Fotografia kulinarna 2014 / RELACJA

23 sierpnia, podczas Dorszowych Żniw organizowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, odbył się Finał I Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych.

W tym roku organizatorzy ogłosili 2 kategorie konkursowe: Ryba morska w kuchni oraz Czekolada i maliny. Przy ocenie prac nie był brany pod uwagę talent kulinarny. Istotny był za to pomysł na zdjęcie, umiejętność aranżacji i technika jego wykonania.
Wszyscy uczestnicy mieli szansę zdobyć wspaniałe nagrody: wypromować siebie i swoje fotografie w środowisku HoReCa oraz zaistnieć jako najlepszy fotograf kulinarny w Polsce.

„Branża HoReCa ma ogromne oczekiwania wobec profesjonalnych fotografów. Prawidłowo wykonane i przygotowane zdjęcie jest głównym narzędziem marketingowym w rękach restauracji, hoteli oraz producentów produktów spożywczych, portali i blogów oraz wydawnictw kulinarnych. Z uwagi na fakt, iż wszelkie płaszczyzny, na których można promować kulinaria i żywność cieszą się ogromną popularnością zaistniała potrzeba wyłonienia i nagrodzenia najzdolniejszych fotografów w tej dziedzinie sztuki”

Krzysztof Szulborski
Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, restaurator, autor książek kulinarnych

Nagrody:
- Aparat Olympus OM-D E-M5 z obiektywem 12-40 mm.
- Promocja usług fotograficznych laureata na łamach:
• Food Service,
• Slow Life Food & Garden,
• Digital Foto Video
• w programie Cook News na kanale Kuchni + i stronie www.kuchniaplus.pl
- Bon na wydanie fotoksiążki ufundowane przez CEWE.
- Kosz słodyczy dla każdego uczestnika przygotowany przez firmę Wawel.

Prace 10 finalistów, którzy zostali wyłonieni w burzliwych obradach Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz firmy Olympus, można było podziwiać przez cały dzień na dziedzińcu Zamku w Gniewie. Prace zamieszczone w galerii nie zostały opatrzone nazwiskami autorów, jedynie przyznanymi wcześniej numerami zgłoszeniowymi. Komisja Konkursowa nie posiada informacji kto jest autorem danej fotografii.

Finaliści :

1. Maciej Stankiewicz – 1 miejsce

1 miejsce Maciej Stankiewicz RYBA MORSKA W KUCHNI 1 miejsce Maciej Stankiewicz. CZEKOLADA I MALINY
2. Karolina Kosowicz – 2 miejsce

2 miejsce Karolina Kosowicz CZEKOLADA I MALINY 2 miejsce Karolina Kosowicz RYBY OMRSKIE W KUCHNI
3. Grzegorz Targosz -3 miejsce

3 miejsce Grzegorz Targosz RYBY MORSKIE W KUCHNI 3 miejsce Grzegorz Targosz CZEKOLADA I MALINY
4. Artur Kucharczak
5. Dariusz Klara
6. Maciej R. Szulżycki
7. Paulina Jakóbiec
8. Natalia Rusinowska
9. Weronika Kucharska
10. Agnieszka Piontkowska – Dorotyn
(kolejność podana przypadkowo)

This slideshow requires JavaScript.

Tego samego dnia odbyły się obrady Komisji Konkursowej w składzie:

• Przemysław Jakubczyk – Przedstawiciel Olympus
• Agata Godlewska – Redaktor Naczelna Food Service
• Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
• Joanna Baranowska – Chief Picture Editor Edipresse
• Sonia Zieleniewska – Brand Manager Wawel
• Ewa Olejniczak – Szef Kuchni Intercontinental Warsaw
• Agnieszka Małkiewicz – Właścicielka Horeca Communications
• Krzysztof Gawlik – Szef Kuchni, doradca RM Gastro
• Magdalena Adamowicz – Kierownik Reklamy VFP Communications LTD
• Adam Woźniak – Szef Kuchni Restauracji Mercato

oraz uroczysta Gala Finałowa, podczas której ogłoszono zwycięzcę I Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych.

This slideshow requires JavaScript.

Organizatorki konkursu: Aneta Tyczyńska oraz Agnieszka Opłatkowska na co dzień związane ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich, już teraz zapowiadają kolejną edycję i nowe kategorie. Konkurs został zrealizowany na podstawie pomysłu Anety Tyczyńskiej.

„Zainteresowanie I OGÓLNOPOLSKIM KONKURSEM dla PROFESJONALNYCH FOTOGRAFÓW KULINARNYCH przeszło nasze najśmielsze oczekiwania! Dotarło do nas wiele profesjonalnie wykonanych, ciekawych i oryginalnych prac. Ogłaszając konkurs zdawaliśmy sobie sprawę z wysokiego poziomu, jaki reprezentują polscy fotografowie i nie zawiedliśmy się! Po pierwszej, pilotażowej edycji mamy wiele ambitnych pomysłów na jego kontynuację. Rozumiemy potrzeby zarówno fotografów jak i przedstawicieli branży HoReCa. I chociaż konkurs został ogłoszony w ostatniej chwili, a uczestnicy dostali niewiele czasu na realizację postanowień regulaminu, jesteśmy usatysfakcjonowane i szczęśliwe.”

Agnieszka Opłatkowska

„W kolejnej edycji konkursu pojawią się nowe kategorie: dla blogerów kulinarnych oraz dla amatorów. Pod koniec roku 2014 pojawi się regulamin oraz tematy kolejnej edycji.
W planach są także warsztaty fotografii kulinarnej dla fotografów, blogerów jak i szefów kuchni, którzy na co dzień prezentują swoje potrawy na portalach społecznościowych. Wraz ze specjalistami poradzimy jak to robić najlepiej.
Już teraz zapraszamy do rozmów firmy, które chcą z nami współpracować przy kolejnej edycji .”

Aneta Tyczyńska


Fanpage: https://www.facebook.com/OKDPFK ….zdjęcia, zapowiedzi i aktualności

KONKURS FOTOGRAFICZNY BANNER

Dodaj komentarz