Szkolenie SPKiC RP z firmą Seatrans

W dniach od 22.03. do 26.03.2010 r. w Hotelu ,,Kozi Gród” odbyło się szkolenie organizowane przez członków Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski dla norweskiej firmy Seatrans.

Szef Kuchni Przemysław Formela oraz  Artur Szamański z Hotelu Wasko, przeprowadzili szkolenie dla dziesięciu kucharzy z Rumunii, Chorwacji i Polski, którzy pracują lub będą pracować na statkach norweskiej firmy transportowej.

Celem szkolenia był wdrożenie nowych przepisów przez firmę GARRETS ze Szkocji z zakresu:
- organizacji pracy na statku,
- planowania i wysyłania zamówień dla portu, do którego statek się udaje,
- prawidłowego rozliczania kosztów prowiantowych,
- przestrzegana przepisów higieny i wielu innych zagadnień związanych z prawidłowym funkcjonowaniem kuchni okrętowej.

Drugim celem było wspólne gotowanie tradycyjnych potraw norweskich oraz wymiana doświadczeń między kucharzami ponieważ na statkach firmy Seatrans pracuje  załoga z różnych zakątków świata.


W menu podczas szkolenia nie zabrakło łososia, dorsza czy czarniaka, pojawiły się też owoce morza.
Podkreślmy, że kuchnia norweska to nie tylko sea food, ale także baranina w różnej postaci (solona, suszona czy świeże kawałki udźca duszone w kapuście), wołowina solona, wędzony schab, mięso z renifera, czy kawałki wieloryba. Nie wszystkie wymienione produkty są dostępne na co dzień w Polsce, ale dzięki uprzejmości firmy Seatrans, która dostarczyła produkty z Norwegii, podczas szkolenia użyto tylko oryginalnych produktów skandynawskich.


Po szkoleniu odbyła się kolacja na którą przybyli przedstawiciele firmy Garrets Andrew Braun, firmy Seatrans oraz zaproszeni goście z trójmiasta np. Maga Masny (z teleturnieju Koło Fortuny), Dominika Warszawska, Anna Krzystyniak.