CHEFS ONLY – relacja

Chefs-Only-logoW październiku obchodzimy dzień szefa kuchni. Z tej okazji, blisko 80 szefów kuchni i przedstawicieli firm partnerskich spotkało w ostatnich dniach miesiąca w Mikołajkach, by integrować się bez względu na „herb”.

Wydarzenie zorganizowane było dzięki zaangażowaniu wielu osób. Pomysł spotkania i nadzór nad koordynacją działań zawdzięczamy dyrektor zarządzającej SKP Anecie Tyczyńskiej. Organizatorami wydarzenia byli Tomasz Milewski – szef kuchni  Hotelu Mikołajki***** oraz Krzysztof Szulborski – prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich przy współpracy Agnieszki Opłatkowskiej – kierownik ds. marketingu i PR SKP.

www.tomaszrogala.plW tych dniach, przy pięknej pogodzie, uczestnicy CHEFS ONLY mieli okazję sprawdzić swoje umiejętności sportowe w terenie. Wśród atrakcji pierwszej części spotkania znalazły się zawody drużynowe  w lesie, m.in. paintball, poszukiwanie skarbu oraz pływanie pontonem. Za każdą wygraną konkurencję grupa mogła otrzymać odliczoną kwotę Mikołajków (specjalnie przygotowany nominał pieniądza).

www.tomaszrogala.plPo powrocie z leśnych zmagań drużyny przystąpiły do gotowania. Zasady kulinarnych potyczek były proste. Drużyny mogły kupić w specjalnie przygotowanym sklepie produkty, na które pozwalał im budżet zgromadzony podczas zabaw terenowych. Głównym i obowiązkowym składnikiem dań, miała być dynia. Ekipy przygotowały set menu: zupę lub przystawkę oraz danie główne i deser.

www.tomaszrogala.plKulinarne wyczyny szefów kuchni oglądała  publiczność, spośród której  szczególnie liczną grupę stanowili uczniowie i nauczyciele z pobliskich szkół gastronomicznych. Czas spędzony z szefami kuchni okazał się idealną okazją do dyskusji i wymiany doświadczeń. Młodzież miała możliwość porozmawiać ze wspaniałymi kucharzami i zobaczyć na własne oczy dania, które do tej pory mogli oglądać jedynie na fotografiach i w telewizji. Przekonali się również, że gotowanie to ciężka praca, ale także wspaniała zabawa. Przede wszystkim uświadomili sobie, że sukces można osiągną mając do współpracy godnych zaufania i pracowitych kompanów.

www.tomaszrogala.plW tym samym czasie, po drugiej stronie sali odbywały się warsztaty dla dzieci z domu dziecka. Młodzi uczestnicy otrzymali koszulki oraz fartuchy. Ich zadaniem było przygotowanie strasznej dyni na Halloween, wg instruktażu Mariusza Gachewicza. Dzieła sztuki młodych artystów ozdobiły cały hotel.

Następnie przyszedł czas na warsztaty czekoladowe. Instruktorzy – Ola Sowa, Piotr Chylarecki oraz Karolina Tesarska Patiserka uczyli wykonywania lizaków czekoladowych. Nie obyło się także bez ciekawych opowieści oraz czekoladowych emocji. Po skończonych warsztatach, dzieci wraz z instruktorami wykorzystali kolorową czekoladę w bitwie na smarowanie koszulek.

www.tomaszrogala.pl

 

 

Wszyscy goście i uczestnicy wydarzenia przyszli by posmakować czekoladowych cudów. Oczy każdego z nas były przepełnione radością. Czekolada podbiła serca wszystkich, bez względu na wiek

 

 

www.tomaszrogala.plWieczorem odbył się bankiet, podczas którego firma Stock przygotowała pokaz barmański. Szefowie kuchni oraz partnerzy wydarzenia mieli okazję degustować wspaniale zaaranżowaną kolację, którą przyrządziła załoga Hotelu Mikołajki*****, prowadzona przez Tomasza Milewskiego. Rozegrano także turniej bowlingowy o puchar prezesa firmy INPRO, w którym najlepsza okazała się Agnieszka Woźnowska przedstawicielka Farm Frites. Podczas wieczoru ogłoszono również zwycięzców gry terenowo-kulinarnej. Voucher na trzydniowy kurs żeglarski Akademii 180s  napędzanej przez BMW wygrała drużyna „żółtych”, w składzie: Dariusz Struciński, Malika Szyc-Juchnowicz, Krzysztof „Dzidziuś” Gradzewicz, Łukasz Fulara, Adam Woźniak, Zbigniew Łęgowski, Edward Rzeszowski.

www.tomaszrogala.pl

To niezapomniane spotkanie zakończył słoneczny rejs statkiem Chopin po jeziorze Śniardwy.

www.tomaszrogala.pl

Dziękujemy za liczne przybycie. Nic by się nie wydarzyło, gdyby nie uczestnicy i partnerzy wydarzenia, to właśnie oni stworzyli niezapomniany klimat Chefs Only.

Organizatorzy przewidują cykliczną organizację wydarzenia CHEFS ONLY.

Hotel mikołajki  -do ramki z opisem

Gospodarzem wydarzenia CHEFS ONLY jest Hotel Mikołajki – pięciogwiazdkowy obiekt położony w samym sercu Krainy Tysiąca Jezior. Hotel Mikołajki to miejsce gdzie natura idealnie współgra z nowoczesnością, czego dowodem jest nie tylko wyszukana architektura, ale przede wszystkim Restauracja a’la carte New Island Pub. To właśnie tu kulinarna tradycja Mazur w połączeniu z nowoczesnymi trendami kulinarnymi tworzy kompozycje smakowe pozwalające zadowolić nawet najbardziej wyszukane gusta Gości.