Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie

SZKOŁA ORGANIZUJE NABÓR DLA ABSOLWENTÓW
ZASADNICZEJ SZKOŁY ZAWODOWEJ

(kucharz małej gastronomii, cukiernik, piekarz)
Technikum Uzupełniające Kucharz / czas trwania nauki – 3 lata

Po ukończeniu szkoły uczeń będzie umiał:

  • sporządzać i dekorować potrawy
  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw
  • planować zakupy
  • sporządzać karty menu
  • prowadzić dokumentację związaną z działalnością zakładu gastronomicznego
  • Absolwent tego kierunku ma wiele możliwości zawodowych, ponieważ:

    • Może prowadzić własną firmę
    • Może pracować w wysokiej klasy zakładach gastronomicznych, hotelach, restauracjach, na statku czy promie, w zakładach przemysłowej produkcji potraw, placówkach świadczących usługi żywienia itp.

    Dobry kucharz bez problemu znajdzie pracę.
    Pamiętaj!
    KUCHARZ TO NIE TYLKO FACHOWIEC TO TAKŻE ARTYSTA

    Zajęcia praktyczne odbywają się w pracowniach o najwyższych standardach w dziedzinie gastronomii.
    Praktyka zawodowa odbywa się w restauracjach i hotelach.

    Wymagania psychofizyczne kandydata:
    (źródło: podstawa programowa kształcenia)

    • bardzo dobry stan zdrowia (brak przeciwwskazań do pracy w gastronomii)
    • zainteresowanie zawodem, akceptowanie usługowego charakteru pracy
    • pełna sprawność fizyczna i psychiczna (odporność na stresy)
    • pozytywne nastawienie do ludzi, łatwość komunikowania się z otoczeniem
    • umiejętność pracy w zespole
    • umiejętność podejmowania decyzji, samodzielność, odpowiedzialność i kreatywność.

    Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu kucharz jest przeprowadzany przez OKE na
    terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje UE.
    Z uwagi na specyfikę zawodu istnieje możliwość organizacji zajęć w ciągu tygodnia !!!

    Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych
    ul. Bursztynowa 3, 83-304 Przodkowo
    tel.: (58) 685 13 50 e-mail: zsaprzodkowo@wp.pl
    tel/fax: (58) 681 96 95 http://www.zspprzodkowo.pl