XII DORSZOWE ŻNIWA 2015 / RELACJA

20 czerwca 2015 na Zamku w Gniewie odbyły się XII MISTRZOSTWA POLSKI W POTRAWACH Z RYB MORSKICH Dorszowe Żniwa.

Podczas tegorocznej edycji zadaniem uczestników było przygotowaniu zakąski z polędwicy wołowej, brzoskwini oraz sera Polmlek Mlekdamer, dania głównego z wykorzystaniem dorsza, masła Polmlek oraz szparagów białych lub zielonych oraz deseru z wykorzystaniem twarogu Polmlek, czekolady (dowolnego rodzaju), miodu, dzikiej róży lub rokitnika.  Do udziału w mistrzostwach przystąpiło 8 dwuosobowych drużyn z całej Polski. Po 2 turach konkursowych, jury w składzie:  Jerzy Pasikowski, Kurt Scheller, Giancarlo Russo, Adam Chrząstowski, Jerzy Pasikowski, Aleksandra Sowa, Tomasz Milewski, Stefan Birek, Piotr Chylarecki, Tomasz Deker, Krzysztof Gawlik, Dariusz Struciński, Grzegorz Parczewski, Patryk Dziamski, Krzysztof Gradzewicz, Arleta Żynel, Jacek Ziemba, Michał Kuter, Rafał Godziemski i Przemysław Tworkowski, wytypowało zwycięzców:

I miejsce i obrona tytułu z ubiegłego roku:  Restauracja Mercato, Hotel Hilton Gdańsk – Paweł Stawicki i Dominik Karpik

II miejsce: Restauracja Aruana w Hotelu NARVIL Conference & Spa – Adrian Górny i Mateusz Sokołowski

III miejsce: Restauracja  Rzeka Smaków, Ibis Reda – Artur Szymański , Marcin Stadler

 

Nagrody dla zwycięzców ufundowali:

  • Expo Sweet – Nagrody pieniężne (1, 2 ,3 miejsce)
  • Żywiec Zdrój –2x Kitchen Aid (1 miejsce)
  • Kulinarny Puchar Polski – udział w Kulinarnym Pucharze Polski i 1500 zł (1 miejsce)
  • Dajar – bony na zakupy (1, 2, 3 miejsce)
  • Robot Coupe – 2x Mikromix (2 miejsce)
  • Stena Line – Voucher na prom do Szwecji dla dwóch osób (2 miejsce)
  • Hotel 3 Wyspy w Świnoujściu  – 2x Voucher pobytowy dla dwóch osób (3 miejsce)
  • Fusion Gusto – kosze z owocami (1, 2 ,3 miejsce)
  • Smarten – nagrody rzeczowe (1, 2, 3 miesce)
  • Bonduelle – nagrody rzeczowe (1, 2, 3 miejsce)
  • Saga – nagrody rzeczowe (1, 2, 3 miejsce) 

Dorszowym Żniwom towarzyszyły bezpłatne warsztaty fotografii kulinarnej Olympus, wieńczące II Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej.

Podczas uroczystej gali finałowej, w przepięknej oprawie artystycznej, na dziedzińcu zamkowym,  ogłoszono wyniki obydwu konkursów.  Ten fantastyczny wieczór był nie tylko okazją do nagrodzenia zwycięzców. Krzysztof Szulborski uhonorował kilka ważnych dla świata gastronomii osó: Jerzego Pasikowskiego, który otrzymał Panteon Kulinarny oraz Radosława Szatkowskiego Prezesa ARR i Iwony Ciechan rzecznik prasową ARR,którym podziękowano za wieloletnią współpracę i wsparcie w  promocji polskiej kuchni na arenie krajowej i międzynarodowej. Robert Sowa otrzymał natomiast statuetkę kucharza, symbolizującą wsparcie, jakim obdarza go kucharska brać. Galę umili występ Artem Furman wraz z zespołem. Kolację przygotowali Mariusz Gachewicz wraz z kucharzami restauracji Marysieńka, zwieńczeniem której był deser wykonany przez Piotra Chylareckiego. Ekscytującym elementem wieczoru było losowanie nagród ufundowanych przez partnerów wydarzenia.

Organizatorem wydarzenia był Krzysztof Szulborski i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich przy współpracy z Mariuszem Gachewiczem i Hotelem Zamek Gniew.