Zakwalifikowani do PREELIMINACJI Bocuse d’Or Poland 2019

Bocuse d’Or jest marzeniem, tak powiedział uczestnik poprzedniej edycji polskiej selekcji tego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie.

Żeby spełniać swoje marzenia, trzeba mieć nieograniczoną wyobraźnię, motywację i determinację oraz szczyptę smaku w pełnym tego słowa znaczeniu. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się już niebawem.

Przed nami kolejna krajowa selekcja poprzedzona PREELIMIANACJAMI.

W tym roku również Komitet Wykonawczy podjął decyzję o przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, w celu wyłonienia maksymalnie 6 kandydatów, którzy zaprezentują się w ostatecznej rozgrywce podczas krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019, która odbędzie się w listopadzie tego roku.

Do PREELIMINACJI konkursu Bocuse d’Or Poland mogli zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie).

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Formularz aplikacyjny poza CV kandydata, zawierał dwa szczegółowe przepisy potraw opatrzone zdjęciami. Kandydaci mieli przygotować dwa dania: mięsne i wege. Nadesłane propozycje były bardzo ciekawe, co pokazuje, iż polscy kucharze mają ogromny potencjał i wyobraźnię kulinarną.

Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland, wytypował 8 szefów kuchni do PREELIMINACJI konkursu Bocuse d’Or Poland 2019. Poniżej podajemy nazwiska szefów w kolejności alfabetycznej:

  1. Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion we Wrocławiu
  2. Ernest Jagodziński, restauracja Autentyk – Kuchnia i Ludzie w Poznaniu
  3. Jakub Kasprzak, restauracja Sezony
  4. Patryk Kwieciński, własne bistro niebawem
  5. Krzysztof Nawrocki, restauracja Karczoch w Konstancinie Jeziorna
  6. Michał Stężalski, restauracja Szara Gęś w Krakowie
  7. Patryk Studziński, Radisson Blu Hotel w Krakowie
  8. Mateusz Suliga, Hotel Unicus Palace w Krakowie

Wszystkim Szefom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych etapach konkursu!

PREELIMINACJE odbędą się pod koniec czerwca 2019 roku w Akademii Kurta Schellera.

Partnerami wydarzenia są:

Akademia Kurta Schellera, Gastro Magic Service, 123Gastro

***

Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.

www.bocusedorpoland.pl

Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce