Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy w daniach regionalnych

12715478_967663243323837_7151138773773588259_nW dniach 22-25 października 2016 odbędzie się jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie – Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie (Internationale Kochkunst Ausstellung). Polskę, w kategorii dania regionalne będzie reprezentować Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, w składzie:

Manager drużyny – Krzysztof Szulborski
Kapitan drużyny  – Adam Woźniak – Szef kuchni Restauracji 1611, w Hotelu Dwór Oliwski/ Gdańsk
Członkowie drużyny:
Robert Skubisz – Szef Kuchni Amber Room/ Warszawa
Tomasz Milewski – Szef Kuchni w Hotelu Mikołajki*****/ Mikołajki
Przemysław Tworkowski – z-ca Szefa Kuchni Stena Line
Przemysław Langowski – Szef Kuchni Restauracji Magiel w Hotelu Almond/ Gdańsk
Mariusz Gachewicz – Szef Kuchni w Hotelu Zamek w Gniewie/ Gniew
Krzysztof Gradzewicz – Szef Kuchni Hotel Kopernik/ Olsztyn
Wojciech Dembowski – Szef Kuchni Banglob Catering/ Gdynia
Jacek Kempa – Szef Kuchni Restauracji Kempa Smaków/ Wrocław
Paweł Stawicki – Szef Kuchni Restauracji Mercato w Hotelu Hilton/ Gdańsk
Daniel Zawalich – Szef cukierni w Amber Room/ Warszawa
Jacek Majcherek –  Szef Kuchni Restauracji Słowacki w Smart Hotelu/ Gdańsk
Piotr Zawalich – z-ca Szefa Kuchni Hotel Mikołajki*****/ Mikołajki
Andrzej Ławniczak – Pomorska Akademia Kulinarna/ Gdańsk

Kucharze SLF&G-page-001

Zadaniem Reprezentacji będzie przygotowanie czterech, różnego rodzaju przekąsek typu finger food, o wadze 10-20 g każda. Regulamin określa, że 2 z nich powinny być przygotowane na zimno i podane na zimno, a dwie pozostałe przygotowane na gorąco i podane na zimno. Ponadto, nasi kucharze przyrządzą  dwa rodzaje starterów: gorące, w których wszystkie elementy muszą być gorące, a wydane na zimno, oraz zimne, gdzie wszystkie elementy muszą być zimne i wydane także na zimno. Co więcej, na stole dań regionalnych Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy znajdzie się szczegółowo zaaranżowane, pięciodaniowe menu oraz uroczysty talerz owoców. Mogłoby się wydawać, że to by było na tyle. A jednak to nie koniec wymagań, jakie stawia przed uczestnikami IKA.

Drugą składową jest realizacja programu cukierniczego, w którym do przygotowania jest deser z czekoladą w roli głównej, deser z owocami, stanowiącymi pierwszoplanowy składnik oraz deser własnego wyrobu, czyli zupełny freestyle! Kolejnym zadaniem cukiernika jest przygotowanie talerza z czterema rodzajami czekoladek/pralinek o wadze 6-14 g każda. Zmagania kucharzy z całego świata oceniać będzie międzynarodowe jury, składające się z oficjalnie uznanych i zatwierdzonych ekspertów.

W pierwszych dniach marca odbyło się strategiczne spotkanie organizacyjne Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy w daniach regionalnych. Podczas narady Szefowie Kuchni podzielili między sobą obowiązki oraz ustalili składniki, z jakich będą komponować olimpijskie dania.  Natomiast od kwietnia rozpoczęły się regularne, kilkudniowe treningi w kuchni Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku, podczas których członkowie drużyny skupiają się na takich aspektach jak: zachowanie odpowiedniego balansu smakowego, aranżacja dań oraz dobór najlepszych technik kulinarnych.

Z uwagi na to, że Szefowie kuchni będą reprezentować Polskę w kategorii dań regionalnych, w ich olimpijskim menu znajdą się produkty, które są charakterystyczne dla Pomorza, Warmii i Mazur, Dolnego Śląska, Kujaw, Mazowsza oraz Wielkopolski. Wśród produktów wiodących można będzie spodziewać się np. raków, gęsiny oraz polskich warzyw i owoców. Warto dodać, że Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy w daniach regionalnych przygotowuje się do Olimpiady dzięki wsparciu sponsorów:

NRPK

W lipcu Kucharze Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy w daniach regionalnych przygotowali uroczystą kolację z okazji gali finałowej XIII Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich DORSZOWE ŻNIWA 2016. Dania, które zaprezentowali  były pokazem kulinarnego talentu i kolejnym treningiem drużyny, która po raz pierwszy mogła wspólnie przygotować własny serwis dla ponad 200 gości. Przy tej okazji zapytaliśmy Managera drużyny o to, jak zorganizował całe przedsięwzięcie.

www.tomaszrogala.plKrzysztof Szulborski: Już po raz trzeci będziemy reprezentować nasz kraj, w kategorii „dania regionalne”, dlatego też całą logistykę treningowo – wyjazdową mamy w całości dopracowaną. W 2008 oraz 2012 roku Stowarzyszenie Kucharzy Polskich wystawiało drużynę Pomerania Culinary Team of Poland. Natomiast w tym roku nie skupiamy się jedynie na pomorzu. Do udziału w Olimpiadzie zaprosiliśmy przedstawicieli większości regionów polski, toteż słowo „Pomerania” zostało zmienione na „National”. Warto zaznaczyć, że dzięki wsparciu sponsorów, którzy dostarczyli nam wszelkie niezbędne produkty spożywcze, porcelanę oraz odzież reprezentacyjną, członkowie drużyny mogą w 100% skupić się tylko i wyłącznie na gotowaniu i kreowaniu dań olimpijskich. Od samego początku zależało mi na tym aby drużyna spotykała się w pełnym składzie przynajmniej raz w miesiącu. Proszę mi wierzyć, że zgranie 12 czynnych zawodowo Szefów Kuchni nie jest łatwym zadaniem, szczególnie w sezonie. Jednak motywacja  kucharzy jest na tyle silna, że każdy z naszych treningów był każdorazowo bardzo owocny. Niewątpliwie jest to także spowodowane tym, że nasza drużyna jest wyjątkowo zgrana. Wszyscy członkowie reprezentacji ściśle ze sobą współpracują. Pracujemy zespołowo i każdy z nas stawiany jest na równej pozycji, jednocześnie zachowując swój indywidualizm.

Obecnie treningi Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy w daniach regionalnych opierają się już wyłącznie na szlifowaniu wyglądu dań olimpijskich. Dopinając wszystko na ostatni guzik zapytaliśmy niektórych członków drużyny o koncept kulinarny ich reprezentacyjnych dań oraz o motywacje, którymi się kierowali.

www.tomaszrogala.plKrzysztof Gradzewicz – Do udziału w Olimpiadzie skłoniła mnie, przede wszystkim, okazja udziału w najważniejszym wydarzeniu kulinarnym na świecie oraz chęć sprawdzenia samego siebie. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich dało mi cztery lata temu możliwość wystartowania w Olimpiadzie IKA2012 w Erfurcie. Dzięki wspaniałej współpracy zostałem nominowani do kolejnej Olimpiady IKA 2016 Erfurt . Oczywiście oprócz tego zależy mi na poznaniu nowych trendów inspiracji kulinarnych. Reprezentuje najpiękniejszy region Polski czyli  Warmię i Mazury. To moje miejsce na ziemi. Tutaj się urodziłem i tutaj obudził się we mnie regionalny patriotyzm. W tej części Polski stawiałem pierwsze kroki w kuchni, poznałem miłość mojego życia. Moje miejsce pracy jest równie mocno związane z regionem. Moja koncepcja jest prosta – dużo regionalnych inspiracji przełożonych na nowoczesną formę podania, z jak największym poszanowaniem składników i smaku. Mam nadzieję że międzynarodowe Jury doceni wyjątkowe kreacje kulinarne inspirowane regionalnym bogactwem darów ziemi.
LangowskiPrzemysław Langowski – Podjąłem wyzwanie wzięcia udziału w Olimpiadzie, gdyż chcę pokazać kuchnię polską, trójmiejską, czyli kuchnię dobrą, nowoczesną, czerpiącą z bogatej tradycji regionu. Dołączając do grona najlepszych mam niesamowitą okazję zaprezentować na arenie międzynarodowej również własne pomysły kulinarne, które wdrażam obecnie w autorskiej restauracji Magiel. Każda konfrontacja umiejętności, wyobraźni i osobowości to dla mnie idealna szansa sprawdzenia się i doskonalenia. Dziękuję mojej drużynie za zaufanie jakim mnie obdarzyli zapraszając do projektu IKA 2016 Erfurt.
www.tomaszrogala.plJacek Majcherek – Udział w Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie jest prawdopodobnie marzeniem każdego specjalisty w swoim fachu,  a reprezentowanie kraju to spełnienie tych marzeń.  Praca w kuchni zawsze wymaga wielu poświęceń, a wystartowanie w narodowych barwach w międzynarodowym konkursie, to zwieńczenie tego wszystkiego. Pochodzę z Gdańska a obecnie mieszkam za Wejherowem i bliżej mi teraz do kaszubskich trendów, więc w swoich daniach przemycę szczyptę regionalnych smakołyków w nowoczesnym wydaniu. Wydaje mi się, że każdy kucharz kocha tworzyć, bynajmniej ja. Mam nadzieje, że dania, które wyjdą spod naszych rąk dadzą nam szczyt w gastronomii światowej.  Mamy potencjał, a teraz czas go wykorzystać.
www.tomaszrogala.plAdam Woźniak – Do udziału skłoniła mnie chęć konkurowania poza granicami kraju. Zawsze chciałem to zrobić. Jest to świetna okazja, aby pokazać jacy jesteśmy dobrzy w tym co robimy. Oczywiście reprezentuje Pomorze. W dniach które będziemy przygotowywać chcę pokazać jak bogata jest kuchnia Kaszub i całego Pomorza.
www.tomaszrogala.plPaweł Stawicki – Zawsze czynnie brałem udział w konkursach kulinarnych. Olimpiada na szczeblu międzynarodowym jest bogatym doświadczeniem w życiu zawodowym. Reprezentuję Pomorze. Na co dzień nasza restauracja Mercato, opiera się na produktach regionalnych i współpracuje z lokalnymi producentami. Korzystamy ze  starych przepisów Kociewia, Żuław, Powiśla i Kaszub. Regionalna kuchnia jest mi dobrze znana i na co dzień przedstawiam ją w nowoczesnych odsłonach. Nasza reprezentacja składa się z wielu niesamowitych szefów kuchni, więc dopracowanie każdego dania przez wspólną koncepcję z pewnością przyniesie oczekiwany efekt. Każdy wniesie swoje doświadczenie i cechy swojej kuchni. Wiem, że połączenie technik wykonania, smaków i wizualizacji skomponuje się w jedną spójną całość, dającą nam przekrój różnorodności poszczególnych regionów Polski.
www.tomaszrogala.plRobert Skubisz – Zdecydowałem się na udział w Olimpiadzie, ponieważ jest to jedyne w swoim rodzaju doświadczenie, a możliwość reprezentowania swojego kraju to nie lada powód do dumy, jak również szansa na podpatrzenie jak gotują inni kucharze, z jakich technik korzystają oraz jakie panują obecnie trendy w innych miejscach na świecie. Wspólnie ze wszystkimi członkami drużyny tworzymy świetny zespół, w którym każdy ma wspaniałe pomysły. Każdy z nas ma możliwość pokazania swojego kunsztu kulinarnego, który w trakcie naszych szkoleń omawiamy pod kontem jakości, atrakcyjności i smaku,  bez którego nie było by idealnego dania. Jestem bardzo związany z kuchnią regionalną Mazowsza, gdyż właśnie na niej się wychowałem. Gdy wyruszam w świat, zawsze staram się spakować kilka naszych rodzimych produktów, taki kawałek swojego kraju, aby móc przedstawić je innym Szefom Kuchni. Czasem są to suszone grzyby innym razem nalewka z czarnego bzu czy aromatyczna trawa żubrowa, którą polecam jako dodatek do mięsa. Nasi przodkowie czerpali z natury i jej dziedzictwa. Dla nich każda roślina miała wartość kulinarną. Ich dania były często proste, czasem wręcz ubogie w składniki ale zawsze obfitowały w warzywa i zioła. To tworzy podstawę kuchni, jaką chcemy zaprezentować na Olimpiadzie. Moje danie będzie inspirowane smakami polskiej złotej jesieni, gdy dzień robi się coraz krótszy, ale bogactwo kolorów i smaków  w polskich sadach i ogrodach  wspaniale to rekompensują.
www.tomaszrogala.plDaniel Zawalich – Kreatywne wyzwania to jest to co uwielbiam. Możliwość wykazania się w tak nietuzinkowym oraz prestiżowym konkursie jest prawdziwym wydarzeniem w mojej dotychczasowej karierze cukiernika. Jest to również sprawdzenie moich umiejętności oraz szansa na poznanie uzdolnionych szefów, co z pewnością zaowocuje w przyszłości. Reprezentuję region mazowiecki, ale urodziłem się i żyłem 22 lata w Mikołajkach na Mazurach. Mam więc możliwość połączenia dwóch regionów w jedną spójną całość, co wymaga  ode mnie wytężonej, ciężkiej pracy – co lubię i co bardzo motywuje mnie do działania. Wykonanie deserów olimpijskich wymaga dużo skupienia i oryginalnego pomysłu w łączeniu smaków i perfekcyjnych kształtów. W deserach  z pewnością zaprezentuję smak i tradycyjne składniki. Będą one stanowiły kulinarną doskonałość, a jednocześnie zostaną zaprezentowane w nowoczesny i kreatywny sposób. W tym celu użyję wielu technik, które po połączeniu wywołają wyjątkowy efekt. Gwarantuję, iż walory smakowe przeniosą degustujących w inny wymiar.
www.tomaszrogala.plTomasz Milewski  – Reprezentuję region warmińsko – mazurski. Tegoroczna Olimpiada będzie już trzecią olimpiadą w której biorę udział i po raz trzeci startuję wraz z drużyną Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Na co dzień, jako Szef Kuchni Hotelu Mikołajki*****, swój czas poświęcam głównie hotelowi – pracuję i żyję w jakże uroczych, ale zarazem niewielkich Mikołajkach. Olimpiada jest najlepszym miejscem do rozwinięcia w pełni gastronomicznej wyobraźni oraz sprawdzenia samego siebie. Jest to także idealne miejsce na podpatrzenie nowych trendów kulinarnych oraz jedno z nielicznych, tak wielkich wydarzeń kulinarnych, pozwalających na wymianę doświadczeń między kucharzami. Koncept na dania olimpijskie i historia jaką chcę przemycić są bardzo proste: Polska jest wyśmienita! W przygotowanych przeze mnie daniach chciałbym przedstawić akcent polskiej kuchni wraz z jej znakomitą tradycją, wspartą naszymi, regionalnymi składnikami. Chciałbym pokazać też, że my Polacy, nie mamy się czego wstydzić na międzynarodowej arenie kulinarnej i nasze produkty, użyte w potrawach konkursowych, mogą wynieść danie na światowy poziom, zachowując przy tym cząstkę Polski na talerzu.
www.tomaszrogala.plPiotr Zawalich – Postanowiłem spróbować swoich sił w Olimpiadzie, gdyż szczerze powiedziawszy, skłonił mnie do tego zaraźliwy entuzjazm mojego Szefa Kuchni – Tomasza Milewskiego. Mimo, że od dwudziestu lat związany jestem z mazurską gastronomią i miałem przyjemność pracować u boku wielu szanowanych Szefów Kuchni, którzy nauczyli mnie ciężkiej pracy składającej się na sukces zawodowy, to właśnie w trakcie pierwszych spotkań kompletujących zespół do konkursu, poczułem, że z takimi ludźmi jesteśmy w stanie osiągnąć naprawdę dużo. Mój upór w dążeniu do perfekcji przewyższył wtedy 100% i wiem, że z naszym zespołem możemy pokazać olimpijski poziom – nie tylko na zawodach, ale także w trakcie codziennej pracy. Mam zaszczyt reprezentować moje ukochane Mazury – region, w którym urodziłem się, dorastałem, poznając jego wszelkie dobra naturalne i gdzie stałem się tym, kim jestem teraz. W moim koncepcie z pewnością dominować będą smaki tradycyjnej kuchni mazurskiej, smaki jezior. Chciałbym pokazać nowoczesną odsłonę sprawdzonych przepisów moich przodków, którzy czerpiąc z naturalnego bogactwa tych ziem, na przestrzeni lat udoskonalali swoje receptury. Wiem, że moja rodzina wspiera mnie mocno w tym moim olimpijskim postanowieniu, więc dania olimpijskie muszą się udać.

fot. Tomasz Rogala

Reprezentacja wyjedzie na Olimpiadę dzięki wsparciu partnerów:

PATRONAT HONOROWY-MARSZALEK WOJEWODZTWA POMORSKIEGO-poziom-prawa RGB-ONLY FOR WEB-2012

logotyp_iglotexIglotex SA to czołowy producent oraz dystrybutor żywności mrożonej w Polsce z 30- letnią tradycją.
• 4 zakłady produkcyjne
• 25 oddziałów na terenie całego kraju
• 50 tysięcy kompleksowo obsługiwanych punktów detalicznych i gastronomicznych
• ponad 400 przedstawicieli handlowych
• ponad 500 specjalistycznych samochodów – chłodniKompleksowa oferta dla gastronomii – nasze atuty:
• kompleksowe zaopatrzenie punktów gastronomicznych
• największy zespół ludzi dedykowany rynkowi gastronomicznemu
• codzienne dostawy
• zespół doradców kulinarnych, który organizuje szkolenia, pokazy i prezentacje
• system Telemarketingu wdrożony w połowie 2012 dla klientów na terenie Krakowa i okolic, systematycznie powiększany, docelowo będzie zapewniał całodobową obsługę klientów na terenie całej Polski.
Dajar HoReCa kolorDAJAR HORECA, dział dedykowany profesjonalistom w branży gastronomicznej jest częścią europejskiego giganta w zakresie wyposażenia drobnego AGD oraz mebli ogrodowych, który swoim zasięgiem obejmuje już sporą część kontynentu. Od kliku lat DAJAR znajduje się w prestiżowym rankingu Polityki na 500 największych polskich przedsiębiorstw. DAJAR HORECA jest w tej chwili liderem rynku obsługującym wszystkie liczące się sieci hotelowe i restauracyjne oraz niezliczoną ilość klientów indywidualnych. Obiekty zaopatrujemy kompleksowo, począwszy od serwetki czy słomki na technologii kuchni i jej wyposażeniu skończywszy. Jednak naszym główną działalnością od lat to sztuka stołu: zastawa stołowa, szkło i sztućce. Jesteśmy bezpośrednim, a niejednokrotnie wyłącznym importerem największych światowych producentów. Z bardzo dobrym skutkiem od lat rozwijamy markę własną Ambition, czego ukoronowaniem jest związanie się partnersko z jednym z topowych kulinarnych show telewizyjnych. Jesteśmy obecni na wielu konkursach kulinarnych.
Gzella_logo_data (1)Gzella to synonim doskonałego smaku wędlin, tworzonego z pasją i zaangażowaniem od ponad 30 lat. Uzyskane doświadczenie i dbałość o jak najwyższą jakość wędlin z Borów Tucholski, powodują, że Gzella znajduje się w ścisłej czołówce największych firm mięsnych w Polsce. Nieustanne inwestycje i ciągły rozwój sprawiają, iż zakład produkcyjny Gzella należy do grona najnowocześniejszych w Europie. Dzięki własnej flocie transportowej i rozbudowanej logistyce, firma ma możliwość dotarcia ze swoimi wędlinami z Borów w najbardziej odległe zakątki kraju, gwarantując przy tym terminowość dostaw. Na szeroką ofertę produktową firmy składają się wysokogatunkowe mięsa, aromatyczne linie produktów z Kociewskiej Spiżarni, Skarby Kmicica, produkty drobiowe, czy wyjątkowa linia produktów bezglutenowych odznaczona logo „Produkt Roku. Wybór Konsumentów 2016”. Dbając o polskie tradycje i doceniając dorobek kulinarny naszych przodków Gzella odkrywa na nowo smaki poprzednich pokoleń dzięki ogólnopolskiej kampanii „Smaki Regionu”. Poprzez stronę internetową www.smakiregionu.pl można zapoznać się z wyjątkowymi przepisami regionalnymi, takimi jak Kiszka Ziemniaczana z grzybami w śmietanie, Steki wołowe z sosem rakowym, czy Klepiskowy Pieróg.
KY_Gourmet_logoKotányi – wszystko zaczęło się w 1881 od Janosa Kotanyi i papryki. Wkrótce dołączyły inne drogocenne przyprawy i zioła z całego świata, które dziś tak samo jak przed laty są naszą największą pasją. Dzięki naszym przyprawom inspirujemy ludzi do kreatywnego gotowania i dodajemy do życia szczyptę pasji i przyjemności. Różne kraje i kultury charakteryzują się odrębnymi potrzebami, gustami, smakami i przyzwyczajeniami. Dla nas najważniejszy jest człowiek i jego przyjemność podczas jedzenia, dlatego naszą przewodnią myślą jest: oferujemy najlepszy smak. To, co jemy jest głęboko zakorzenione w naszej tradycji. Aby temu sprostać nasz asortyment obejmuje 4500 artykułów dla 20 krajów. Każdy produkt to zaproszenie dla Państwa, aby odkryć na nowo nieskończoność i różnorodność smaku.

„Dla mnie szczególnym wyzwaniem jest wybranie z bogatej oferty przypraw tylko tych najlepszych.”
Erwin Kotányi
Mlekovita-logoMLEKOVITA to lider polskiego mleczarstwa i najcenniejsza marka sektora produkcyjnego, firma nowoczesna i innowacyjna we wszystkich obszarach swojej działalności. Konsekwentnie prowadzona polityka rozwoju firmy spowodowała, że obecnie firma posiada 16 zakładów produkcyjnych, 30 własnych Centrów Dystrybucyjnych, w tym pierwszą w branży hurtownię Cash&Carry, oraz własną sieć detaliczną działającą pod szyldem MLEKOVITKA, a jej wyśmienite, najwyższej jakości produkty nabiałowe podbijają serca i podniebienia krajowych oraz światowych konsumentów od blisko 90 lat. MLEKOVITA może pochwalić się bardzo szerokim wachlarzem produktów, których wytwarza ponad 700. Wśród bogatego asortymentu można wymienić następujące grupy: sery twarde dojrzewające typu holenderskiego, szwajcarskiego i angielskiego dostępne w blokach, kawałkach i plastrach; sery wędzone dojrzewające i niedojrzewające; sery twarogowe w plastrach, sery topione dostępne w różnych smakach i opakowaniach; sery sałatkowo-kanapkowe Favita; serki ziarniste naturalne i z dodatkami; sery mozzarella; mleka UHT o zróżnicowanej pojemności i zawartości tłuszczu; mleka pasteryzowane; śmietanki UHT; mleka zagęszczone; mleka smakowe; kefiry; jogurty; maślanki; twarogi i twarożki smakowe; śmietany i śmietanki, bezwodny tłuszcz mleczny (masło klarowane); masła i miksy maślane; mleka w proszku oraz serwatkę w proszku. MLEKOVITA jako jedyna firma na Podlasiu wytwarza lody na skalę przemysłową.Przedsiębiorstwo cieszy się od lat największą dynamiką przychodów w mleczarskiej gałęzi przemysłu.
cheman__logoFirma ChemaN jest producentem wysokiej jakości odzieży dla gastronomii. Wieloletnia współpraca z szefami kuchni oraz właścicielami inspiruje nas do tworzenia nowoczesnych, modnych i pełnych świeżości linii ubrań. To marka gwarantującą najwyższą jakość i zadowolenie klientów.
logo_pantonZakłady Tłuszczowe „Kruszwica” S.A. – największy w Polsce i jeden z największych w Europie Środkowej, przetwórca nasion oleistych i producent tłuszczów roślinnych. Spółka specjalizuje się w produkcji olejów konfekcjonowanych, margaryn oraz tłuszczów dla branży cukierniczej, piekarskiej oraz HoReCa. Oferuje szeroką gamę margaryn cukierniczych, charakteryzujących się wysoką jakością oraz właściwościami, spełniającymi różnorodne oczekiwania klientów. Wiodące marki margaryn to OPTIMA, MAESTRA, PRIMA, JEDYNA, BOLERO, MILAMA i AMADA. Firma oferuje również wysokiej jakości tłuszcze smażalnicze, produkowane w oparciu o surowce krajowe, tropikalne oraz ich modyfikacje co zapewnia najwyższą jakość smażonych potraw. Polecamy frytury: Solfryt (wyprodukowany na bazie wysokooleinowego oleju słonecznikowego), Olfryt Sun, Olfryt Plus, Pan Max i Tytan oraz 100% olej rzepakowy TOP Q. ZT „Kruszwica” S.A. jest twórcą projektu Akademia Mistrza, kierowanego do uczestników branży cukierniczej, zainteresowanych rozwojem własnym i swoich biznesów, otwartych na wymianę doświadczeń, poznawanie nowych trendów, promujących politykę wysokiej jakości oraz zaangażowanych w rozwój Polskiego Rzemiosła Cukierniczego i Piekarskiego.

chef_logoNESTLE Professional z dumą przedstawia markę CHEF, która została stworzona, aby promować kreatywność Kucharzy.
Produkty CHEF to bazy kulinarne będące niezbędnymi składnikami dla każdej wysokiej klasy kuchni oraz kucharzy, którzy mają wysokie aspiracje do tworzenia wyjątkowych dań.
Taka odpowiedzialność sprawia, że marka CHEF nieustannie dąży do perfekcji tworząc bazy kulinarne, do których używane są najwyższej jakości surowce, pozwalające dostarczać najbardziej autentyczne smaki i aromaty.
Opracowana 40 lat temu we Francji przez Kucharzy, marka CHEF jest bardzo mocno osadzona we francuskiej tradycji kulinarnej, czerpiąc w pełni z jej dziedzictwa.

FF_stworzone_dla_gastronomiiFarm Frites to rodzinna firma, która od ponad 40 lat specjalizuje się w produkcji wyrobów ziemniaczanych. Firma z międzynarodowym doświadczeniem, w 1992 roku firma pojawiała się w Polsce ze swoją profesjonalną ofertą dla gastronomii, a w 1994 roku rozpoczęła produkcję w fabryce w Lęborku. Farm Frites dba o to, by zagwarantować swoim Klientom najwyższą jakość i różnorodną ofertę, a nowości produktowe tworzone są w odpowiedzi na konkretne potrzeby rynku. Firma jako pierwsza wprowadziła na polski rynek wiele produktów, min. cienkie frytki charakterystyczne dla sieci restauracji typu fast food, stworzyła linię innowacyjnych frytek Fast Fry, czy ostatnio Quick Oven Fries – najszybsze frytki do przygotowania w profesjonalnych piecach. W tym roku firma wprowadziła też całą linię ziemniaczanych specjalności Let’s go mini, które dzięki różnorodności smaków oraz wyjątkowej wydajności zawojują menu w restauracjach. Farm Frites to marka, która jednoznacznie kojarzy się z profesjonalizmem i wysoką jakością.

32_2288_7468_bigAmbasador 92 to firma z ponad dwudziestoletnią tradycją. W tym czasie staliśmy się cenionym dostawcą produktów do piekarni, cukierni, lodziarni oraz gastronomii. Naszym celem jest zaopatrzenie jak najszerszej rzeszy Klientów w najwyższej jakości produkty o przystępnej cenie. Gwarantujemy swoim odbiorcom profesjonalną i kompleksową obsługę, zapewniając stałą opiekę naszych handlowców oraz technologów. Podchodzimy w sposób indywidualny do swoich klientów, szukamy korzystnych rozwiązań, negocjujemy warunki i zapewniamy stałą opiekę swoich handlowców. Importujemy frytury i mieszanki ciast amerykańskich z USA oraz owoce w syropie z Hiszpanii i Grecji. Jesteśmy największym importerem komponentów do produkcji lodów włoskiej firmy Fabbri. Sprowadzamy najwyższej jakości produkty z Tajlandii, RPA, Chin, Holandii oraz Wielkiej Brytanii. Od wielu lat jesteśmy wyłącznym importerem i dystrybutorem największego w Europie, norweskiego producenta papieru do pieczenia firmy Nordic Paper AS. Dostawy bezpośrednie realizujemy na terenie centralnej, wschodniej, północno-wschodniej i północnej Polski – gdzie posiadamy cztery oddziały w Orzyszu na Mazurach, w Lublinie, Gdańsku oraz Bydgoszczy. Jako importer prowadzimy również dystrybucję produktów na terenie całego kraju poprzez swoich partnerów handlowych.

logo_fusio_gusto_nowen-150x42Fusion Gusto, to prężnie rozwijająca się firma. Dzięki specjalnie wynegocjowanym warunkom w firmach logistycznych dociera ze swoimi produktami nawet do najbardziej oddalonych miejsc na terenie kraju. Dla swoich klientów organizują również szkolenia z zakresu wiedzy, obróbki warzyw i owoców egzotycznych.FUSION GUSTO jest specjalistą w segmencie ziół, kwiatów jadalnych, kiełków, oliwek, egzotycznych owoców i warzyw. Obecnie proponują swoim klientom ponad 200 rozmaitych gatunków roślin pochodzących z różnych zakątków świata. Systematycznie powiększają ofertę i poszukują dla swoich klientów nawet najbardziej egzotycznych produktów, takich jak: czarny czosnek, durian czy mech jadalny.Są bezpośrednim importerem przez co gwarantują klientom wysoką jakość i przystępne ceny.

www.fusiongusto.pl