IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

W dniu 3 czerwca 2017 roku na terenach hotelu Windsor**** w Jachrance odbyła się IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.

Konkurs od wielu lat przyciąga rzeszę sympatyków gotowania, miłośników jednośladów oraz amatorów grillowania i zabawy na świeżym powietrzu. Również i w tym roku dopisała liczna frekwencja i słoneczna aura. Inicjatorem konkursu jest Stefan Birek, szef kuchni Hotelu Lord, któremu przyświeca idea propagowania i pogłębiania wiedzy z zakresu polskiej kuchni, łączenia tradycji z nowoczesnością, a także promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.

Patronat honorowy nad imprezą odjęli:

  • Pan Henryk Kowalczyk – Minister, Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów
  • Pan Krzysztof Jurgiel – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Pan Łukasz Hołubowski – Prezes Agencji Rynku Rolnego

Współorganizatorem konkursu był hotel Windsor**** w Jachrance.
Wsparcia merytorycznego udzieliło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Klub Szefów Kuchni oraz Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.

Od samego rana, do późnych godzin popołudniowych trwały kulinarne zmagania uczestników w najróżniejszych kategoriach.
Uczestnicy tegorocznych zawodów mieli za zadanie przygotować po sześć talerzy:
– przystawki zimnej lub gorącej z obowiązkowym wykorzystaniem fileta z suma, amarantusa ekspandowanego oraz cykorii;
– dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem biodrówki jagnięcej, mąki orkiszowej oraz kiszonej czerwonej kapusty.

Jako pierwsi wystartowali uczniowie szkół gastronomicznych, dopingowani przez swoich nauczycieli i kolegów. Do zawodów w tej kategorii przystąpiło 7 drużyn wybranych przez Kapitułę Organizacyjną Konkursu spośród nadesłanych zgłoszeń z całej Polski. Zmagania zawodników oceniały dwa profesjonalne składy jury pod czujnym okiem przewodniczącego Adama Michalskiego oraz sekretarza Mariusza Nowickiego.

Jury Techniczne i Profesjonalne Jury Degustacyjne:
– Jarosław Walczyk
– Adam Kotomski
– Mariusz Jeznach
– Zbigniew Łęgowski
– Adam Chrząstowski
– Norbert Rutkowski
– Wojciech Balicki

Jury Smakoszy:
– Bożena Sikoń
– Piotr Szczygielski
– Dorota Osman
– Wojciech Charewicz
– Krzysztof Sutkowski
– Andrzej Szymański

Po uczniach przyszła kolej na kucharzy profesjonalnych. W tej kategorii do rywalizacji przystąpiło 13 zespołów ocenianych przez:

Jury Techniczne i Profesjonalne Jury Degustacyjne:
– Mirosław Reszczyk
– Krzysztof Szulborski
– Krzysztof Wojtal
– Dariusz Zahorański
– Waldemar Hołówka
– Łukasz Konik
– Łukasz Fulara
– Robert Kowalewski

Jury Smakoszy:
– Tomasz Jakubiak
– Andrzej Grabarczyk
– Magdalena Wójcik
– Dr. Alfreda Walkowska
– Dr. Włodzimierz Banasik

Jury bardzo rygorystycznie oceniało pracę startujących kucharzy, ponieważ zwycięzca otrzymuje nominację do Finału Kulinarnego Pucharu Polski. Sędziowie oceniali czystość na stanowiskach, sposób wykorzystania produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę, a także umiejętności organizacyjne. Bardzo duży nacisk jury kładło na smak dania, odpowiednią jego aranżację, sposób podania i zgodność z podaną wcześniej recepturą.

Podczas trwania kulinarnych zmagań zgromadzona publiczność mogła bawić się przy muzyce, która dobiegała ze sceny a wystąpił na niej między innymi zespół Papa D. Nie zabrakło też pokazów tańca i najróżniejszych konkursów, głównie dla dzieci np. ”Fantazyjna kanapka”, „Picie shake’a owocowego na czas”, „Fantazyjna dekoracja tarty owocowej”. Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz Polskiej Grupy Carvingowej – pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach, co bardziej odważni mogli spróbować swoich sił pod bacznym okiem mistrzów. Sporo emocji wzbudziły także konkursy dla motocyklistów, amatorów oraz aktorów i dziennikarzy.

Wieczorem o godzinie 20: 00 rozpoczęła się Gala Diner, którą wraz z Piotrem Maślakiem poprowadzili Stefan Birek i Adam Michalski. Po wręczeniu podziękowań i dyplomów dla wszystkich, którzy przyczynili się do zorganizowania IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, nastąpił kulminacyjny moment wieczoru – ogłoszenie wyników:

Kategoria Profesjonaliści:
I miejsce: Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek z Hotelu i Restauracji Piano w Lublinie (zwycięzcy otrzymali nominację do finału KPP oraz Puchar Gran Prix – wyróżnienie za najsmaczniejsze danie konkursowe).
II miejsce: Piotr Archiciński i Joanna Świderska z LAZY DOG Restaurant & Cocktail Bar w Warszawie
III miejsce: Emil Klimas i Dawid Feist z Restauracji Cucina w Poznaniu

W konkursie dla młodzieży Jury przyznało:
I miejsce: Krzysztof Kuklewski i Magdalena Miszczuk, Warszawa/ZSG – ul. Poznańska
II miejsce: Daniel Ogonowski i Rafał Szymański, Warszawa/ZSGH – ul. Majdańska
III miejsce: Jakub Kowalewski i Damian Kołbuk, Warszawa /TSG – ul. Komorska
Dodatkowo Kamil Piotrowski i Agata Błaszczyk z ZSG w Łódzi otrzymali Puchar Smakoszy – wyróżnienie za najsmaczniejsze danie w kategorii Uczniowie Szkół Gastronomicznych.

Kapituła Organizacyjna Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” co roku przyznaje tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej, za szczególne osiągnięcia w propagowaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą. W tym roku to wyjątkowe wyróżnienie otrzymał Tomasz Jakubiak.

Tradycją konkursu jest zbiórka funduszów dla potrzebujących, w tym roku cały dochód z licytacji owocowych rzeźb został przekazany na pomoc chorym dzieciom.

Wszystkim ekipom kucharskim, które zakwalifikowały się do IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań konkursowych, Sponsorom dziękujemy za przychylność a Jurorom za ciężką pracę.

Zapraszamy wszystkich do uczestnictwa w przyszłorocznej, jubileuszowej X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.

AP8A0192

AP8A0158

Link do relacji z konkursu na antenie TVP3:
http://warszawa.tvp.pl/32507564/ogolnopolski-konkurs-kulinarny

ramka