Technologia powłok Teflon® Radiance

Stworzona do gotowania na kuchniach indukcyjnych

Frankfurt, luty 2015.

Wysoka efektywność, najwyższa jakość, trwałość, a ponadto – możliwość używania na płytach indukcyjnych!  Oto lista oczekiwań konsumentów wobec nowoczesnych naczyń kuchennych. Powłoki zapobiegające przywieraniu Teflon® Radiance stanowią idealną odpowiedź: trójwarstwowa struktura systemu Teflon® Radiance zawiera cząsteczki ferromagnetycznej stali nierdzewnej, które wspomagają proces indukcji oraz zapewniają równomierne rozgrzanie całej powierzchni naczynia. Dodatkową zaletą naczyń kuchennych wyposażonych
w Teflon® Radiance jest ich kompatybilność ze wszystkim rodzajami kuchenek. Zakup naczyń kuchennych z Teflon® Radiance stanowi więc idealny wybór także dla tych, którzy planują w niedalekiej przyszłości zmienić swoją kuchenkę na indukcyjną.

Indukcja napędza wzrost sprzedaży kuchenek i naczyń kuchennych!

Innowacje w dziedzinie naczyń kuchennych powinny dotrzymywać kroku najnowszym rozwiązaniom wprowadzanym przez producentów kuchni. Kuchenki indukcyjne są głównym motorem napędowym rozwoju technologii płyt kuchennych. Już latach 2004 – 2010 sprzedaż nowych płyt indukcyjnych w Europie Zachodniej niemal się potroiła, ich udział rynkowy wzrósł z poziomu 12% do 34%, a w niektórych krajach osiągnął nawet 50%. Trend wzrostowy jest coraz bardziej wyraźny, co oznacza ogromny potencjał sprzedażowy również dla naczyń kuchennych. Według międzynarodowych badań rynku przeprowadzonych przez agencję GfK, udział w sprzedaży patelni indukcyjnych w ośmiu dużych krajach Europy wzrósł w ciągu ostatnich czterech lat o ponad połowę, z 28,2% w 2010 roku do około 45% pod koniec 2014 roku.

Wspierający proces indukcji Teflon® Radiance zapewnia równomierne rozgrzanie naczynia

Opatentowana technologia Teflon® Radiance, zaprojektowana z myślą
o kuchenkach indukcyjnych, zawiera ulegające namagnesowaniu cząsteczki stali nierdzewnej. Zintegrowane ze strukturą powłoki cząsteczki zapewniają równomierne rozgrzanie powierzchni naczynia. Technologia indukcyjna działa na zasadzie pola elektromagnetycznego, które powstaje pomiędzy naczyniem
a aktywną częścią płyty kuchenki indukcyjnej, dlatego garnki oraz patelnie muszą posiadać warstwę ferromagnetyczną, umożliwiającą wytworzenie pola.
Z tego też wynika konieczność umieszczania w  konstrukcji dna aluminiowych naczyń przystosowanych do kuchenek indukcyjnych wkładki ze stali nierdzewnej.

Specjalna struktura powłok Teflon® Radiance

Wszystkie trzy warstwy zawierają politetrafluoroetylen (PTFE) DuPont Teflon®
– polimer, który  zapewnia wyjątkowo skuteczne i długotrwałe zapobieganie przywieraniu. Inne zalety technologii Radiance są rezultatem zastosowania dodatkowych metod i materiałów:

1. Podkład

Dolna warstwa stanowi spoiwo pomiędzy powłoką a podłożem patelni (np. aluminium). Materiały wypełniające, takie jak tlenek krzemu, sprawiają,
że powłoka nieprzywierająca jest wyjątkowo odporna na ścieranie.

2. Warstwa środkowa

Fluoropolimerowa warstwa środkowa zawiera w całej swej strukturze określonej wielkości cząsteczki stali nierdzewnej, które dzięki swym właściwościom magnetycznym wspomagają proces indukcji oraz równomierne rozgrzewanie całej powierzchni naczynia. Cząsteczki stali nadają powierzchni patelni charakterystyczną barwę, co również  stanowi cechę wyróżniającą Teflon® Radiance na tle konkurencyjnych produktów w standardowych odcieniach szarości.

3. Wierzchnia warstwa kryjąca

Przezroczysta powłoka wierzchnia składa się niemal wyłącznie z tworzywa PTFE, zapewniającego długotrwałą wydajność oraz znakomite właściwości antyadhezyjne (nieprzywieralność).

Koncepcja była po raz pierwszy zaprezentowana na tegorocznych, właśnie dobiegających końca targach Ambiente we Frankfurcie.

Gwarantowana jakość i bezpieczeństwo marki premium!

Wszystkie powłoki nieprzywierające DuPont, w tym także Teflon® Radiance, spełniają wszelkie międzynarodowe wymogi w zakresie dopuszczenia do kontaktu z żywnością. Naczynia są produkowane bez użycia PFOA i BPA, wyłącznie we współpracy i licencjonowanymi producentami, z zachowaniem rygorystycznych wymogów technicznych firmy DuPont.

obraz 1
Źródło/grafika: statista i inne

Płyty indukcyjne są najszybciej rosnącym segmentem rynku technologii kuchennych. Powodem ich wzrastającej popularności jest coraz bardziej przystępna cena oraz perspektywa znacznych – na tle tradycyjnych rozwiązań
– oszczędności w zużyciu energii

df
Źródło/grafika: DuPont/Gfk panel handlowy
*dane szacunkowe

Trendy sprzedażowe podążają w ślad za innowacjami technologicznymi: rozwój rynku patelni indukcyjnych odzwierciedla wzrost sprzedaży kuchni indukcyjnych.

Środkowa warstwa 3-warstwowego systemu Teflon® Radiance z ferromagnetycznymi cząsteczkami stali nierdzewnej wspomaga proces indukcji oraz równomierne rozgrzewanie całej powierzchni naczynia.

Logo DuPont Oval oraz Teflon® są zastrzeżonymi znakami towarowymi lub znakami towarowymi E.I. du Pont de Nemours and Company lub spółek zależnych. Chemours Deutschland GmbH jest w 100% spółką zależną EI du Pont de Nemours and Company. Wszelkie prawa zastrzeżone.