V Festiwal Dobrego Humoru w Gdańsku

Zupa bursztynowa, liczne konkursy, rekordowa wędzona ryba – mnóstwo atrakcji mieszkańcom Trójmiasta zapewnili kucharze z SPKiC Region Pomorski.

Czwartek (24.06.2004) – zupa bursztynowa

Od rana najlepsi kucharze ze Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski raczyli mieszkańców Gdańska pokazami grillowania mięs i ryb a po południu razem z mieszkańcami gotowaliśmy zupę o 250 letniej tradycji – polewkę bursztynową (receptura odnaleziona i zmodyfikowana przez Andrzeja Ławniczaka – SEKRETARZA SPKIC RP) .

Odbyły się również dwa  konkursy dla  publiczności :

  • Kto najszybciej zje 0.5 kg klusek kaszubskich (rekord 1.23 s)
  • Kto najszybciej zje 10 placków ziemniaczanych (rekord 1.15 s)

Warto podkreślić, ze konkursy nie były łatwe – obie potrawy były bardzo gorące.

Piątek (25.06.2004) – konkurs stołów biesiadnych

Od wczesnych godzin rannych kucharze:

  • Restauracja Bordo Warszawa
  • Restauracja Chata Myśliwska Bydgoszcz
  • Restauracja Pirat Władysławowo

Oraz amatorzy:

  • Zespół Amatorów Trójmiasta

Przygotowywali humorystyczne stoły biesiadni które były oceniane przez czołówkę Polskich aktorów reżyserów i rysowników :

  • Marzena Kipiel  (Kiepska)
  • Tadeusz Drozda
  • Zbigniew Jujka
  • Jerzy Gruza
  • Leon Niemczyk
  • Stanisław Zygmunt
  • Marek Łochwicki

Pod czujnym okiem kucharskim Wojtka Dembowskiego W-C PREZESEM SPKIC RP, jury zdecydowało się przyznać następujące nagrody:

1. MIEJSCE I (1800 zł)
RESTAURACJA BORDO za stół w stylu kosmicznym
2. MIEJSCE I ZŁ (1500 zł)
AMATORZY TRÓJMIASTA STÓŁ Z CZASÓW PRL
3. MIEJSCE I (1000 zł)
RESTAURACJA CHATA MYŚLIWSKA za stół wiejski na wesoło
4. MIEJSCE
RESTAURACJA PIRAT Z WŁADYSŁAWOWA za damę z łasiczką z głową świni

W tym dniu odbyło się dużo konkursów dla mieszkańców Trójmiasta:

  • Konkurs na największą ilość zjedzonych jaj na cało, (gorące jaja trzeba było sobie obrać i zjeść bez soli i popijania)
    Najlepszy tegoroczny wynik to 40 jaj, tak więc nadal obowiązuje rekord ubiegłoroczny – 50 zjedzonych jaj.
  • Zjedz 10 parówek w 3 min trzeba było sobie obrać z flaka rekord 2.55
  • Kto najszybciej zje serek homo nie odrywając pojemnika od stołu trzeba go było zjeść rękami
  • Kto najszybciej zje 1.50 kg golonki pieczonej rekord 2.45 bez musztardy ani chrzanu i bez popicia

WSZYSTKIE KONKURSY PROWADZIŁ WYBRZEŻOWY COOK SHOW MEN -ZDZISŁAW SENWICKI W-C PREZES SPKIC RP

Piątek (25.06.2004) – wędzenie największej porcji ryby


Ryba tołpyga o wadze16,5 kg wędziła się 5,5 godz. w specjalnie zrobionej w tym celu wędzarni  zostało to zgłoszone do Księgi Rekordu Guinnesa,  w tym projekcie pomagali nam specjalni goście – młodzieżowa reprezentacja Polski z OSSKiC pod przewodnictwem samego Prezesa GRZEGORZA KAZUBSKIEGO – któremu składamy serdeczne podziękowania.  Ryba została wydana mieszkańcom za 1 zł za porcję a kwota przekazana została jak co roku na dom małego dziecka im J. Korczaka w Gdańsku Oliwie. Zaproszonych Gości i aktorów  raczyli w restauracyjce SPKiC – Marek Pietrzak i Paweł Rądlewski.

Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski już drugi raz z rzędu otrzymało statuetkę od kapituły Festiwalu Dobrego Humoru (za najlepsze przygotowanie biesiady dobrego humoru).

Kucharze z Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski brali udział czynny udział  w imprezach towarzyszących Festiwalowi Dobrego Humoru:

  • Herbatka U Tadka – Grillowanie
  • Bal w Parlamencie – organizacja
  • Bankiet w hotelu Mercure Hevelius  pomoc przy organizacji bankietu w stylu medycznym (DALEKO OD NOSZY)

Nad podtrzymywaniem dobrego humoru  czuwał Prezes SPKIC Krzysztof Szulborski który nadesłał te parę słów.