Fotografia kulinarna

op

regulamin

komisjapartnerzy menukontakt

 

 

 

 

2 lipca na Zamku w Gniewie, wraz z uroczysta galą XIII Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich Dorszowe Żniwa, zostaną wręczone nagrody laureatom 3. Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej, którego organizatorem jest Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Konkurs skierowany był do dwóch grup fotografów: profesjonalistów, w tym profesjonalnych blogerów kulinarnych, którzy mierzyli się tematyką – POMIDOR oraz KIEŁKI, ZIOŁA, KWIATY JADALNE oraz amatorów, których zadaniem było zaaranżowanie i wykonanie fotografii pt. English breakfast.

Branża HoReCa nadal ma ogromne oczekiwania wobec profesjonalnych fotografów. Prawidłowo wykonane i przygotowane zdjęcie jest głównym narzędziem marketingowym w rękach restauracji, hoteli oraz producentów produktów spożywczych, portali i blogów oraz wydawnictw kulinarnych. Z uwagi na fakt, iż wszelkie płaszczyzny, na których można promować kulinaria i żywność cieszą się ogromną popularnością zaistniała potrzeba wyłonienia i nagrodzenia najzdolniejszych fotografów w tej dziedzinie sztuki.

Po pierwszej selekcji  nadesłanych fotografii, Komisja Konkursowa w składzie: Jacek Bonecki (przewodniczący, Fujifilm), Krzysztof Szulborski Stowarzyszenie Kucharzy Polskich), Agnieszka Ochniak (papaja.pl), Beata Marcińczyk (Poradnik Restauratora), Andrzej Polan (Szef kuchni), Tomasz Deker (T.Deker Patissier&Chocolatier), Ewa Olejniczak (Szef kuchni), Małgorzata Minta (Minta Eats), Karolina Kosowicz i Magdalena Rajchelt (Kaszamanna studio), Olimpia Davies (Artisan Food Photography), Małgorzata Gajdowicz (Morning Food for Tomorrow), Krzysztof Kasprzak (Dajar HoReCa), Natalia Lewandowska (Fusion Gusto), oceniając takie elementy jak: stylizacja, światło oraz oczywiście realizacja tematu, wybrało najlepsze zdjęcia w trzech kategoriach konkursowych.

Grzegorz Targosz - I miejsce, kategoria POMIDOR, PROFESJONALIŚCI

I miejsce PROFESJONALIŚCI I BLOGERZY/ temat: pomidor– Grzegorz Targosz

Iwona Kowalska, I miejsce, kategoria KIEŁKI, ZIOŁA, KWIATY JADALNE, PROFESJONALIŚCI

I miejsce PROFESJONALIŚCI I BLOGERZY /temat: kiełki, zioła, kwiaty jadalne – Iwona Kowalska (Uwaga! Nie na każdym ekranie zdjęcie wyświetla się prawidłowo.)

English breakfast

I miejsce AMATORZY /temat: English breakfast – Anna Simon

Oprócz pucharów i możliwości zaistnienia w branży HoReCa, laureaci  otrzymają aparaty fotograficzne Fujifilm oraz nagrody rzeczowe od partnerów konkursu. Dodatkowo, wszyscy finaliści mają możliwość wzięcia udziału w warsztatach fotografii kulinarnej i produktowej prowadzonych przez Jacka Boneckiego, zorganizowanych przy okazji XIII edycji Dorszowych Żniw, na Zamku w Gniewie.

Informacje o 3. OKFK w pigułce

foto 2016

 

Dodaj komentarz