Czas na EKO skarby w słoikach / „Owocowy Dom” smaży i przyprawia

O takiej spiżarni marzy każda zapracowana gospodyni: 20 przetworów robionych zgodnie z babcinymi przepisami. Porcja konfitur z czerwonej porzeczki z tymiankiem lub z agrestu z bazylią pozwoli przygotować  chociażby naleśniki – pyszne i niezwykle. Jednak dla tych, którzy nie mają czasu na własnoręczne przygotowanie przetworów, otwiera się magazynowy sezam  firmy „Owocowy Dom”, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.  Właśnie teraz pełną parą przerabia urodzaj z ekologicznych sadów z egzotycznymi dodatkami, a także cukrem trzcinowym pełnym soli mineralnych.

Owocowy Dom - trio

Te nadzwyczajne połączenia owoców i przypraw trafiają w zmieniające się gusty kulinarne Polaków. A przez fuzję smaków i zapachów dają niepowtarzalny efekt. Tradycyjne konfitury, dżemy i musy dzięki dodatkom korzenno ziołowym stają się niebanalną kompozycją. I tak wiśnia ożeniona z imbirem, truskawka z cynamonem, czarna porzeczka z kardamonem, śliwka z zielonym pieprzem i czereśnia z tymiankiem pomogą urozmaicić nudne śniadanie, ewentualnie stworzyć nowe wariacje deserów lub przekąsek z wykorzystaniem  np. dobrze komponującego się sera pleśniowego.

O tym jak powstaje paleta smakowitych przetworów mówi dr Marcin Schodnik, kierujący „Owocowym Domem” z Zielonej Góry:

Przetwarzamy owoce pochodzące wyłącznie z polskich, certyfikowanych EKO plantacji. Jesteśmy w stałym kontakcie z naszymi sprawdzonymi plantatorami. Każdy z powstających u nas BIO produktów zawiera minimum 80% owoców i niecały 1% przypraw. Te ekologiczne dodatki wzbogacają wrażenia smakowe i wzmacniają właściwości prozdrowotne przetworów. Zamknięte w słoikach pyszności to klasa Premium, prawdziwy skarb dla odkrywców smaków.

Można powiedzieć bez przesady, że specjalnością tej owocowej manufaktury są właściwie leki z bożej apteki, zważywszy na cenne właściwości zarówno samych owoców (z aronią na czele), jak i ziół oraz cynamonu, goździków, imbiru, kardamonu.

W tym sezonie mamy 3  hity: dżem  z czereśni z tymiankiem, konfiturę z borówki amerykańskiej oraz 100% sok z niej.

dodaje dr Marcin Schodnik.

Mając takie niepospolite słoikowe zaplecze każdy w rodzinnym gronie może urządzić np. festiwal niezwyczajnych naleśników lub pojedynek na deserowe wariacje. Podstawą będą wysokiej jakości przetwory owocowe. I nuta fantazji.

………………………………………………………………………….

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych (!). Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku. Przez blisko 10 lat funkcjonowania Stowarzyszenie zorganizowało wiele akcji promujących najbardziej wartościową polską żywność w kraju i za granicą.  Od 2015 roku realizuje 3-letnią   kampanię promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.

Polacy coraz bardziej cenią zdrową żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków, to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Prezesem tej organizacji jest Paweł Krajmas, doświadczony i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.

O żywotne sprawy Stowarzyszenia od 10 lat dba  Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.

Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.