Dzień Kuchni Polskiej

DzienKuchniPolskiej_na białe tło„Dzień Kuchni Polskiej” jest formą radosnych obchodów Narodowego Święta Niepodległości. To apolityczny ruch społeczny, promujący prywatny i całkowicie osobisty wymiar świętowania 11. listopada poprzez udział tego dnia w uroczystym, polskim obiedzie będącym uzupełnieniem oficjalnych, państwowych obchodów.

„Dzień Kuchni Polskiej” to również niedochodowe przedsięwzięcie społeczno-kulturalne, które w myśl maksymy „przez żołądek do serca” popularyzuje z okazji Narodowego Święta Niepodległości rodzime tradycje kulinarne i obyczajowe – elementy polskiego dziedzictwa kulturowego.

Niepodległość Rzeczpospolitej i jej tożsamość kulturalna jest dziełem wspólnym, osiągniętym nie w rodzinnym zaciszu, a dziełem zbiorowym wielu pokoleń Polaków bez względu na ich poglądy polityczne, czy wyznanie. Z tego powodu warto rocznicę odzyskania niepodległości traktować jako okazję do spotkań w szerszym niż tylko rodzinne grono. Przez wieki Polaków gromadził stół, miejsce polskiego biesiadowania, miejsce szczególne dla polskiej rodziny i polskiej gościnności, a kuchnia polska to jedna z naszych narodowych tradycji.

„Dzień Kuchni Polskiej” współtworzą kawiarnie i restauracje, które przyłączając się do przedsięwzięcia przygotowują specjalnie na ten dzień menu składające się z dań kuchni polskiej. Mile widziane jest również, przygotowanie na ten dzień świątecznych, czyli niższych od oferowanych na co dzień, cen.

Promując radosne świętowanie rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, „Dzień Kuchni Polskiej”, jako akcja popularyzacji z okazji 11 listopada rodzimych tradycji kulinarnych i obyczajowych nie pozostaje obojętna wobec tradycji listopadowego święta, jaką jest pamięć o tych, którzy na przestrzeni wieków przelewali krew w służbie Ojczyzny. Chcemy należną pamięć, wdzięczność i szacunek okazać tym, którzy robią to współcześnie, żołnierzom i funkcjonariuszom pełniącym służbę w kraju i za granicą.

W duchu tej tradycji, akcji „Dzień Kuchni Polskiej” towarzyszą akcje charytatywne. Od liku lat są to płockie „Marcelinki” – zbiórka pieniędzy na renowację polskich grobów na wschodzie. Teraz wspólnie z Fundacją Sprzymierzeni z GROM zapraszamy do współpracy również inne organizacje zajmujące się pomocą weteranom i ich rodzinom.

12115540_876578859091961_7989335769561495913_n

Restauracje uczestniczące w akcji oraz przyjaciele „Dnia Kuchni Polskiej” zapraszani są do włączenia się w działania charytatywne poprzez przekazywanie voucherów i przedmiotów, które wystawiane zostaną na aukcjach. Dochód z licytacji zostanie przeznaczony na pomoc rannym i kontuzjowanym żołnierzom polskich wojsk specjalnych i funkcjonariuszom służb mundurowych, którzy doznali uszczerbku na zdrowiu w wyniku pełnienia służby w kraju lub za granicą oraz wsparciu dzieci poległych i poszkodowanych w służbie Ojczyzny.

Schowek01Organizatorem akcji i jej koordynatorem odpowiedzialnym za popularyzację idei „Dnia Kuchni Polskiej”, wsparcie promocyjne, organizację sieci partnerów oraz przyjaciół inicjatywy jest Fundacja Vivat Polonia!. Misją fundacji jest popularyzacja polskich tradycji kulinarnych i obyczajowych, przy jednoczesnej promocji zdrowego stylu życia i popularyzacji właściwych nawyków żywieniowych.