Dorszowe Żniwa na Zamku w Gniewie! (autor: www.papaja.pl)

W dniu 14 lipca 2012r. u podnóża krzyżackiego Zamku w Gniewie odbył się IX Międzynarodowe Mistrzostwa Polski -Dorszowe Żniwa. To niezwykłe miejsce spowodowało, że podczas całych Mistrzostw panowała niesamowita atmosfera, utrzymana w klimacie średniowiecza. Historię Dorszowych Żniw w Gniewie rozpoczął Mariusz Gachewicz, który namówił Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego, by właśnie w tym miejscu zorganizować jeden z najstarszych konkursów kulinarnych w kraju. Od dziewięciu lat konkurs promuje sztukę kulinarną, integruje środowisko gastronomiczne i popularyzuje tradycję kulinarną Kaszub.

Organizator:

Patronat Honorowy:

Patronat Merytoryczny:

Sponsorzy Główni:

W średniowieczu na każdej uroczystości nie mogło zabraknąć „wójta, pana i plebana”. Najważniejsze władze świeckie i kościelne przemówiły również podczas oficjalnego otwarcia Mistrzostw. W roli „pana”- Krzysztof Szulborski, Mariusz Gachewicz i Giancarlo Russo, którzy powitali wszystkich zebranych w imieniu :Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Euro Toque Polska, Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza, Polskiej Grupy Carvingowej, Zamku Gniew oraz Sponsorów. W roli „pana” również Prezes Zamku Gniew Krzysztof Lisiecki, których przywitał wszystkich w swoich skromnych progach i życzył dobrej zabawy.
W rolę „wójta” wcieliła się Burmistrz Miasta i Gminy Gniew pani Maria Taraszkiewicz- Gurzyńska, która zachęcała wszystkich do częstego odwiedzania jej grodu. Następnie przyszedł czas na „plebana”, czyli Ks. Prałata Wojciecha Przybyła, który w asyście proboszcza lokalnej parafii, pobłogosławił wszystkich i skierował modlitwę za pomyślność i sukces całej imprezy.

Następnie pałeczkę przejął Piotr Szczygielski, który poprowadził zaprzysiężenie sędziów, jurorzy przysięgali pod „groźbą kary ” : uczciwość, rzetelność i profesjonalizm podczas oceny konkursowych dań. Po oficjalnej ceremonii wystrzelono salwę armatnią.


Zanim przystąpiono do kulinarnych zadań odbyły się rycerskie zawody, które sprawdzały sprawność, męstwo i odwagę naszych drużyn. Liczył się spryt, przyjaźń i wola walki, bo tylko wtedy można było wygrać zaszczytne trofeum. Walczono m.in. w konkurencjach: drewniany koń Jungingena, czy kucharska narta Małysza.


Po rycerskich igraszkach przyszedł czas na najważniejszy punkt programu, czyli rozpoczęcie konkursu kulinarnego. W tym roku organizatorzy zmienili jego formułę wprowadzając sztafetę kulinarną. Każdy członek ekipy wykonywał jedno danie, a wszyscy musieli się zmieścić w ciągu trzech godzin.

Na początku należało przygotować przystawkę, obowiązkowym składnikiem był dorsz i ser Gouda. Po przystawce danie główne z dorsza, z użyciem grzybów (borowików i kurek) oraz sera Capresi. Na koniec było słodko i apetycznie, podawano bowiem deser z serka homogenizowanego o smaku waniliowym i z wykorzystaniem malin.

W konkursowe szranki stanęli śmiałkowie z :

Restauracji „Kopalnia Soli w Wieliczce” Krzysztof Sikora,Tadeusz Michalik, Józef Majka
Restauracji„Pergola” Kołobrzeg – Adam Dmyterko, Grzegorz Kędzior, Krzysztof Biłyj
Restauracji „Akademia Sztuki Kulinarnej „Qlinario” Bydgoszcz – Robert Stefański, Darek Grzeszczyk, Michał Zieliński
Restauracji „Gościniec Słupski” Słupsk – Radek Wereszczyński, Zbyszek Pyc, Tomasz Kunysz
Restauracji „Spiżarnia” Warszawa- Zbyszek Łęgowski , Dariusz Borysiak , Wiktor Stefaniak
Restauracji „La Cantina” Katowice- Adam Szajner, Roman Pierzchlewicz, Marcin Pawlak
Restauracji „Pracownia Sztuki Kulinarnej”- Łukasz Szewczyk, Piotr Wasik, Grzegorz Sibon

Każdy szanujący się konkurs ma profesjonalne Jury, w tym roku w jego skład weszli:
Przewodniczący – Giancarlo Russo
Superwizor: Tomasz Milewski

Komisja degustacyjna: (4 dania)
Przewodniczący – Stefan Birek
Krzysztof Szulborski – Sekretarz
Jacek Kempa
Grzegorz Parczewski
Dariusz Zahorański
Ewa Olejniczak
Zenon Hołubowski

Komisja techniczna
Przewodniczący – Wojtek Harapkiewicz
Sebastian Krauzowicz
Piotr Szczygielski
Rafał Godziemski

Komisja Vip (3 Dania)
Przewodniczący – Ks. Wojciech Przybyła
Krzysztof Gawlik
Krzysztof Lisiecki
Kazimierz Żołnowski
Krzysztof Wierzba
Beata Sumowska
Piotr Chylarecki

Na dobrą ocenę dania składa się wiele elementów, jury techniczne baczną uwagę zwracało na przygotowanie stanowiska pracy, pracę całego zespołu, użycie głównego składnika. Jury degustacyjne skupiło się przede wszystkim na smaku potrawy, doborze składników i wykorzystaniu metody BBQ.
Natomiast jury VIP -oceniało wygląd, smak i aranżację na talerzu. Praca jurorów była utrudniona przez kapryśną aurę, nie każdy zawodnik mógł ukończyć swoje danie, każdy jednak mógł liczyć na sprawiedliwą ocenę.

Nie zapomniano również o mieszkańcach i turystach grodu. Tuż pod zamkiem ustawiono liczne stragany firm sponsorskich, w których jadła i napitków było pod dostatkiem. Odbyły się liczne pokazy kulinarne, w których wystąpili znani i cenieni szefowie kuchni: Wojciech Harapkiewicz z Kuchnią Francuską, Wiesław Ambros przedstawił historię polskiego żurku, Tomasz Kunysz zaserwował kuchnię zamkową, a Piotr Szymczak – grillował i wędził.



W konkursach uczestniczyły również dzieci np. w piciu jogurtu na czas, w przygotowaniu kanapki Krzyżaka, gondoli owocowej, w jedzeniu arbuza na czas. Całej zabawie towarzyszyła muzyka dworska i rockowa kapela, chętni mogli również popływać gondolą po Wiśle.


Polska Grupa Carvingowa cały dzień rzeźbiła w arbuzach, owocowe dzieła wystawiono na licytację, a dochód z niej został przekazany na leczenie Piotrusia Motyki, który uczestniczy w Dorszowych Żniwach już od wielu lat. Piotrusiu, cieszymy się, że jesteś z nami!!

Gniew pokazał też swoje groźne oblicze, niebiosa sprowadziły na wszystkich ulewę z gradem, a parę kilometrów od nas byliśmy świadkami jak okolice pustoszy trąba powietrzna, dla nas jednak najgroźniejszy okazał się wiatr, który pozrzucał sprzęt gastronomiczny i chciał przewrócić namiot. Niekorzystna aura niestety wpłynęła na przebieg imprezy.


Po burzy zawsze wychodzi słońce i był to odpowiedni moment by ogłosić zwycięzców IX Międzynarodowych Mistrzostw Polski – Dorszowe Żniwa:
Pierwsze miejsce zdobył: Adam Dmyterko, Grzegorz Kędzior i Krzysztof Biłyj z Restauracji „Pergola” w Kołobrzegu.

Zwycięzcy otrzymali Puchar i dyplomy ufundowane przez Organizatorów, wycieczkę do Włoch ufundowaną przez firmę Willa Win oraz trzy profesjonalne blendery od firmy Robot Coupe.
Dwie białogłowe -Przedstawicielki Międzynarodowych Targów Poznańskich Anna Bąblista i Ewa Sobańska wręczyły na ręce Adama Dmyterko nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz czek w wysokości 1500 zł, przypomnijmy że konkurs odbędzie się w październiku podczas targów Polagra Gastro 2012.

Drugie miejsce zdobył: Tomasz Kunysz, Radosław Wereszczyński, Zbigniew Pyc z Restauracji „Gościniec Słupski”- ze Słupska


Nagrodę dla drugiego miejsca ufundowała firma Bonduelle Polska, a były to trzy laptopy, a także puchar i dyplom od Organizatorów.
Trzecie miejsce: Łukasz Szewczyk, Piotr Wasik, Grzegorz Sibon z Restauracji „Pracownia Sztuki Kulinarnej – oprócz pucharu i dyplomu panowie spędzą mile czas w Dworku SPA osada Wędrowca Mechelinki/ Rumia ufundowaną przez właścicielkę dworku panią Beatę Sumowską.


Zamki oczywiście słynęły z licznych uczt i biesiad przy syto zastawionym stole, również tym razem w Sali Rycerskiej odbyła się uroczysta kolacja, na którą zapraszał Mariusz Gachewicz wraz z załogą Restauracji Marysienka. Podczas wieczornej gali, jeszcze raz wszystkim podziękowano za wkład w organizację Mistrzostw, wręczono pamiątkowe dyplomy, a także statuetki, honorowe panteony otrzymali: Stefan Birek, Giancarlo Russo, Jacek Kempa, Wiesław Ambros, Krzysztof Gawlik, Zenon Hołubowski, Dariusz Zachorański. Atrakcją wieczoru był pokaz barmański i widowisko multimedialne „Wakacje z duchami”, podczas którego widzowie przenieśli się w świat duchów, walących się murów, płonących stropów, pękających okien i bezgłowych rycerzy.

Dziękujemy wszystkim za wspólną zabawę i cudowną atmosferę, zapraszamy już za rok na Jubileuszową edycję Międzynarodowych Mistrzostw Polski -Dorszowe Żniwa, nie może Was tam zabraknąć!


Sponsorzy:

Bonduelle, Cheman, Robot Coupe, Iglotex, Farm Frites, Saga, RM Gastro, Finlandia- Wyborowa, Kropla Beskidu, Hiestand, Sokołów, Kawa 0039 Commercioll, Willa Win, QimiQ, Lilu, Meridon, Unifreze, Ferro, Steki Dojrzewające –Robert, Hamburgery Robert Koźmiński, Janex, Muzolf, Akademia Jurek Czapla, Dworek SPA Osada Wędrowca Mechelinki, Gastro Iwona Grudzień