Erasmus+VET / relacja

Beata Seleman
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku

W trudnych czasach pandemii, nam się udało! – Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich! Gdy 28.11.2021 samolot z naszymi uczniami na pokładzie wylądował w Rębiechowie z ulgą można było powiedzieć: „Udało się!” Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało nam się zrealizować trwające miesiąc, praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Maladze, w Hiszpanii.

Pierwsza grupa uczestników odbyła swoje praktyki w Rimini od 31.08. 2021 r. do 27.09.2021 roku. Z uwagi na trudną sytuację epidemiczną skutkującą nauką w trybie online, lockdownem oraz towarzyszącą we wszystkich aspektach życia niepewnością realizacji projektu towarzyszyła ciągła rotacja uczestników, ponawiane rekrutacje, aneksowanie czasu trwania projektu, zmiany w harmonogramie. Wszystkie te działania były wyjątkowym wyzwaniem dla Zespołu Projektowego dlatego realizacja obu mobilności była dla nas wielkim sukcesem. W Riminii, dzięki naszemu partnerowi Sistema Turismo młodzież mogła kształcić swoje umiejętności i zdobywać nowe doświadczenia zawodowe w najbardziej znanych restauracjach i hotelu otrzymujących najwyższe oceny na portalu Trip Advisor, a nawet polecanych przez przewodnik Michelin.

Rimini, przede wszystkim kojarzone z letnim wypoczynkiem nad morzem, okazało się świetnym miejscem dla naszych przyszłych kucharzy do pracy przy owocach morzach, które są tu niezwykle popularne. Nasi uczniowie poznali w najmniejszym detalu zasady obróbki i przygotowania, m.in. kalmarów, krewetek, langustynek, małży i ryb. Nie zabrakło również nauki sporządzania lokalnych potraw takich piadina – cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, pieczony w specjalnym ceramicznym naczyniu (lub na płaskiej patelni), a następnie nadziewany szynką, serem lub warzywami, brodetto jednej z najsmaczniejszych zup rybnych na całym wybrzeżu Adriatyku, zupy warzywnej minestrone, przygotowywania makaronów typowych dla włoskiej kuchni, (np. tagliatelle, lasagne, cannelloni, ravioli, gnocchi, spaghetti), risotto -bardzo popularnej włoskiej potrawy, przyrządzanej na bazie ryżu, włoskich pierogów tortellini nadziewanych mięsem, grzybami bądź serem oraz deserów, jak znane wszystkim tiramisu i cannolo, czyli rurek z chrupiącego ciasta nadzianych kremem z sera ricotta.

Uczestnicy projektu doskonalili się w sztuce kulinarnej, w takich restauracjach jak ukryta wśród krętych uliczek i kolorowych domów, Osteria de Borg, reklamowana w przewodniku Michelina ze względu na kuchnię opartą na lokalnych produktach, w której królowały własnej roboty makarony, grillowane mięsa i piadina. A wszystkie potrawy serwowane w niepowtarzalnym stylu vintage pełnym regionalnych elementów. Trattoria La Marianna usytuowana między kolorową działką ulic i placów Borgo San Giuliano, dzielnicy która w starożytności była wioską rybacką, a mostem Tyberiusza, to miejsce, w którym kuchnia opierała się na tradycji kuchni morza regionu Romana. Można tam zjeść takie pyszności jak piadinę, tagliolini allo scogilo – spaghetti z owocami morza, szaszłyki z ryb, smażone
sardynki, pączki. W położonej kilka kroków od morza La Cappa Ristorante-Pizzeria nasi uczniowie nauczyli się przyrządzać dania ze specjałów morskich. Ristorante Diana Riccione zdradziła przed uczestnikami naszego projektu tajemnice perfekcyjnego przygotowania słynnej Romana piadina, domowych makaronów, specjałów z owoców morza i najlepszych grillowanych dań mięsnych lub rybnych.

Uczniowie kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa mieli okazję odbyć swój staż w czterogwiazdkowym hotelu Sovrana Hotel & Spa, który świadczy szeroki zakres usług dla swoich gości i działa zgodnie z zasadą „zero waste green hotel”, jest także przyjazny dla zwierząt, nie tylko dlatego, że je przyjmuje, ale również dlatego, że korzysta z wysokiej jakości produktów pochodzących z farm dbających o los zwierząt. Tutaj uczniowie doskonalili swoje umiejętności z zakresu służby pięter, m.in. ścielenia łóżek metodą śródziemnomorską oraz obsługi konsumentów podczas serwisu śniadaniowego. Bogactwo śniadaniowych specjałów i smakołyków w tym hotelu oraz parzenie kawy na różne sposoby, pozwoliło uczniom poznać i stosować zasady posługiwania się bufetem typowym dla kuchni śródziemnomorskiej.

Praktykom i stażom w Rimini towarzyszy również bogaty program kulturowy. Rimini to nie tylko nadmorski kurort, ale również miasto pełne pamiątek po urodzonym tu słynnym reżyserze filmowym Federico Fellinim. O niezwykłej historii miasta sięgającej starożytności świadczą Most Tyberiusza z początku naszej ery i jeszcze straszy Łuk Augusta. Dzielnica San Giuliano, która jako jedyna zachowała swój dawny klimat i charakter zabudowy zachwyca kolorowymi domkami i grafikami pochodzącymi z filmów F. Felliniego. Warto też udać się na wieczorny spacer wokół oświetlonego Zamku Sigismondo Pandolfo Malatesta oraz średniowieczny plac Cavour. Nie można było też nie odwiedzić położonej niedaleko Wenecji i zachwycić się Placem Św. Marka, Pałacem Dodżów, Mostem Westchnień, uroczymi kamienicami wyrastającym z setek kanałów oraz odbyć rejs statkiem vaporetto po kanale Grande. W San Marino uczniowie wędrowali po starych, wąskich uliczkach jednego z najmniejszych państw, a z murów obronnych na Górze Titano podziwiali spektakularne krajobrazy od Apeninów po Adriatyk. W Rawennie zachwycali się bogactwem wszechobecnych bizantyjskich mozaik, zwiedzili grobowiec Dantego, główny plac miasta Piazza del Popolo, wokół którego toczy się życie mieszkańców i turystów oraz spacerowali po mieście, poznając główne zabytki.

Naszych stażystów w Maladze powitało słońce, ciepło, widoki pierwszych Bożonarodzeniowych dekoracji, których z każdym dniem pobytu przybywało w ilości i bogactwie. Mimo długiej podróży zaraz po zakwaterowaniu udaliśmy się na spacer po okolicy i pierwszą sesję fotograficzną podczas, której nie zabrakło wspólnego zdjęcia przy ławeczce Picassa, artysty tutaj urodzonego i stawiającego swoje pierwsze kroki w sztuce. Poznaliśmy najważniejsze miejsca, które przez kolejne dni naszego pobytu często mijaliśmy: majestatyczny budynek katedry, której fasady nie sposób zmieść w zwykłym kadrze, wypełnione barami i restauracjami, tętniące życiem place Carbon i del Siglo, Plac Konstytucji i reprezentacyjną ulicę Markiza de Larios, które wkrótce miały się zapełnić jednymi z najpiękniejszych w całej Hiszpanii dekoracjami świątecznymi. Podziwialiśmy zawieszony nad Malagą i pięknie oświetlony zamek Gibralfaro wraz z jego murami oraz dotarliśmy do siedziby opiekującej się nami naszej instytucji partnerskiej Universal Mobility.

Nasza instytucja partnerska, Universal Mobility, wybrała dla naszych uczniów restauracje specjalizujące się w różnych kuchniach: fusion, andaluzyjskiej, japońskiej i wegańskiej, jednak, które łączył wspólny element: możliwość pracy na produktach typowych dla tego regionu Hiszpanii: owocach morza, owocach, warzywach oraz wykorzystywaniu ich w nowych odsłonach czerpiąc wzorce z kuchni tradycyjnej. Staż w hostelach sieci Feel, umożliwił naszym uczniom naukę obsługi nowego systemu rezerwacji gości Master Yield 2021, ale przede wszystkim kontakt z gościem podczas czynności wykonywanych w recepcji jak i poza nią. Uczniowie kształcący się zarówno w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa mieli okazję doskonalić posiadane umiejętności jak również nabyć nowe wynikające ze specyfiki miejsc, w których odbywali swoje staże. Bez względu na to czy zakład w jakim się szkolili odpowiadał na potrzeby konsumentów poszukujących dań kuchni typowo hiszpańskiej czy inspirowanej innymi trendami i kierunkami świata, czy zaspokajał potrzeby globtroterów przemierzających Europę wszyscy stażyści zgodnie podkreślali, że cenią sobie atmosferę pracy, życzliwość, wyrozumiałość i spokój, której doświadczyli i które zapamiętają na długie lata.

Oczywiście duże wrażenie wywarł na naszych stażystach walor kulturowy. Trudno zapomnieć zachody słońca nad Malagą zwłaszcza te podziwiany z dachu katedry i punktu widokowego ulokowanego na wzgórzu między Alkazabą a zamkiem Gibralfaro; biel domów w stylu mudejar kontrastującą z błękitem nieba w niewielkiej Frigilianie, nazywanej najpiękniejszym pubelo blanco w całej Andaluzji; jaskinię w Nerja z jedną z największych kolumn stalagmitowych na świecie oraz widok szmaragdowego morza rozbijającego się o skały z tarasu widokowego nazywanego Balkonem Europy. Długo w pamięci pozostanie spontaniczny, jednodniowy wypad do stolicy Sewilli, spacer po jedynym w swoim rodzaju, eleganckim Placu Hiszpańskim, zwiedzanie Alkazary i jej ogrodów z przechadzającymi się tam pawiami i przemierzania wąskich uliczek najstarszej części miasta, aby dotrzeć do punktu widokowego nazywanego Setas de Sevilla albo Metropol Parasol. Wyjazd krótki ale wystarczający, aby zakochać się w architekturze i klimacie tego miasta i pragnąć tu powrócić, żeby dokładniej się w nim zatopić. Miesięczny pobyt w Maladze pozwolił stażystom dobrze poznać zakamarki miasta, ale także był okazją na smakowanie specjałów kuchni andaluzyjskiej i doświadczenia hiszpańskiej „mañana”- spokoju i dystansu do rzeczy, na które nie ma się wpływu. Obok walorów zawodowych i kulturoznawczych warto też wspomnieć o aspekcie społecznym: mieszkanie z grupą rówieśników, dzielenie się obowiązkami domowymi i organizowanie wspólnych zajęć z pewnością pozytywnie wpłynęło na kształtowanie postaw prospołecznych wśród uczestników projektu a każdy z nich wrócił do Polski bardziej samodzielny i odważny, chociażby w zakresie posługiwania się językami obcymi.

Według uczestników projektu wzięcie w nim udziału było najlepszą decyzją, jaką mogli podjąć, ponieważ nie tylko doskonalili się zawodowo, ale również pokonali barierę językową i mieli większą motywację w komunikowaniu się w językach obcych. Inni podkreślali walor kulturoznawczy oraz wzrost wiary we własne możliwości, niektórzy zwrócili uwagę na aspekt integracji i współpracy z całą grupą uczestników. Wszyscy byli zgodni, że z pewnością zachęcaliby innych do skorzystania z możliwości, jakie daje uczniom szkół zawodowych program Erasmus+.