Festiwal Wina – Zamkowe Bachanalia / 8.12 / Hotel ZAMEK RYN****

Fascynujący temat wina wpisał się na stałe zarówno w gusta Gości jak i kalendarz kulturalny Hotelu ZAMEK RYN****. Dlatego z wielką przyjemnością informujemy, iż w dniu 8 grudnia 2018 roku po raz dziewiąty Dziedziniec Zamku w Rynie będzie świadkiem wyjątkowego wydarzenia – Festiwalu Wina.

Hotel ZAMEK RYN**** wspólnie z producentami i dystrybutorami win z całego świata przygotuje ZAMKOWE BACHANALIA z prawdziwego zdarzenia, dedykowane koneserom, ale także amatorom tego najszlachetniejszego z trunków. Główną areną zbliżającego się wydarzenia będzie Zamkowy Dziedziniec.

W tym unikatowym miejscu o powierzchni 900 m2 odbywać się będą prezentacje, degustacje wina, nauka carvingu oraz live cooking. Podczas wieczornej gali zostaną ogłoszone wyniki Konkursu Publiczności na Najlepsze Wino Festiwalu.

FORMUŁA FESTIWALU

ZAMKOWE BACHANALIA to kolejna elitarna impreza, organizowana z myślą o smakoszach i znawcach kuchni i dobrych alkoholi. Tegoroczna edycja będzie promowała Wina pochodzące z Polski. Podczas Festiwalu Wina wykorzystujemy nasze doświadczenia i zacieśniamy kontakty z przedstawicielami hoteli, restauracji z całego województwa warmińsko – mazurskiego, a także z hotelami stowarzyszonymi w sieci Polish Prestige Hotels i Hoteli Historycznych Polska.

W ubiegłorocznym Festiwalu brało udział 30 Wystawców – dystrybutorów win z całej Europy, producentów miodów, serów, pralin, oliw, octów a także wyposażenia hoteli i gastronomii.

PROGRAM / Wstęp wolny:
10.00 – 17.00 Prezentacje i degustacje produktów Wystawców (wina, praliny, nalewki, oliwy, sery) na Dziedzińcu
11.00 – 17.00 Degustacje i szkolenia z zakresu win
11.00, 13.00, 15.00 Food & Wine Matching prowadzony przez Dariusza Jażdżyka – Wicemistrza Polski Somelierów

jazdzykWicemistrz i wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów. Wieloletni członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich (w latach 2011-2015 członek Zarządu) i sędzia Mistrzostw Polski Sommelierów. Z branżą winiarską związany od 1998 r. m.in. pełnił funkcję sommeliera w warszawskim hotelu Bristol, przez kilka lat zarządzał z sukcesem marką Sommelier Dystrybucja. Obecnie dyrektor ds. HoReCa w firmie Partner Center. Dariusz Jażdżyk jest absolutnym miłośnikiem win. Jak sam twierdzi – szczęście, prócz rodziny, daje łączenie pracy z życiową pasją. Wiedzę oraz doświadczenie zdobywał od najlepszych – uczestniczył w międzynarodowych programach szkoleniowych, organizowanych przez uznanych producentów win na całym świecie. Wielokrotnie zapraszany do konsultacji i udziału w realizacji telewizyjnych programów kulinarnych, w tym np. Smaki Miasta (TVN), Lekcja Stylu (TVN), Kuchnia z Okrasą (TVP).

11.00 – 17.00 Degustacje cygar w Winiarni
11.00 – 17.00 Degustacja i prezentacja win polskich i włoskich – Dziedziniec

Wstęp płatny:
20.00 OFICJALNE ZAKOŃCZENIE FESTIWALU – wręczenie Pierścieni Komtura za najlepsze trzy wina Festiwalu
GALA DINNER – Dania na galę przygotują wspólnie szefowie najznamienitszych restauracji w regionie pod wodzą Ireneusza Koniuszka, szefa kuchni Hotelu ZAMEK RYN****.

1080x1080_bach_kucharze_#

Podczas Gali występ w nowej formule muzycznej LiveAct: Patrycja Mali Malinowska, Sax Grzegorz Piwowoński oraz DJ Emes.

Dla Gości, którzy nie wykupili pakietu „Bachanalia”, cena za udział w GALI – oficjalnym zakończeniu Festiwalu wynosi 159 PLN / Osoba (w cenie kolacja, napoje bezalkoholowe, degustacja win, program artystyczny).