Historia

Pierwsza wzmianka o Stowarzyszeniu Polskich Kucharzy dotyczy roku 1907, kiedy to w Krakowie kardynał Adam Sapiecha powołał do życia Stowarzyszenie Własnej Pomocy Kucharzy.

W 1997 roku grupa zawodowych Gdańskich Kucharzy postanowiła śladem kolegów z innych regionów założyć regionalne stowarzyszenie. Celem było zintegrowanie braci kucharskiej z Pomorza jak również podnoszenie kwalifikacji zawodowych członków stowarzyszenia. Na funkcje przewodniczącego wybrano Z. Motykę.
W tym okresie zorganizowano konkurs kulinarny IGRASZKI POSEJDONA.

Region Pomorski Stowarzyszenia został w roku 2001 wpisany do Krajowego Rejestru Sądowego i jako jedyny region w kraju, uzyskał osobowość prawną.

Od tego momentu intensywnie wpisujemy się nie tylko w działalność kulinarną naszego regionu.W programie naszej działalności, za nadrzędny cel postawiliśmy sobie promocję i rozwój regionalnej kuchni Polskiej. Cele swoje realizujemy dzięki partnerstwu z wieloma firmami HoReCa.

Byliśmy min. współorganizatorem odbywającego się od kilku lat w Gdańsku Festiwalu Dobrego Humoru, będącego jedynym w Polsce i jednym z nielicznych na świecie wydarzeniem kulturalno-rozrywkowym. W trakcie tych imprez festiwalowych organizowaliśmy Festiwal Sztuki Kulinarnej pod nazwą BIESIADA DOBREGO HUMORU w celu propagowania radości i uśmiechu w trakcie przyrządzania potraw. Byliśmy również współorganizatorem Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu, organizowanego corocznie w Jantarze.

Obecnie jesteśmy ORGANIZATOREM jednego z największych KONKURSÓW KULINARNYCH DORSZOWE ŻNIWA odbywającego się nieprzerwanie od 2004 roku, oraz Ogólnopolskiego Sylwestra Szefów Kuchni i Cukierni.

Prowadzimy także działalność charytatywną, przejawem której jest współpraca z Domem im. Janka Korczaka oraz Zakładem Opiekuńczo-Leczniczym dla Dzieci w Oliwie. Członkowie Stowarzyszenia biorą czynny udział w konkursach kulinarnych w Polsce i na świecie, plasując się  w czołowych miejscach.

Sprawozdanie z działalności Zarządu SPKiC region pomorski 2000-2005

W 2000 roku odbyły się pierwsze wybory do władz STOWARZYSZENIA POLSKICH KUCHARZY I CUKIERNIKÓW REGIONU POMORSKIEGO. Na funkcje prezesa nie zarejestrowanego jeszcze stowarzyszenia wybrano Jarosława Walczyka. Do zarządu między innymi weszli J. Roszak , L. Lewano. Celem nadrzędnym było zarejestrowanie sądowne stowarzyszenia i uzyskanie wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego i Stowarzyszeń. W tym czasie na spotkania SPKIC RP przychodziło około 40 osób (niestety archiwa stowarzyszenia nie posiadają żadnych dokumentów związanych z tym okresem działalności).

10.10.2001 grupa kucharzy: Roszak , Ławniczak, Szulborski , Wierzba wzięła sprawy
w swoje ręce i przekonała pozostałych członków ze należy odwołać stary i powołać nowy zarząd.

W wyborach uzupełniających jesienią 2001 (10.10.2001) wybrano:
Roszak – prezes
Szulborski – vice prezes
Urbański – vice prezes
Ławniczak – sekretarz
Lewano – skarbnik
Pietrzak – członek zarządu
Dudzik – członek zarządu
Sobaszek – przewodniczący komisji rewizyjnej

W tym okresie zarejestrowano STOWARZYSZENIE POLSKICH KUCHARZY i CUKIERNIKÓW w Sądzie Rejonowym w Gdyni i uzyskano NIP: 584-24-46-816 oraz REGON: 192633590 (dzięki zaangażowaniu A. Ławniczaka)

Podpisano pierwsze umowy sponsorskie z firmami: WILBO, MEDIUM-FAGOR, ROBOT, ECOLAB, K&K

  • podpisanie umowy z Międzynarodowymi Targami Gdańskimi
  • zorganizowanie konkursu kulinarnego podczas FESTIWALU DOBREGO HUMORU
  • współpraca(integracja) z środowiskiem OSSKIC
  • Zorganizowanie zjazdu SPKiC Region Pomorski w JASTRZĘBIEJ GÓRZE(16.11.2002) gdzie przeprowadzono ponownie wybory uzupełniające za Urbańskiego wszedł do zarządu Dębowski, za Lewano – Wierzba , za Dudzika – Deker zachowując funkcje poprzedników. Zmieniono funkcję M.Pietrzaka z członka zarządu na skarbnika SPKIC RP.

W tym okresie było 72 członków SPKiC Region Pomorski, odbyło się 17 spotkań z członkami SPKiC Region Pomorski, odbyło się 26 spotkania zarządu SPKiC Region Pomorski. Największą aktywnością wykazali się A. Ławniczak , K. Szulborski którzy uczestniczyli w wszystkich spotkaniach.

06.012002 roku z powodu złego stanu zdrowia prezes J. Roszak poprosił zarząd o odwołanie go z funkcji prezesa oraz skreślenie go z listy członków zarządu . Zarząd przychylnie przyjął prośbę J. Roszaka. Funkcję prezesa zgodnie z statutem przejął sekretarz A. Ławniczak do najbliższych wyborów uzupełniających.

W tym okresie:

  • podpisano umowę sponsorską z WITEX HANDEL oraz z FARM FRITES
  • Otwarto biuro SPKiC Region Pomorski w hotelu Posejdon
  • Bicie rekordu guinnesa w największej zgrillowanej porcji ryby (sum 40 kg.)
  • zorganizowano min. Drugą edycję BIESIADY DOBREGO HUMORU podczas FESTIWALU DOBREGO HUMORU
  • Bardzo dużo imprez promujących Stowarzyszenie oraz ich Członków na Międzynarodowych Targach Gdańskich
  • Imprezy kulinarne na prezentacjach artystów sztuki współczesnej w ośrodku BAŁTYK w Jastrzębiej Górze
  • Jarmark gwiazdkowy impreza na rzecz małych dzieci konkurs drużyn juniorskich SPKiC RP
  • Przekazano kwotę 500 zł zebraną podczas bicia rekordu ginessa dla DOMU MAŁEGO DZIECKA W GDAŃSKU OLIWIE oraz ufundowano paczki świąteczno-noworoczne
  • Wyjazd i zwiedzanie fabryki frytek farm-frites w Lęborku
  • W tym czasie odbyło się 12 co miesięcznych spotkań z członkami SPKiC

W październiku 2003 roku w wyborach uzupełniono za Roszaka na funkcje prezesa wybrano K. Szulborski jednocześnie zwolnił on funkcje v-c prezesa na którą to funkcje powołano Z. Senwickiego. Wybrano też nowe władze Komisji Rewizyjnej po pisemnej prośbie przewodniczącego R.Sobaszka o wykreślenie go z funkcji przewodniczącego KR. Na funkcje tą powołano P.Rądlewskiego oraz Urbański Tomczyński i Okoń na członków KR.

W tym okresie:

  • kwestowano po raz pierwszy na WOŚP gotowano wraz z wojskową jednostką z Gdyni- Grabówek 3000 porcji zupy żurek (styczeń)
  • przyjęto uchwałę aby każde spotkania z członkami było w formie szkoleń
  • podpisano umowę sponsorską z BONDUELLE i CHEMAN
  • zorganizowano konkurs kulinarny na MTG. (kreator smaku oraz gotuj z gwiazdą)
  • organizacja międzynarodowej imprezy kulinarnej KUCHNIE EUROPY z okazji wejścia Polski do UNII EUROPEJSKIEJ
  • organizacja międzynarodowego konkursu DORSZOWE ŻNIWA
  • organizacja 5 festiwalu BIESIADA DOBREGO HUMORU.
  • organizacja przeróżnych imprez min. impreza na 80-lecie policji , zoo terapia, impreza z lekarzami itp.
  • pokazy kulinarne na jarmarku dominikańskim
  • organizacja biesiady kulinarnej w czasie 6 mistrzostw świata w poławianiu bursztynu
  • ustanowienie rekordu guinnessa w czasie 3 DNI PIEROGA w Gdańsku
  • organizacja kulinarna pięciu wystaw artystycznych
  • przekazanie w sumie dwóch tyś zł na Dom Małego Dziecka w Gdańsku Oliwie
  • wydanie trzech kalendarzy SPKIC RP na 2005 rok
  • odbyło się 12 co miesięcznych zebrań z członkami SPKIC.
Sponsorzy:

ECOLAB, MEDIUM FAGOR, FARM-FRITES, BONNDUELLE, CHEMAN, WITEX-HANDEL

Sprawozdanie przygotował:

Krzysztof Szulborski
Prezes SPKiC RP

Sprawozdanie z działalności Zarządu SPKiC region pomorski 2005-2009

Dnia 01.09.2005 w Hotelu Posejdon w Gdańsku odbyły się kolejne, zgodne ze statutem wybory do władz Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski . W zebraniu wzięło udział 86 członków SPKIC RP z czego 86 osoby miały prawo do głosowania.

Zarząd SPKIC rp 2005 -2009:

Prezes: K. Szulborski ,

Wice Prezesi W.Dembowski, Z Senwicki

Skarbnik: A. Ławniczak,

Członek zarządu: T. Deker, M. Pietrzak.

Komisja Rewizyjna SPKIC rp 2005 -2009:

Paweł Rądlewski, Jan Tomczyński, Paweł Macioszczyk, Krzysztof Zabłocki, Edward Sikorski.

ZAŁOŻENIE ZARZĄDU „Stworzyć wizję określającą zasadniczą filozofię i kierunek rozwoju Stowarzyszenia poprzez powołanie zespołu kucharzy, który zgłębi tajniki kuchni pomorskiej i kaszubskiej oraz będzie ją promował na arenie Międzynarodowej.”

W 2006 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 136 osób (zgodnie z zapłaconymi składkami). W tym okresie Zarząd wraz z członkami SPKIC rp. zorganizowali i wykonali popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:

  • Pokazy i promocja produktów firm sponsorskich w trakcie comiesięcznych zebrań.
  • Udział w XV Finale WOŚP wykonanie 1500 porcji pierogów z farszem rybnym.
  • Udział w IV Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie.
  • GASTROEXPO – organizacja konkursu kulinarnego.
  • AMBERIF Międzynarodowe Targi Bursztynu, promocja zupy bursztynowej.
  • Gdańskie Targi Turystyczne – pokazy kulinarne i promocja firm sponsorskich.
  • Oprawa kulinarna Ogólnopolskiego Konkursu „Policjant Ruchu Drogowego 2006”.
  • Pomoc w organizacji festynu rodzinnego z okazji Dnia Matki i Dnia Dziecka.
  • Udział w imprezach organizowanych przez SUDETY IT.
  • Organizacja III Mistrzostw Polski – DORSZOWE ŻNIWA (01-04.06.2006).
  • Udział w VI Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb „Sielawa Blues”.
  • Współorganizacja VII Festiwalu Dobrego Humoru.
  • VII Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu – Jantar.
  • Jarmark Dominikański – pokazy kulinarne i promocja firm.
  • Organizacja kulinarna wystaw artystycznych w OWS „Bałtyk” w Jastrzębiej Górze .
  • Jarmark Gwiazdkowy– konkurs kulinarny.
  • SZKOLENIA WSZYSTKICH CZŁONKÓW SPKIC RP w nowo otwartym studio kulinarnym przy Komendzie Wojewódzkiej Policji w Gdańsku.

W 2006 roku odbyło się 10 comiesięcznych zebrań z członkami SPKIC RP.

Sponsorami SPKIC RP były następujące firmy:

ECOLAB , MEDIUM-FAGOR , FARM-FRITES , BONNDUELLE , CHEMAN, GRONEX, WITEX-HANDEL, NESTLE , NESTLE-SCHELLER .

Odbyły się wybory uzupełniające. Za A. Nagórską, która złożyła rezygnację z powodów osobistych i braku czasu na funkcje Sekretarza powołano K. Wierzbę. Odwołano nie angażującego się w prace Stowarzyszenia pierwszego Członka Zarządu M. Pietrzaka i powołano na to miejsce T.Seide , odwołano również po pisemnej rezygnacji z powodu zwiększonych obowiązków zawodowych T. Dekera i powołano P. Tworkowskiego .

W 2007 r. po wyborach uzupełniających Zarząd SPKIC rp składał się z :

Prezes: K. Szulborski
V-ce Prezes: Z. Senwicki
V-ce Prezes: W. Dembowski
Sekretarz: K. Wierzba
Skarbnik: A. Ławniczak
Członkowie zarządu: T. Seide i P. Tworkowski.

W tym okresie Zarząd wraz z członkami SPKIC rp zorganizował i wykonał popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:

  • Udział w XVI Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
  • Udział V Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie .
  • GASTROEXPO – organizacja konkursu kulinarnego.
  • AMBERIF Międzynarodowe Targi Bursztynu.
  • Gdańskie Targi Turystyczne – konkurs kulinarny.
  • Oprawa kulinarna Ogólnopolskiego Konkursu „Policjant Ruchu Drogowego 2007”.
  • Organizacja IV Mistrzostw Polski – DORSZOWE ŻNIWA.
  • Współorganizacja VIII Festiwalu Dobrego Humoru.
  • VIII Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu – Jantar.
  • Jarmark Dominikański– pokazy kulinarne.
  • Jarmark Gwiazdkowy– konkurs kulinarne.
  • Zdrowe jedzenie, to zdrowe życie” kucharze w szkole podstawowej nr 50.

W 2007 roku odbyło się 12 comiesięcznych zebrań z członkami SPKIC.

Sponsorami SPKIC RP były następujące firmy:

ECOLAB , MEDIUM-FAGOR , FARM-FRITES , BONNDUELLE , CHEMAN, GRONEX WITEX-HANDEL, TOGO , NESTLE , NESTLE-SCHELLER .

W 2008 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 97 osoby ( zgodnie z zapłaconymi składkami ). W tym okresie Zarząd wraz z członkami SPKIC rp zorganizował i wykonał popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:

Pokazy i promocja produktów firm sponsorskich w trakcie comiesięcznych spotkań członków SPKiC RP w pierwszy poniedziałek każdego miesiąca o godz. 18.00.

  • Udział w XVII Finale WOSP – gotowanie 300 litrów zupy grochowej.
  • Udział w VIII Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie (Hotel Mariott).
  • GASTROEXPO– Konkurs kulinarny z firmą BONDUELLE – ZIELONE CZAPKI.
  • AMBERIF – Międzynarodowe Targi Bursztynu (MTG S.A.).
  • Organizacja V Mistrzostw Polski – Dorszowe Żniwa (Skwer Kościuszki w Gdyni).
  • Współorganizacja IX Festiwalu Dobrego Humoru (Targ Węglowy Gdańsk).
  • IX Mistrzostwa Świata w Poławianiu Bursztynu – pokazy kulinarne.
  • Udział w Olimpiadzie Kulinarnej Erfurt 2008 (KUCHNIA REGIONALNA).

Reprezentacja POMERANIA TEAM składająca się z Członków Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski zdobyła po raz pierwszy w Historii Gastronomi Polskiej i Pomorskiej Brązowy medal na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie- najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na świecie.

W 2008 roku odbyło się 8 zebrań z członkami SPKIC RP

Sponsorami SPKIC RP były następujące firmy:

ECOLAB, FARM-FRITES, CHEMAN, GRONEX, TOGO, NESTLE, NESTLE-SCHELLER.

Zmieniono siedzibę Stowarzyszenia z ul. Kaplicznej 30 Gdańsk 80-749 na Mierzeszyn 80-041 ul. Polna 4 .

W 2009 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 50 osób ( zgodnie z zapłaconymi składkami ). W tym okresie Zarząd wraz z członkami SPKIC rp zorganizował i wykonał popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:

  • Pokazy i promocja produktów firm sponsorskich wśród członków SPKiC RP.
  • Udział w IX Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie (Hotel LORD ).
  • GASTROEXPO– KONKURSU KULINARNY z Carving Team Polska.
  • Organizacja VI Mistrzostw Polski – Dorszowe Żniwa .
  • Współorganizacja X Festiwalu Dobrego Humoru (Targ Węglowy Gdańsk).
  • X Mistrzostwa Świata w Poławianiu Bursztynu – pokazy kulinarne.

V-ce Prezes Z.Senwicki złożył pisemną rezygnacje z pełnionej funkcji , którą Zarząd przyjął jednogłośnie, jednocześnie przekazując obowiązki V-ce Prezesa W. Dembowskiemu.

NA ZDJĘCIACH PRZEDSTAWIAMY NAJWAŻNIEJSZE FAKTY Z ŻYCIA SPKIC RP 2005-2009 ORAZ ZDJĘCIA NASZYCH PRZYJACIÓŁ.

W 2010 roku Stowarzyszenie zmieniło nazwę na STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH rozszerzając swoją działalność z terenie całej POLSKI.

Stowarzyszenie czterokrotnie reprezentowało nasz kraj na Olimpiadzie Kulinarnej w Niemieckim Erfurcie zdobywając brązowy i srebrny medale.

Dodaj komentarz