Erasmus + „Warmia-Masuria, Umbria, Dalmatia – flavour of regions”

Tekst: Michał Denesiuk, ZS nr 2 w Szczytnie

Pomorska Akademia Kulinarna wspiera ZS nr 2 w Szczytnie w realizacji projektu Erasmus + „Warmia-Masuria, Umbria, Dalmatia – flavour of regions”.

IMG_1929

W dniu 7.10.2017 uczniowie  i nauczyciele ZS nr 2 w Szczytnie oraz partnerskich szkół gastronomicznych z włoskiego Spoleto i chorwackiego Splitu odwiedzili Pomorską Akademię Kulinarną. W czasie wizyty uczestniczyli w warsztatach kulinarnych z zakresu przygotowania tradycyjnych potraw z ryb z regionu Pomorza.

Warsztaty były przeprowadzone w ramach programu Erasmus + „Warmia-Masuria, Umbria, Dalmatia – flavour of regions”. W ramach projektu 11 uczniów kształcących się w zawodach kucharz i kelner oraz 6 nauczycieli z każdej ze szkół uczestniczą w warsztatach, w każdej ze szkół w trakcie których pod okiem nauczycieli zawodu uczą się przygotowywać regionalne (włoskie-umbryjskie, chorwackie-dalmackie, polskie-mazurskie) potrawy z ryb i owoców morza (słodkowodnych skorupiaków i mięczaków). Po za rozwijaniem umiejętności zawodowych uczestnicy projektu uczą się języka angielskiego zawodowego oraz poznają kulturę i historię regionów Włoch, Chorwacji i Polski, które odwiedzają w czasie wyjazdów studyjnych i wycieczek organizowanych w ramach działań projektowych.

Uczestnicy warsztatów przygotowali z szefem Andrzejem Ławniczakiem Zupę bursztynową, a z szefem Krzysztofem Szulborskim Gulasz z ryb słodkowodnych i morskich z grzybami i miętą.

Bardzo dziękujemy za pomoc przy organizacji warsztatów, ich poprowadzenie oraz wsparcie w działaniach projektowych programu Erasmus +. Uczestnicy warsztatów zdobyli nową wiedzę i umiejętności kulinarne, byli bardzo zadowoleni, wszystkie dania były jak zawsze smaczne. Wspólne gotowanie i nauka z szefami Krzysztofem Szulborskim i Andrzejem Ławniczakiem w Pomorskiej Akademii Kulinarnej to efektywnie i przyjemnie spędzony czas, który na długo pozostanie w pamięci wszystkich uczestników projektu. Wszystkie dania przygotowywane w czasie warsztatów kulinarnych prowadzonych w ramach działań projektowych znajdą się w polsko – włosko – chorwacko – angielskiej wirtualnej książce kucharskiej,  która będzie ukoronowaniem i podsumowaniem wszystkich kulinarnych działań projektowych.

Dodaj komentarz