XI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

20 Lutego 2016 roku Fabryka Wełny Hotel &SPA w Pabianicach

W luksusowych wnętrzach współorganizatora  imprezy – Fabryki Wełny Hotel &SPA w Pabianicach nad całością wydarzenia czuwał będzie znakomity szef kuchni Wiesław Bober. W jury będą zasiadali najznamienitsi szefowie kuchni z Polski i z zagranicy, znane osobistości ze świata polityki, biznesu i mediów. Galę Dinner uświetni m.in. występ grupy muzycznej Stefana Tarrazzino.

Podczas XI edycji tematem przewodnim jest przygotowanie dań zdrowej kuchni o charakterze kuchni włoskiej z odpowiednim wykorzystaniem naczyń kuchennych marki Philipiak Milano.

W konkursie wystąpi 12 ekip profesjonalnych kucharzy, którzy przygotują do oceny jury dwa dania: makaron i danie główne. Odbędzie się także konkurs dla 9  finalistów konkursu dla amatorów, którzy zaprezentują włoskie danie z wykorzystaniem makaronu bezglutenowego.

Zwycięzcy konkursów otrzymają  m.in. nagrody pieniężne, powlekane 24 karatowym złotem naczynia marki Philipiak Milano oraz wiele atrakcyjnych nagród rzeczowych i upominków od sponsorów.

h

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się  od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących produkty włoskie.

Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce. Zwycięzcy konkursu  oprócz nagród finansowych i rzeczowych otrzymują medale z prawdziwych kruszców, zostają też nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski. Uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski.

Patronat nad konkursem obejmuje Ambasada Włoska oraz Włoski Instytut Handlu Zagranicznego.

Podczas organizacji konkursu pomocą merytoryczna służą: Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy (Federazione Italiana Cuochi), Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. W jury konkursu zasiadali m.in. Robert Makłowicz, Piotr Bikont, Robert Sowa, Kurt Scheller, Wiesław Bober, Teofilos Vafidis, Andrzej Polan, Krzysztof Szulborski oraz wielu innych kucharzy znanych z programów telewizyjnych. Część merytoryczną konkursu prowadził  Karol Okrasa, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer, Jacek Lenartowicz i Jacek Kopczyński.

Rzesza wielu restauratorów, firm i mediów oraz sympatyków kuchni włoskiej  miała możliwość poznać  użycie i smak świeżych białych i czarnych trufli z Tartuflange czy też wykorzystanie Prossecco w przygotowywaniu risotto. Zdobyto wiedzę na temat produkcji najbardziej znanych i najwyższej klasy włoskich produktów typu Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, oliwy Monini, makarony  Barilla, desery Master Martini oraz walory wielu innych włoskich towarów niedostępnych na tamten czas na rynku  polskim. Jako uatrakcyjnienie imprezy odbywały się pokazy i degustacje  produktów sponsorskich, recitale włoskich artystów oraz m.in. prezentacja Fiata 500.

Organizowane przez 10 lat konkursy „Arte Culinaria Italiana„ otrzymywały bardzo pochlebne opinie wśród mediów, wielokrotne publikacje telewizyjne i wspaniałe rekomendacje pośród ogólnopolskiej oraz branżowej prasy zarówno w Polsce jak i za granicą.

Serdecznie zapraszam
Giancarlo Russo
Organizator

Pliki do pobrania: