XV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

W związku z obecna sytuacją związaną z rozprzestrzenianiem się w Polsce koronawirusa 2019-nCoV, wszelkimi podjętymi decyzjami i działaniami państwowymi oraz rekomendacjami ze strony Sztabu Kryzysowego w Busku Zdroju,
Organizatorzy podjęli decyzje o anulowaniu konkursu w terminie 13-15 marca 2020 roku i przeniesieniu organizacji tego konkursu na inny, bezpieczny termin.


Już wkrótce odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Burmistrza miasta i gminy Busko-Zdrój, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2020.

Jubileuszowa edycja konkursu odbędzie się w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który został już po raz drugi partnerem tego konkursu.

Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali trzy dania konkursowe: pierwsze danie makaron- z obowiązkowym użyciem makaronu marki Perino (i dowolnych składników) drugie danie mięsne – polędwica Wellington z obowiązkowym użyciem polędwicy wołowej marki Sokołów (i dowolnych składników) oraz deser z obowiązkowym wykorzystaniem bazy deserowej marki Debic (i dowolnych składników).

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Kurt Scheller, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek, Janusz Profus, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Paweł Mieszała, Przemysław Chudio. W jury profesjonalnym technicznym: Waldemar Hołówka, Mirosław Ciołak, Piotr Bassara i Janusz Garncarczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 21 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych uczestników:

Restauracja Lavenda cafe&lunch – Poznań – Roman Serdiuk,Vitalii Kovalenko
Restauracja Biała Róża – Kraków – Adrian Depta, Paweł Pamuła
Hotel Radisson Blu Resort – Świnoujście – Maciej Morański, Andrzej Sawka
Hotel Radisson Collection – Warszawa – Michał Rosiński, Jacek Schliske
Amore Mio Pizza&Grill – Elbląg – Bartosz Majchrzak, Karol Pawłowski
Klimat Bistro – Zielona Góra – Kacper Szafrański, Luiza Kuta
Hotel Grand Ascot – Restauracja Four – Kraków – Kinga Brańka, Wit Wojas
Hotel Blue Diamond – Nowa Wieś k.Rzeszowa – Dariusz Osika, Mateusz Hnatowski
Hotel Fabryka Wełny – Pabianice – Michał Bielecki, Piotr Czech
Restauracja Il Pardino – Poznań – Marek Szuba, Patryk Czemierowski
Hotel Restauracja Piano – Lublin – Piotr Huszcz, Dariusz Cygan
Restauracja Ed Red – Warszawa – Łukasz Kostrzewski, Marek Paczuski
Ekipa rezerwowa: Pałac w Orli – Koźmin Wielkopolski – Arkadiusz Marcisz, Kacper Raźniak

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania – makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów i drugiego dania konkursowego – deseru Debic oraz wybranych składników.

Zobaczymy w akcji ekipę Agnieszki Rylik, Doroty Gardias, Joanny Kurowskiej, Izabeli Trojanowskiej i Luigi Pagano, Zygmunta Chajzera, ,Sebastiana Wątroby ,Tomasza Kozłowicza, Laury Łącz i Wandy Kwietniewskiej.

Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: Burmistrza miasta i gminy Waldemara Sikorę, Dyrektora Hotelu Słoneczny Zdrój Grzegorza Rąpla oraz przedstawicieli sponsora Strategicznego marki Perino, sponsorów Głównych: Winterhalter, Eauvation, Gastro Magic Service, Debic oraz marki Sokołów.

W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Jacek Kempa, Wojciech Harapkiewicz oraz Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.

Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.

Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do rywalizacji konkursowej za rok.

HARMONOGRAM WYDARZENIA

13.03.2020 Piątek

16.00 Przyjazd i zakwaterowanie uczestników konkursu, jury , prasy, sponsorów i gości VIP w hotelu
19.00-21.00 Kolacja – Klub Kalejdoskop
20.00 Odprawa konkursowa z Jury dla profesjonalistów – Sala Konferencyjna Buska
21.00 Odprawa konkursowa z Jury dla Gwiazd – Sala Konferencyjna Buska
21.00- 03.00 Spotkanie integracyjne – Klub Kalejdoskop

14.03.2020 Sobota

7.00-10.00 Śniadania hotelowe – Klub Kalejdoskop
8.30 Oficjalne otwarcie konkursu – Restauracja Ponidzie
9.00- 16.00 Konkurs kulinarny dla profesjonalistów i Gwiazd – wstęp wolny dla widzów z zewnątrz – Resturacja Ponidzie
10.00-10.15 Podziękowania dla Jurorów konkursu dla profesjonalistów – scena- Restauracja Ponidzie
11.00-11.15 Podziękowania dla Jurorów konkursu dla Gwiazd – scena- Restauracja Ponidzie
12.00-12.15 Podziękowania dla Uczestników konkursu dla profesjonalistów – scena-Restauracja Ponidzie
13.00-13.15 Podziękowania dla Uczestników konkursu dla Gwiazd – scena- Restauracja Ponidzie
14.00 -14.15 Podziękowania dla Patronów Medialnych – scena-Restauracja Ponidzie
14.00 -16.00 Lunch – Klub Kalejdoskop
19.00 -01.00 Dinner – Klub Kalejdoskop
20.00-20.50 Gala Zwycięzców i podziękowania dla Sponsorów – scena – Restauracja Ponidzie
21.00-22.00 Występ LP Luigi Pagano- Klub Kalejdoskop
22.00-22.40 Występ Gwiazdy wieczoru- Izabela Trojanowska – Klub Kalejdoskop
23.00-01.00 Występ LP Luigi Pagano- Klub Kalejdoskop

15.03.2020 Niedziela

7.00 -11.00 Śniadanie hotelowe- Restauracja Ponidzie
Do 13.00 Wykwaterowanie z hotelu


Organizator: GRG Giancarlo Russo
Partnerzy: Hotel Słoneczny Zdrój, Polskie Składy Budowlane, Bellavita Expo Warsaw

Sponsorzy: Perino, Winterhalter, Eauvation, Gastro Magic Service, Debic, Cheman, Sokołów, Alva, Monini, Prymat, Dilmah, Saquella, Stock, Wine Direct by Partner Center, North Coast, Castelli, Melvit, Janex, Kruszwica, Fanex,Fruits4you,Inter Europol, Etna, 123gastro.pl,Wimal Kapitan Pirat, Pasticceria Mignon,Hotel Blue Diamond Hotel Fabryka Wełny

Patronat medialny: VIPMagazyn, Fakty Magazyn Gospodarczy, Gazzetta Italia, Poradnik Restauratora, Przegląd Gastronomiczny, Nowości Gastronomiczne, Szef Kuchni, Restauracja, Magazyn Gourmenet, newwsgastro.pl, gastrona.pl, papaja.pl, horecanet.pl, kucharze.pl, madeinswietokrzyskie.