II Wojewódzkie Kulinaria w Błękitnej Krainie

14 października br. odbyły się w Lęborku III Wojewódzkie Kulinaria w Błękitnej Krainie. Przedsięwzięcie zorganizowała LOT Ziemia Lęborska przy współudziale Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, Starostwa Powiatowego, Urzędu Miejskiego oraz Zespołu Szkół Gospodarki Żywnościowej i Agrobiznesu. Patronat Honorowy nad imprezą objął Marszałek Województwa Pomorskiego, Patronat Medialny – Dziennik Bałtycki.

Na kulinariach zaprezentowało się 15 wystawców z 6 powiatów województwa pomorskiego. Obecne były panie z kół gospodyń wiejskich, przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych i restauratorzy.

kulinaria2010001.jpg kulinaria2010008.jpg

Każdy z wystawców tradycyjnie przygotował po kilka potraw, z których jedna była konkursową, ocenianą przez jury w składzie: dr Renata Korzeniowska-Ginter z Akademii Morskiej w Gdyni, Krzysztof Szulborski (prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski), Andrzej Ławniczak (sekretarz SPKiCRP), a także przedstawicielka kół gospodyń wiejskich – Lucyna Wrzesień (prezes KGW w Mostach).

kulinaria2010004.jpg kulinaria2010005.jpg

Najlepsze zdaniem komisji oceniającej dania zostały wyróżnione przyznaniem Pomorskich Lwów Kulinarnych, ufundowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego. Nagrodzono potrawy, które uzyskały najwyższą średnią punktów uwzględniającą trzy kategorie: estetykę podania, wygląd potrawy i jej walory smakowe (oceniano w skali od 1 do 5).

kulinaria2010007.jpg kulinaria2010006.jpg

Lwy, wręczane przez Wiesława Kamińskiego, Członka Zarządu Województwa Pomorskiego, otrzymały następujące podmioty: KGW Sławutowo za kartoflankę (najwyższa średnia – 4,375 pkt.), Stowarzyszenie Kaszubianki z Kamienicy Szlacheckiej za roladę z indyka w sosie żurawinowym (4,15 pkt.), Bar Restauracyjny Betlejem z Leśnic za kaczkę betlejemską w sosie truflowym (4,125 pkt.) oraz Centrum Kształcenia Praktycznego Pracownie Gastronomiczno-Hotelarskie ze Słupska za kaczkę po słowińsku (4,025 pkt.). Dodatkowo wszyscy uczestnicy kulinariów odebrali z rąk starosty lęborskiego Ryszarda Wenty oraz zastępcy burmistrza Lęborka Alicji Zajączkowskiej pamiątkowe dyplomy, a także wykonane z brązu łyżki kuchenne z logo imprezy.

kulinaria2010009.jpg  kulinaria2010003.jpg

kulinaria2010002.jpg

Czas wystawcom oraz licznie zgromadzonym gościom umilała Lęborska piosenka skomponowana w 1961 r. przez Mieczysława Michalskiego, do której słowa napisali M. Michalski i L. Boratyński. Przypomnijmy, że premiera utworu miała miejsce 24 maja 1961 r. podczas koncertu galowego z okazji Dni Lęborka.

kulinaria2010011.jpg

Szczególne podziękowania należą się Starostwu Powiatowemu i Urzędowi Miejskiemu za wsparcie finansowe kulinariów oraz pani Halinie Krzewniak, prezes Stowarzyszenia Twórców i Animatorów Kultury TAK, za pomoc w wykonaniu aranżacji wnętrza sali, w której przeprowadzono imprezę.

źródło: newsgastro.pl