziela

7.00-11.00 Śniadanie hotelowe- Restauracja Simple Hotel Blue Diamond , Hotel Fenix, Hotel Falcon
Do 13.00 Wykwaterowanie z hoteli