III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia już za nami

tekst: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku

W imieniu organizatorów pragniemy serdecznie podziękować za objęcie konkursu patronatem honorowym przez Szanownych Państwa: Marszałka Województwa Pomorskiego Pana Mieczysława Struka,  Pomorskiego Kuratora Oświaty Panią Monikę Kończyk, Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Pana Macieja Dobrzynieckiego, Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pana Krzysztofa Szulborskiego. Państwa patronat podniósł rangę i prestiż wydarzenia.

Uczniowie w zespołach dwuosobowych, inspirując się literaturą, mieli za zadanie wykonać zakąskę, deser, przygotować prezentację dotyczącą wybranych tekstów literackich, design w gastronomii.

Grand Prix zdobył: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać z Gorzowa Wielkopolskiego:Dariusz Serkis, Bartosz Wiherek przygotowani przez Pana Piotra Kisson. Chłopcy zdobyli także nagrodę w kategorii desing w gastronomii ufundowaną przez Wyższą Szkołę Bankową w Gdańsku.

I miejsce za zakąskę przyznano Sarze Sobańskiej i Wojciechowi Kaźmierczak z Zespołu Szkól Przemysłu Spożywczego im. J. Śniadeckich z Poznania.

II miejsce  za zakąskę zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego z Murowanej Gośliny Małgorzata Repczyńska, Monika Stróżyńska przygotowane przez Panią Danutę Borejszę-Wysocką.

III miejscem za zakąskę wyróżniono uczniów Pani Marioli Krawczak: Aleksandrę Lewandowską  i Jarosława Nowak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II z Kościelca.

I miejsce za deser wywalczyli uczniowie Pani Urszuli Kordyńskiej Rafał Fusowski i Maciej Tarnowski z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumii.

II miejsce za deser zdobył Zespół Szkół im. Wincentego Witosa z Suchej Beskidzkiej Karina Głuc i Gabriela Gielata po opieką Pan Krzysztofa Maciejowskiego.

III miejsce za deser zdobyły uczennice Aleksandra Wiśniewskiego Kamila Formela i Adrianna Skierniewska z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Gdańska.

I miejsce za literackość przyznano uczennicom Pani Anny Stasik Joannie Wróbel, Zuzannie Wietek z Małopolskiej Szkole Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego z Myślenic.

II miejsce za literackość otrzymał Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 z Łowicza Wiktoria Walendziak i Dominika Czubak uczennice Pani Agnieszki Wiosetek-Reske.

III miejsce przypadło Zespołowi Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze SłupskaJakubowi Radziwiłowicz, Klaudii Pek uczennicom Pani Elżbiety Soroka.

Gratulujemy nagrodzonym uczniom i ich nauczycielom.

 

Wyrażamy ogromną wdzięczność jury konkursu za wsparcie organizacji konkursu, profesjonalizm oceniania:

Przewodniczącym jury:

Panu Maciejowi Dobrzynieckiemu Prezydentowi Akademii Gastronomicznej w Polsce

Panu Krzysztofowi Szulborskiemu Prezesowi Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Jury Technicznemu: 

Kucharzom:

  1. Bartoszowi Rozbiegała szefowi Restauracji Hotelu Kozi Gród
  2. Piotrowi Ciomek – Szefowi Kuchni w Hotelach Villa Aqua i Różany Gaj
  3. Marcinowi Uryga – Szefowi Kuchni w Bistro Bazar Smaków
  4. Grzegorzowi Nakrajnik Szefowi kuchni Restauracji „La Cucina” w Gdańsku

Cukiernikom:

  1. Pawłowi Petrykowskiemu właścicielowi lodziarni „Pertykowska

Jury Degustacyjnemu:

Kucharzom:

  1. Tomaszowi Koprowskiemu Szefowi Kuchni Hotelu Grand
  2. Mariuszowi Gachewiczowi szefowi Kuchni „Hotelu Zamek Gniew”
  3. Pawłowi Wątor szefowi kuchni Restauracji Eliksir
  4. Adrianowi Klonowskiemu szefowi kuchni Restauracji Metamorfoza
  5. Ewie Malika Szyc – Juchnowicz – szefowej kuchni Restauracji Malika w Gdyni
  6. Adamowi Woźniak – szefowi kuchni w Dworze Oliwskim

Cukiernikom:

  1. Tomaszowi Deker – współwłaścicielowi sieci T.Deker Patissier & Chocolatier.
  2. Krzysztofowi Ilnickiemu –  właścicielowi cukierni „UMAM”
  3. Markowi Moskwa – współwłaścicielowi cukierni „100% czekolady”
  4. Armand Chaillot – właścicielowi manufaktury makaroników  Monsieur Armand w Gdyni

Jury Literackiemu:

  1. Monice Jankowskiej Łosińskiej Redaktor Dziennika Bałtyckiego
  2. Michałowi Turek Redaktorowi RadioPlus
  3. Tomaszowi Szturo kulturoznawcy

Jury design w gastronomii:

  1. Dominice Czechowskiej Menedżer kierunku Turystyka i Rekreacja Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku
  2. Małgorzacie Bednarek Kanclerz Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku
  3. Karolowi Łykowskiemu z działu Marketingu Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku

Dziękujemy za ciekawe warsztaty, pokazy:

Culinary Excellence- kreatywne gotowanie poprowadzonych przez Pana Łukasza Miecznikowskiego Szefa kuchni w Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto, Warsztaty z  ILLY Maurycego Chodorowskiego właściciela Rady Miasta food&wine, Kuchni hiszpańskiej zorganizowanej przez Michała Sieczkowskiego Właściciela / Szefa Kuchni Restauracji Mercado,„Odczarować czekoladę” poprowadzonych przez Pawła Górnego Współwłaściciela cukierni „100% czekolady” .

Bardzo dziękujemy za wsparcie finansowe imprezy sponsorom: Hotelowi Dobry Hotel Leszek Mięczkowski sponsorowi głównemu, Prezydentowi Miasta Gdańsk Panu Pawłowi Adamowiczowi,  Prezydentowi Akademii Gastronomicznej w Polsce Panu Maciejowi Dobrzynieckiemu za ufundowanie Grand Prix nagrody finansowej, Wyższej Szkole Bankowej za ufundowanie nagrody finansowej desing w gastronomii, Panu Jarkowi Marczewskiemu Dyrektorowi Firmy MAXIMUS GASTRONOMIA, Państwu Izabeli Piaseckiej, Tomaszowi Piaseckiemu Właścicielom Firmy NESTOR, Panu Markowi Rusztyn właścicielowi Firmy Mark Ubieramy Najlepsze Szkoły, Firmom: Callebaut, Master Martini, Panu Tomaszowi Lepisz Dyrektorowi Hotelu Szydłowski, Panu Piotrowi Trynka General Manager Assistant MERCURE Gdańsk Stare Miasto, Panu Łukaszowi Miecznikowskiemu Szefowi kuchni z MERCURE Gdańsk Stare Miasto, Panu Michałowi Mosek managerowi Restauracji Filharmonia, SoStayHotel bardzo dziękujemy za przygotowanie cateringu, a Panu Maurycemu Chodorowskiemu Przedstawicielowi Firmy ILLY za udostępnienie ekspresu kawowego i kawy. Kuchniom Świata, Nestor, Callebaut, Społem Kielce za ufundowanie nagród, surowców.

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku