Tajemnice i smak „Z serca fabryki” – nowa linia produktów Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A

Kto z nas nie chciałby znaleźć się w fabryce pełnej czekolady, niesamowicie wonnych przypraw korzennych, pełnej słodkości i tajemnic. Zajrzeć do jej serca i poznać skrywane od setek lat sekrety? Najstarsza w Polsce, Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A. pragnie uchylić nam rąbka swych tajników poprzez krótkie opowieści na opakowaniach nowej linii produktów „Z serca fabryki”, zdobione archiwalnymi zdjęciami miejsca, w którym powstają i ludzi, którzy je tworzą. 

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak powstają rozsławione na całym świecie toruńskie pierniki, symbol miasta ale i jedne z ulubionych słodkości Polaków? Co stanowi o ich niepowtarzalnym smaku, który niczym nie różni się od tego, pamiętanego z dzieciństwa? Co sprawia, że myśląc o piernikach wracają wspaniałe wspomnienia i w chwilę przypominamy sobie ich niezwykły korzenny aromat oraz uczucie rozpływającej się w ustach słodkości? Czy czytając powyższy opis zamarzyliście właśnie o przerwie na kawę lub herbatę i pysznym pierniczku?

Wyjątkowość produktów Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A, m.in.: nadziewanych pierników w różnych kształtach, lukrowanych lub w czekoladzie oraz tradycyjnych np. Katarzynek, tkwi w tajnikach znanych jedynie Mistrzom Piernikarskim z toruńskiej Fabryki. Ich wiedzą właśnie, inspirowana jest nowa linia produktów „Z serca fabryki”.
To w niej wszystko się zaczyna. Starannie dobrane składniki najwyższej jakości, sekretne receptury, kilkusetletnia tradycja i wiedza pokoleń składają się na niezapomniany smak pierników.

Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., jako jedyny spadkobierca tradycji toruńskiego piernikarstwa, mając poczucie odpowiedzialności za kontynuowanie dzieła ludzi, którzy tą fabrykę stworzyli, oddaje w nasze ręce nową linię produktów w pięknych i zaskakujących opakowaniach. Na każdym z nich zdradza tajniki produkcji, jakimi jest choćby długodojrzewające ciasto, które przed wypiekiem leżakuje w dużych skrzyniach. Czytamy smakowite opisy, które podkreślają polskość produktów i dbałość o każdy szczegół produkcji. Okazuje się, że w czasach masowych produkcji w Polsce przetrwało miejsce, które ponad wszystko ceni sobie tradycyjne receptury, wiedzę mistrzów piernikarskich i jakość produktów. W czasach, w których ceni się czas i pieniądz, w Fabryce Cukierniczej Kopernik S.A. ciasto na pierniki spokojnie leżakuje w chłodnych piwnicach, nabierając aromatu i smaku korzennych przypraw.

Te i inne sekrety „Z serca fabryki” znajdziemy na odwrocie pudełka wraz z czarno – białymi historycznymi zdjęciami fabryki i jej pracowników. Inne dla każdego wariantu między innymi Torcika Piernikowego, który do dzisiaj jest przygotowywany ręcznie. W skład linii Z serca fabryki wchodzą: Serca piernikowe w czekoladzie – z dodatkiem miodu, Pierniki nadziewane w czekoladzie – morela, Pierniki nadziewane w białej czekoladzie – czarna porzeczka, Torcik piernikowy z nadzieniem kakaowo-orzechowym, Torcik piernikowy z nadzieniem owocowym oraz Listki waflowe. Należy podkreślić fakt, że produkty te oblane są najwyższej jakości deserową czekolada, bez tłuszczu palmowego i konserwantów.

FabrykaCukierniczaKopernik_fot5Wyobraźmy sobie mieszczańskie uliczki XIV-wiecznej toruńskiej starówki. Gwarne, wypełnione zagranicznymi handlarzami, rzemieślnikami, kupcami i kramami. W tym właśnie czasie rozwinęło się znakomicie rzemiosło piernikarskie, o którym pierwsze wzmianki pochodzą już z ok. 1380 roku. To dzięki wysokogatunkowej mące i najlepszemu miodowi, których dostarczała ziemia chełmińska, a także dzięki wonnym korzennym przyprawom, które docierały do Torunia aż z Indii, Toruńskie Pierniki szybko zdobyły uznanie i sławę. Szczególny okres rozkwitu wspomnianego rzemiosła przypadał natomiast na XVII wiek, kiedy ich wypiekiem na własne potrzeby zajęła się nawet szlachta oraz klasztory. Toruński specjał trafił, pod strzechy i na królewskie dwory, a rezygnacja władz miejskich z należnych podatków umożliwiła jego eksport poza granice kraju.

Od XVIII wieku małe warsztaty zaczęły być zastępowane fabrykami produkującymi pierniki na większą skalę. Najstarszym producentem pierników i wafli w Polsce, a jednocześnie jednym z najstarszych w Europie jest właśnie Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A. Początki firmy sięgają 1763 r. Jej założycielem był Jan Weese, który dzięki małżeństwu z wdową po piernikarzu – Dorotą Schreiber, stał się właścicielem warsztatu piernikarskiego. Tak rozpoczęła się budowa rodzinnej firmy produkującej Toruńskie Pierniki. W 1869 r. wnuk Weesego – Traugut, przekształcił warsztat w nowoczesną, jak na ówczesne czasy fabrykę, a jego potomkowie rozsławili jej produkty na całym świecie, m.in. w: Turcji, Japonii, Chinach i Honolulu.

W Fabryce Cukierniczej Kopernik S.A. od zawsze to ludzie byli i są najważniejszym kapitałem i sercem firmy. Od ponad 250 lat, dzięki nim została zachowana ciągłość i tradycyjne receptury wypieku Wonne przyprawy, słodki miód, najlepszej jakości składniki to tajemnice miękkich, rozpływających się w ustach pierników, którą przekazywali sobie Mistrzowie Piernikarscy, ucząc tym samym fachu swoich następców.
W 1939 r., ówczesny właściciel, Gustaw Weese, sprzedał fabrykę Związkom Spółdzielni Spożywców „Społem”. Podczas II Wojny Światowej fabryka uległa znacznemu zniszczeniu. Mimo, iż część maszyn wywieziono do Niemiec najważniejsze pozostało w Toruniu, sekretne receptury, które przetrwały, dzięki ludziom, którzy powrócili do pracy w 1946 r. Za sprawą zaangażowania pracowników, którzy byli z nią związani nie tylko zawodowo, udało się ją odbudować i wznowić produkcję. Nikt wtedy nie przypuszczał, że uruchomiona poprzez ich wiarę, zapał i cierpliwość maszyna, doprowadzi do tak dynamicznego rozwoju Fabryki.

W 1991 r. jako pierwszy zakład cukierniczy w Polsce, firma została przekształcona w spółkę akcyjną, przyjmując obecną nazwę: Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A. Jej akcjonariuszami stali się pracownicy, w których rękach pozostaje do dziś. Dlatego jej kapitał jest w 100% polski.

100% Polskie – to lubię!

Polacy już na co dzień zwracają uwagę, na to skąd pochodzi produkt i jak on powstaje. Jako naród cenimy to co polskie, tradycyjne i najlepszej jakości. Takie są właśnie pierniki Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A. – wspaniałe bo nasze, wyjątkowe, bo tworzone z sercem i pasją z największą dbałością
o utrzymanie tradycyjnego smaku, metody przygotowania ciasta piernikowego oraz procesu wypieku. Ciasto zanim trafi do pieca odpowiednio długo leżakuje, bez pośpiechu i presji, mimo iż sam proces leżakowania jest kosztowny.  Tu jednak liczy się przede wszystkim jakość, tak jak przed 250 – laty
i misja, której nie brak dzisiejszym Mistrzom Piernikarskim. To właśnie serce fabryki – ludzie, wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie, sekretne receptury, tradycyjne metody produkcji, najlepsze składniki. Tu powstają pierniki, słodkości znane wszystkim Polakom, bez których nie wyobrażamy sobie rodzinnych uroczystości, świąt i codziennych chwili pysznego zapomnienia.

Produkty Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A dostępne są w sklepach w całej Polsce.

Serca piernikowe w czekoladzie: 128 g, 6,99 zł

Pierniki nadziewane w czekoladzie – morela: 145 g, 6,99 zł

Pierniki nadziewane w białej czekoladzie – czarna porzeczka: 150 g, 6,99 zł

Torcik piernikowy z nadzieniem kakaowo-orzechowym: 180 g, 7,99 zł

Torcik piernikowy z nadzieniem owocowym: 180g, 7,99 zł

Listki Waflowe w czekoladzie: 96g, 9,99 zł

Bliższe informacje:
Emilia Klepacka
PR Manager
ATW Communications
tel.: 533 044 424, (22) 851 00 21
e-mail: emilia.klepacka@atwcom.pl