Gastroexpo 2015 / RELACJA

W dniach 27-29 maja 2015 AmberExpo stało się miejscem prezentacji nowych produktów, technologii, widowiskowych konkursów i pokazów. Swoją ofertę zaprezentowało blisko 200 wystawców z Polski, Niemiec, Litwy, Danii, Wielkiej Brytanii, Islandii, Włoch i Pakistanu. W dniach 27-29.05.2015 r. odbyły się:
• GASTROEXPO, 18. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów
• POLFISH, 13. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych
• MLECZNA REWIA, 17. Targi Mleczarstwa
• BALTPIEK, 16. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, jako główny partner wydarzenia zapewniło wiele atrakcji skierowanych do uczniów i nauczycieli ze szkół gastronomicznych z całej Polski.

W pieszym dniu SKP zorganizowało warsztaty podczas których zacni szefowie kuchni opowiadali o swojej pracy. Młodzież miała szansę wysłuchać rad i uwag Krzysztofa Szulborskiego, który przekazywał wiedzę na temat technik krojenia oraz uświadamiał jak ważną rolę w dobrym prosperowaniu restauracji odgrywa profesjonalnie wyszkolony kucharz, a także przygotowywał uczniów do odbycia rozmowy kwalifikacyjnej z przyszłym pracodawcą. Swoimi doświadczeniami podzielili się także Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, która poruszyła temat roli mediów w pracy szefa kuchni, Piotr Chylarecki omawiający zasady tworzenia deserów restauracyjnych, Adam Woźniak zdradzający tajniki gotowania pro nature w ekskluzywnych restauracjach oraz Wojciech Dembowski, który przybliżał filozofię cateringu i wprowadzał w świat nowoczesnych technik podawania potraw.

Schowek01Kolejny dzień targów obfitował w nowe pomysły i wyszukane smaki. 8 trzyosobowych zespołów kucharskich, dopingowanych przez charyzmatycznego Krzysztofa Skibę, od rana rywalizowało o puchar w III Ogólnopolskiej Sztafety Młodych Kucharzy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej, w czasie nie dłuższym niż 2,5 godziny mieli za zadanie przygotować 3 dania: zakąskę składającą się z dorsza bałtyckiego i śledzia, pełnowartościowe II danie z polędwicy wołowej i topinamburu oraz deser z użyciem białej czekolady, papryczki chilli, świeżych lub mrożonych wiśni i melisy. Poziom konkursu był bardzo wyrównany, toteż jury miało niemały orzech do zgryzienia. Suma summarum, najwyższe noty otrzymały Karolina Felkner, Natalia Hinz i Karolina Lindstadt z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kłaninie, zdobywając I miejsce. Daniami, które oczarowały jurorów były: Zakąska – Dorsz na konfitowanym maśle na pesto pistacjowo-miętowym z pudrem z oleju pistacjowego z wątróbką i chipsem ze skóry dorsza wraz ze śledziem marynowanym w occie jabłkowym z jabłkiem w soku z pomarańczy z jadalną gąbką ze szpinaku i dipem z pieczonych buraków; Danie główne – Polędwica wołowa odpoczywająca na palonym sianie z puree z topinamburu, puszystym sosem z czosnku niedźwiedziego z chrupiącą wiosenną sałatką; Deser – Sorbet wiśniowy z chipsem, paloną czekoladą, galaretką pomarańczową z melisą, sosem chilli z pomarańczą oraz ganachem z białej czekolady. Drużynę przygotował Artur Szymański.

II miejsce wywalczyli Maciej Małecki, Michał Socha i Patryk Dobrzelak z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, a III miejsce – Dominik Karolina Łopat, Błażejewski i Kacper Serafińczuk z Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom oraz oczywiście zwycięzcom!

Dodaj komentarz