Kucharz vs. bloger kulinarny

Kucharze na ogół nie darzą blogerów kulinarnych zbyt wielką sympatią, zarzucając im brak podstaw teoretycznych i kierunkowego wykształcenia oraz praktyki i doświadczenia w zawodzie. Blogerzy kulinarni uważają, że kucharze nadto zadzierają nosa i nie mają wyłączności na „chwalenie się” swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Zanim przeanalizujemy kompetencje oraz wartości obydwu stron, zaczniemy od podania definicji.

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Wśród jego zadań zawodowych znajdują się m. in.

- obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw;

- pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych;

- zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;

- ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi;

- obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna);

- gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt;

- wykonywanie różnymi technikami i metodami – zgodnie z normami surowcowymi – różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych;

- posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń;

- wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych;

- sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet;

- przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe;

- utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy;

- przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego;

- stosowanie zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej.

(Żródło: Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 kwietnia 2010 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania Dz.U. Nr 82 z dnia 17 maja 2010 r., poz. 537)

Bloger kulinarny – osoba prowadząca blog o tematyce kulinarnej, (żywność, napoje, receptury dań) czyli rodzaj strony internetowej zawierającej odrębne, uporządkowane chronologicznie wpisy, np. z przepisami i zdjęciami potraw. Blogi umożliwiają zazwyczaj archiwizację oraz kategoryzację i tagowanie wpisów, a także komentowanie notatek przez czytelników danego dziennika sieciowego. Prowadzenie bloga może mieć charakter rozrywkowy lub zarobkowy, czyli komercyjny. Najczęściej wyróżnia się blogi kulinarne tekstowe, fotoblogi oraz videoblogi.(Źródło: Wikipedia)

Co (nie)wspólnego ma bloger kulinarny z kucharzem?

Znając definicje kucharza oraz blogera kulinarnego możemy z łatwością zauważyć, że oba zawody (bloger jest to funkcjonujący lecz niezaklasyfikowany termin, który coraz częściej określa zawód a nie pasję, z uwagi na zarobkowy charakter działalności) nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego. Jedynym łączącym je mianownikiem, który przychodzi mi na myśl, może być umiejętność zarabiania pieniędzy dzięki swoim wrodzonym lub nabytym zdolnościom. Biorąc oczywiście pod uwagę prawdziwe, rzetelne i profesjonalne postawy, z wyłączeniem kuglarzy i amatorów.

Bloger kulinarny wcale nie musi potrafić gotować. Ważne jest to, w jaki sposób zaprezentuje swój wpis na stronie i jakich użyje narzędzi, by zachęcić internautów do odwiedzania jego bloga. Nie jest natomiast zobowiązany do znajomości technologii i technik gastronomicznych, żywienia człowieka, zasad BHP oraz towaroznawstwa produktów spożywczych, ponieważ ta wiedza nie jest mu do niczego potrzebna – wszystko może znaleźć w sieci, zanim zabierze się do publikacji wpisu. Jednakowoż kucharz, musi mieć w małym paluszku ogromną wiedzę, dzięki której nikogo nie otruje. Co więcej, zachwyci oczy i podniebienia.

Tymczasem kucharz nie jest zobowiązany do wykonywania pięknych fotografii kulinarnych, tworzenia zmyślnych felietonów oraz zaciekawiania ludzi treścią swoich wypowiedzi. Kucharz powinien przyrządzać smaczne i kreatywne dania, bazując na swojej wiedzy i doświadczeniu, podczas gdy bloger kulinarny, kreując swój wizerunek w sieci winien być autorem ciekawych wpisów i profesjonalnych, ambitnych zdjęć.

Fotografia kulinarna

Dobrze wykonane zdjęcia to podstawowe narzędzie prawidłowego przekazu marketingowego. Używane są zarówno w sieci jak i plenerze. Są nieodłącznym elementem wystroju, np. restauracji oraz stron internetowych. Mają za zadanie zachęcić nas do zakupu jakiejś usługi czy produktu, kusząc, proponując i działając na zmysły.

Uwielbiam oglądać profesjonalne zdjęcia potraw, choć wiem, że to co zostało uwiecznione na fotografii, nie zawsze ucieszy podniebienie. Co więcej, może być zupełnie niezjadliwe. To jest ta magia, która sprawia, że blogi kulinarne mają rzeszę swoich zwolenników i fanów, nawet jeżeli proporcje w podanych  recepturach nijak się mają do rzeczywistości. Książki kucharskie również nie obędą się bez pięknej oprawy i wspaniałych ilustracji, które mają pomóc zrozumieć co autor przepisu miał na myśli.

Jemy także oczami. Prowadząc restaurację nie należy zaniechać tej informacji przy jednoczesnym nie stawianiu jej na pierwszym miejscu. Jeżeli kucharz/restaurator opiera swoją działalność jedynie na fantastycznych zdjęciach, a bagatelizuje kwestie gastronomiczne, najszybciej odnajdzie się w roli np. właściciela galerii sztuk pieknych. Dlatego większą wiarygodność kulinarną ma zawsze kucharz, który zdobył bagaż doświadczeń dzięki pracy zawodowej. I chociaż wizualna strona blogów i stron www. dobrych kucharzy może zakrawać na amatorszczyznę, strona merytoryczna pozostaje w zgodzie z prawdą.

Człowiek orkiestra czy dream team?

Zapewniam, że istnieją kucharze, którzy są dobrymi blogerami oraz blogerzy, którzy są wspaniałymi kucharzami. Bez wątpienia można posiadać wiele umiejętności i wykonywać swoją pracę na wysokim poziomie, niezależnie od kwalifikacji. Wszystko można osiągnąć ciężką pracą i szacunkiem do innych ludzi. Należy pamiętać przy tym, że profesjonalizm wypracowuje się latami i niełatwo być alfą i omegą jeszcze przed setnymi urodzinami.

Łącząc umiejętności blogera kulinarnego, który jest jednocześnie kreatywnym fotografem i autorem niebanalnych wpisów i wypowiedzi, z wybitnym i biegłym kucharzem, otrzymamy dream team. Koncentrując talenty można stworzyć wspaniały zespół, który dzięki swojej autentyczności ma szanse zdobyć uznanie ludzi na wielu płaszczyznach.

 

Krzysztof Szulborski

Food Service (139) październik 2014

fot. Agnieszka Dorotyn, finalistka I Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych)