Smaki Warmii i Mazur

poziomcolorEFS

Informacje o szkoleniach w ramach projektu SMAKI WARMII I MAZUR w roku 2018

Zapraszamy do wzięcia udziału w DARMOWYCH szkoleniach kulinarnych, o tematach:

1. „Nowoczesne potrawy kuchni polskiej i międzynarodowej”
2-4 marca 2018 / 10 miejsc;
23-25 marca 2018 / 10 miejsc (pozostały ostatnie miejsca)

2. „Dania bankietowe oparte na współczesnych trendach”
13-15 kwietnia 2018 / 10 miejsc;
27-29 kwietnia 2018 / 10 miejsc

3. „Smaki Warmii i Mazur”

16-20 lipca + 23-28 lipca 2018 / 10 miejsc;

4. „Nowoczesne desery i ciasta restauracyjne”
21-23 września 2018 / 10 miejsc;
19-21 października 2018 / 10 miejsc

INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE

Miejsce szkoleń – Pomorska Akademia Kulinarna w Gdańsku przy Al. Grunwaldzkiej 131A
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich (SKP) dysponuje świetnie wyposażoną Akademią Kulinarną w Gdańsku przy Al. Grunwaldzkiej 131A. Akademia wyposażona jest w najnowsze piece konwekcyjno-parowe, cyrkulatory, pakowaczki, kuchnie gazowe i indukcyjne, nowoczesne grille, sprzęt do kuchni molekularnej, ekspresy, bemary, podgrzewacze, pełną i różnorodną zastawę kuchenną i inny sprzęt pozwalający na przeprowadzenie szkolenia w każdym temacie związanym z gastronomią i obsługą kelnerską. W pomieszczeniach może odbywać jednocześnie szkolenie do 12 osób.

Kto może wziąć udział w szkoleniach?
Kryteria:
-pobieranie nauki/świadczenie pracy/zamieszkiwanie na obszarze woj. war.-maz. w rozumieniu przepisów KC
wiek powyżej 18 r.ż.
-własna inicjatywa w zakresie podnoszenia kompetencji i umiejętności zawodowych.

Rekrutacja będzie prowadzona do wyczerpania miejsc, o przyjęciu do projektu decyduje kolejność złożenia kompletnego wniosku (np. w przypadku większej liczby uczestników niż miejsc). Szczegóły rekrutacji zawiera Regulamin Rekrutacji.

KOSZT
Szkolenie jest darmowe, ale organizator nie pokrywa kosztów dojazdu. Uczestnicy zajęć otrzymają na własność fartuchy ochronne; będą mieli zapewnione noclegi w hotelu i wyżywienie.

KONTAKT/ miejsce składania dokumentów rekrutacyjnych:
Biuro Projektu SwiM; ul. Jarocka 76C/28, 10-699 Olsztyn; e-mail: biuro.smakiwim@gmail.com; tel. 608 526 547

NOCLEGI:
Hotel Logos Gdańsk
ul. Uphagena 28
80-237 Gdańsk
telefon/phone: +48 58 341 91 16
www.hotellogos-gdansk.pl
www.facebook.com/hotel.logos.gdansk

Regulamin i niezbędne dokumenty można pobrać, korzystając z:
a) linku bezpośredniego: Rekrutacja – dokumenty do pobrania
b) linku podanego w p. a) zamieszczonego na stronie facebook: “Smaki Warmii i Mazur”,
c) po uprzedzeniu telefonicznym – bezpośrednio w biurze projektu,
d) drogą mailową na adres Biura projektu.

Gdzie złożyć dokumenty rekrutacyjne?:
Wszelkie informacje można uzyskać pisząc na adres mailowy Biura (preferowana forma), a także telefonicznie i osobiście:

Biuro Projektu SWiM
ul. Jarocka 76C/28, 10-699 Olsztyn,
e-mail: biuro.smakiwim@gmail.com,
tel. 608 526 547

INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE
o terminach i tematach szkoleń:

1. Temat: Szkolenie „Nowoczesne potrawy kuchni polskiej i międzynarodowej”

Terminy:
2-4 marca 2018 / 10 miejsc;
23-25 marca 2018 / 10 miejsc

Ogólny program:
Dzień 1 Nowoczesne techniki kulinarne sous vide i konfitowanie.
Dzień 2 Zakąski zimne i gorące kuchni polskiej i międzynarodowej
Dzień 3 Dania gorące kuchni polskiej i międzynarodowej

Opis:
Uczestnicy nauczą się przygotowywać m.in. skoki z królika konfitowane w maśle czosnkowym, ossobuco cielęce w aromacie tymianku w oleju rydzowym, gicz cielęcą sferyfikowaną w calvadosie pieczoną immersyjnie, dorsz sous vide marynowany w trawie żubrowej, foie gras z agrestową sferyfikacją, baloniki z włoskiej mozzarelli nadziewane sokiem z liofilizowanej bazylii, śledź „bismarck” podany na brunoise z zielonego chrzanu i liofilizowanej pietruszki. Szkolenie będzie odbywało się w czasie jednego trzydniowego zjazdu (3 dni x 8 godz.). Na zakończenie każdego szkolenia specjalistycznego każdy z kursantów wykona wylosowaną potrawę lub deser, która zostanie oceniona przez trenera prowadzącego. Na podstawie testu końcowego oraz obserwacji postępów kursanta trener przygotuje informacje o nabytych przez Uczestników kompetencjach. Na tej podstawie zostanie wydane zaświadczenie. Każdy z Uczestników otrzyma certyfikat poświadczający ukończenie szkolenia z zakresu nowoczesnych potraw kuchni polskiej i międzynarodowej. Uczestnicy zajęć otrzymają na własność fartuchy ochronne; będą mieli zapewnione noclegi w hotelu z wyżywieniem. Organizator szkoleń nie zapewnia zwrotu kosztów dojazdu.

2. Temat: Szkolenie „Dania bankietowe oparte na współczesnych trendach”

Terminy:
13-15 kwietnia 2018 / 10 miejsc;
27-29 kwietnia 2018 / 10 miejsc

Ogólny program:
Dzień 1 Podstawowe ingrediencje kuchni molekularnej (sfery i ziemie jadalne)
Dzień 2 Tradycyjne polskie zakąski podane w nowoczesny sposób
Dzień 3 Danie ciepłe bemarowe

Opis:
Uczestnicy nauczą się przygotowywać m.in. kawior z kiszonej kapusty, ravioli sferyczne z sokiem buraczanym, ziemię jadalną z czarnych oliwek, karczocha i jadalnego kaktusa, chrupiące kule z zimnych nóżek w aromacie żurawiny, lody z tatara wołowego, gołąbki na kiszonej kapuście nadziewane poppingiem z ryżu, roladki z bakłażana nadziewane maltodekstryną i łososiem, kaczkę po polsku z liofilizowanymi jabłkami. Szkolenie będzie odbywało się w czasie jednego trzydniowego zjazdu (3 dni x 8 godz.). Odbędą 2 edycje, każda dla 10 osób. Na zakończenie każdego szkolenia specjalistycznego każdy z kursantów wykona wylosowaną potrawę która zostanie oceniona przez trenera prowadzącego. Na podstawie testu końcowego oraz obserwacji postępów kursanta trener przygotuje informacje o nabytych przez Uczestników kompetencjach. Na tej podstawie zostanie wydane zaświadczenie. Każdy z Uczestników otrzyma certyfikat poświadczający ukończenie szkolenia z zakresu nowoczesnych potraw kuchni polskiej i międzynarodowej. Uczestnicy zajęć otrzymają na własność fartuchy ochronne; będą mieli zapewnione noclegi w hotelu z wyżywieniem. Organizator szkoleń nie zapewnia zwrotu kosztów dojazdu.

3. Temat: Szkolenie „Smaki Warmii i Mazur”

Termin:
16-20 lipca + 23-28 lipca 2018 / 10 miejsc;

Ogólny program:
Dzień 1 Wstęp do programu. BHP w kuchni. Techniki krojenia. Nowoczesne techniki obróbki termicznej.
Dzień 2 Bazowe wywary, techniki przygotowywania bulionów zup i sosów.
Dzień 3 Techniki kulinarne przygotowywania ryb słodkowodnych. Potrawy z ryb.
Dzień 4 Tech. kulinarne przygotowywania mięs i drobiu. Potrawy z mięsa, drobiu i dziczyzny.
Dzień 5 Tech. kulinarne przygotowywania grzybów, warzyw i owoców. Regionalne potrawy z grzybów, warzyw i owoców.
Dzień 6 Tech. sporządzania potraw mącznych. Pierogi, podpłomyki,
Dzień 7 Tech. przygotowywania regionalnych deserów i ciast.
Dzień 8-9. Nauka sporządzania i wykonywania kompletnego menu opartego na potrawach z Warmii i Mazur M.in. Gęsia czernina, Flaczki królewieckie, kartoflanka po wschodnioprusku, Sandacz w kapuście, Szczupak faszerowany, karp z prawdziwkami, Dzyndzalki warmińskie, klopsiki królewieckie, plince, szałtanosy, rogaliki z ziemniaków na słodko, zupa śliwkowa etc.
Dzień 10 Kuchnia Fusion. Łączenie smaków z Warmii i Mazur, regionalnej kuchni z najlepszymi produktami ze Świata np. polędwica cielęca z mazurskimi borowikami i szkocką whisky, pieczeń jagnięca z czosnkiem limettą i chilii, dzyndzałki z jagnięciną i hawańskim rumem etc.

Opis:
Szkolenie i egzaminy będą odbywać się w czasie 2 zjazdów. Pierwszy zjazd od poniedziałku do piątku. Drugi zjazd od poniedziałku do soboty. Egzaminy przeprowadzi 3 utytułowanych szefów kuchni. Każdy z Uczestników, który zda egzamin z oceną pozytywną otrzyma honorowany w Polsce certyfikat/zaświadczenie Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Uczestnicy zajęć otrzymają na własność fartuchy ochronne; będą mieli zapewnione noclegi w hotelu z wyżywieniem. Organizator szkoleń nie zapewnia zwrotu kosztów dojazdu.

4. Temat: Szkolenie „Nowoczesne desery i ciasta restauracyjne”

Terminy:
21-23 września 2018 / 10 miejsc;
19-21 października 2018 / 10 miejsc

Ogólny program:
Dzień 1 tradycyjne polskie ciasta inaczej
Dzień 2 desery restauracyjne a’la minute
Dzień 3 lody i sorbety warzywno-owocowe

Opis:
Uczestnicy nauczą się przyrządzać m.in. dekonstrukcja polskiej szarlotki i krakowskiego sernika, sernik na zimno zamknięty w sferyczne praliny, pettiflo z makowca, polski sękacz zamknięty w galaretce miodowej, klasyczne włoskie tiramisu. Na zakończenie każdego szkolenia specjalistycznego każdy z kursantów wykona wylosowany deser, który zostanie oceniony przez trenera prowadzącego. Na podstawie testu końcowego oraz obserwacji postępów kursanta trener przygotuje informacje o nabytych przez Uczestników kompetencjach. Na tej podstawie zostanie wydane zaświadczenie. Każdy z Uczestnik otrzyma certyfikat poświadczający ukończenie szkolenia z zakresu nowoczesnych potraw kuchni polskiej i międzynarodowej. Uczestnicy zajęć otrzymają na własność fartuchy ochronne; będą mieli zapewnione noclegi w hotelu z wyżywieniem. Organizator szkoleń nie zapewnia zwrotu kosztów dojazdu.

KONTAKT/ miejsce składania dokumentów rekrutacyjnych:
Biuro Projektu SwiM; ul. Jarocka 76C/28, 10-699 Olsztyn; e-mail: biuro.smakiwim@gmail.com; tel. 608 526

poziomcolorEFS

Dodaj komentarz