Zakwaski – jak ożywiamy produkty mleczne

Silna flora bakteryjna jest niezwykle istotna dla naszego zdrowia. W naszych jelitach żyją miliony bakterii, które żyjąc z nami w symbiozie, pełnią istotną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jak możemy zadbać o prawidłowy skład flory?

StreptosanKultury bakterii z rodzin bifidobacterium i lactobacillus to nasi bardzo pożyteczni lokatorzy, o których dobrej kondycji nie powinniśmy zapominać. Bakterie te regulują pracę jelit, spełniają ważne funkcje w procesie trawienia, antagonizują bakterie i grzyby patogenne, stymulują system odpornościowy. Kultury te produkują i syntezują białka i aminokwasy oraz witaminy takie jak witamina K, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, kwas foliowy), sprzyjają wchłanianiu jonów wapnia, żelaza czy witaminy D.

Wrogowie flory

Niestety dzisiejsza dieta jest coraz uboższa w produkty, które są źródłem pożytecznych kultur bakterii. Współczesny tryb życia prowadzi do systematycznego osłabiania mikroflory jelitowej. Spożywany alkohol, dieta uboga w błonnik i żywe fermentowane produkty, przewlekły stres i stosowanie antybiotyków mogą prowadzić do znacznej dewastacji flory, co może skutkować osłabieniem odporności, problemami jelitowymi, dysbakteriozą i wynikającymi z niej konsekwencjami. Naukowcy wciąż badają wpływ nieprawidłowej flory bakteryjnej jelit na występowanie takich chorób jak astma, alergia, autyzm, chroniczne zmęczenie, otyłość, zapalenia jelit, choroby Leśniowskiego-Crohna, a nawet nerwica czy depresja.

DSC_0852_DOBREJak możemy sobie pomóc?

Oczywiście nie da się całkowicie wyeliminować z naszego życia stresu, antybiotyków lub używek, jednak mając świadomość skutków ubocznych, możemy odpowiednio zareagować wprowadzając do diety np. świeżo ukwaszone produkty mleczne, zawierające żywe kultury bakterii.

Dla osób, które chciałyby na stałe uzupełniać dietę o żywą mikroflorę, świetną propozycją mogą być Zakwaski. Są to startery z żywą florą do domowego przygotowania aktywnego, niepasteryzowanego nabiału np. jogurtu, kefiru, twarogu, śmietany czy kwasu (kwasu czyli fermentowanego napoju na bazie np. owoców, warzyw lub chleba). Podstawową zaletą domowego przygotowania jest uzyskanie maksymalnie świeżego nabiału, o bardzo aktywnej florze bakteryjnej. Domowy produkt nie musi oczekiwać na półce sklepowej, więc nie jest poddawany zabiegom wydłużania terminu przydatności lub poprawiania wyglądu. Domowy nabiał należy spożywać świeży, w ciągu kilku dni od przygotowania.

Bez zbędnych dodatków

Zakwaski pozwalają na powrót wprowadzić do diety prawdziwie fermentowane produkty, skracając do maksimum czas od przygotowania do spożycia. W przeciwieństwie do wielu gotowych produktów nie zawierają żadnych zbędnych dodatków np. mleka w proszku, zagęstników, cukru, barwników. Wszystkie dodatki, np. owoce, płatki owsiane, nasiona np. pestki dyni czy słonecznika, należy dodać do jogurtu tuż przed spożyciem.

Startery zawierają wyselekcjonowaną i bezpieczną mikroflorę, którą można dobrać wg. określonych potrzeb. Np. Starter Zakwaska do JOGURTu VIVO – to najbardziej klasyczny jogurt zawierający pałeczki Lactobacillus Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus czy Bifidobacterium lactis.

Zakwaska Acidolakt umożliwia uzyskanie tzw. mleka acidofilnego, czyli jogurtu z dużą zawartością szczepu Lactobacillus acidophilus, który jest częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków.

Zakwaska Bifivit to oczywiście jogurt z przewagą szczepów Bifidobacterium lactis, obecnych np. w mleku matki karmiącej. Jogurt uzyskany z Zakwaski warto wprowadzić do diety dzieci już od 6 miesiąca życia, ale i osób dorosłych.

Wybierz swoją florę

Zakwaski to bardzo bogata oferta starterów, w ramach której każdy może dobrać odpowiedni produkt wg. swoich potrzeb. W ramach oferty są startery ze wzmocnioną mikroflorą (Simbilakt i Simbilakt z laktulozą), z pochodzącą z Abchazji florą polecaną dla seniorów i osób dorosłych (Streptosan – tzw. jogurt 100-latków), dla młodzieży i sportowców (Vitalakt), z zawartością tzw. probiotyku fitness czyli głośnego w ostatnich latach szczepu lactobacillus gasseri (Zakwaska FIT&SLIM), czy przebadanych klinicznie szczepów NCFM i BI-04 (Zakwaska IMU-JOGURT). Oczywiście warto spróbować domowego kefiru (Zakwaska do KEFIRu VIVO) oraz poznać smak ukwaszonego twarogu i śmietany (Zakwaska do Twarogu i do Śmietany) oraz kwasu (Zakwaska Kwas).

Znani polecają

Po Zakwaski sięgnęło wielu blogerów i popularyzatorów zdrowej żywności. Domowy jogurt migdałowy przygotowany na bazie Zakwaski do Jogurtu Vivo polecała znana zawodniczka karate Anna Lewandowska, przepisy z ich użyciem promowały np. autorki książek i znane blogerki Kinga Paruzel czy Olga Smile. Dużą zaletą produktów jest możliwość przygotowania również produktów na bazie mleka roślinnego. Sprawdzone przepisy na „jogurt” migdałowy, kokosowy, owsiany czy sojowy można znaleźć na wielu blogach kulinarnych, których autorzy już wypróbowali Zakwaski.

Przygotowanie – to takie proste

Wyhodowanie jogurtu przy pomocy Zakwaski zajmuje niewiele czasu, a od nas wymaga zaledwie 10 minut pracy. Jeden litr mleka pasteryzowanego należy zagotować, a jeden trzymać schłodzony w lodówce. Następnie łączymy mleko ciepłe z zimnym i mieszając odczekujemy 3-5 minut. Temperaturę warto sprawdzić termometrem kuchennym. Przed dodaniem kultur bakterii mleko powinno mieć temperaturę około 40 stopni. Mieszamy zawartość startera z mlekiem, następnie przykrywamy naczynie, okrywamy je dokładnie ciepłym kocem i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów (np. przy kaloryferze). Po 8 godzinach jogurt jest gotowy. Wstawiamy go do lodówki, gdzie po kilku godzinach dodatkowo zgęstnieje. Należy go spożyć maksymalnie do 7 dni.

Wysoka wydajność

Istotną zaletą starterów jest możliwość kilkukrotnego namnożenia jogurtu. Po pierwszym przygotowaniu jogurtu w ciągu 5 dni możemy użyć czterech, dużych łyżek stołowych z jogurtu uzyskanego z Zakwaski, do zaszczepienia kolejnej porcji mleka. Proces ten możemy powtórzyć 2-3 razy, dzięki czemu kupując jeden starter możemy uzyskać nawet do 10 litrów jogurtu. Nie poleca się jednak zbyt długiego namnażania jogurtu, z przyczyn higienicznych. Po kilku namnożeniach warto użyć kolejnego startera.

Bezpieczeństwo

Startery są pakowane próżniowo, w sterylnych warunkach, a dzięki nowoczesnej technologii liofilizacji mogą być przechowywane przez 12 miesięcy zachowując pełną aktywność. Producent posiada certyfikaty jakości ISO i certyfikat ministerstwa zdrowia kraju producenta. Zawarte w starterach kultury bakterii są przebadane mikrobiologicznie i nie są modyfikowane genetycznie.

Gdzie kupić?

Zakwaski można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością (np. sieć Organic Farma Zdrowia – lista punktów dystrybucji http://zakwaski.pl/zakwaski-sklepy.php) oraz w firmowym sklepie internetowym http://sklep.jogurt-domowy.pl

Startery kosztuje od 6 do 9 zł w zależności od sklepu oraz zestawu (sklepy oferują produkty również w zestawach). Zalety starterów i ich wysoka wydajność sprawiają, że Zakwaski warto wprowadzić do diety codziennej każdego z nas.

Więcej informacji:

http://www.zakwaski.pl/ - strona producenta

http://www.jogurt-domowy.pl/ - strona dot. idei domowego jogurtu, porady, przepisy,

http://sklep.jogurt-domowy.pl/ - sklep internetowy

https://www.facebook.com/Jogurt.Domowy/ - profil serwisu Jogurt Domowy

Kontakt:

rafal@jogurt-domowy.pl

kontakt@jogurt-domowy.pl

Tel. 600-58-99-79

Dodaj komentarz