Culinary Team of Poland na IKA 2020 w Sztuttgarcie!

W dniach 14-19 lutego 2020, odbędzie się jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie – Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna (Internationale Kochkunst Ausstellung). Konkurs ten kreuje i wyznacza nowe trendy i techniki kulinarne na następne lata. Nagrodami są prestiż w środowisku, a przede wszystkim złote, srebrne i brązowe medale.

IKA odbywa się co cztery lata i uczestniczą w niej  zespoły z kilkudziesięciu krajów z całego świata, czyli kilkaset ekip kucharsko-cukierniczych, w tym także Culinary Team of Poland, która wystartuje dokładnie 17 lutego, między godzinami 9.00-16.00, w Sztuttgarcie.

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jako Culinary Team of Poland, uczestniczyło już w Olimpiadzie podczas czterech ostatnich edycji, w kategorii Kuchnia Regionalna, zdobywając: 2004 – wiedzę (gościnnie); 2008 – brązowy medal; 2012 – wyróżnienie; 2016 – srebro.

W ubiegłych latach Culinary Team of Poland przygotowywała dania wg. starych polskich receptur, wśród których znalazły się m.in. języki kacze w suflecie ziemniaczanym, konfitowany łosoś w maśle z czosnkiem niedźwiedzim, pasztet z polskich grzybów leśnych zapiekanych w otrzewnej, polski śledź nadziewany bałtyckim łososiem i algami, czy też rybna zupa o smaku bursztynu.

Według tegorocznego regulaminu drużyny mają za zadanie przygotować potrawy oparte o lokalne produkty: 4 rodzaje fingerfoods / 6 rodzajów pralin na bazie czekoladzy i owoców / set menu składający się z 5 dań / 4 zakąski, w tym jena wegetariańska / 6 deserów, w tym jeden na bazie owoców / półmisek wegetariański / plater składający się z 4 rolad.

W tym roku, do reprezentacji Culinary Team of Poland powołani zostali:


Próba generalna oraz oficjalna nominacja członków Culinary Team of Poland odbędzie się 4.02.2020, na halach Międzynarodowych Targów Gdańskich – jednego ze strategicznych partnerów drużyny, przy udziale partnera  Amber Side Sp. z o.o.